عمومی

اختلال پانیک چیست؟【سال1403】⭐

ما قصد داریم در این مقاله مطالبی در مورد اختلال پانیک چیست؟ را به شما عزیزان ارائه دهیم. همه ما در طول زندگی چندین بار احساس ترس و اضطراب را تجربه کرده ایم، زیرا این واکنش ها کاملا منطقی بوده و بدن در مواقع لزوم آن ها را بروز می دهد. اختلال پانیک نیز چنین شرایط مشابهی دارد و به عبارت دیگر، فردی که از این اختلال رنج می‌برد، مرتباً حملات ناگهانی وحشت و ترس را در شرایط مختلفی در زندگی خود تجربه می‌کند که بیماری محسوب می شود و برای درمان باید به پزشک متخصص مراجعه شود.

اختلال پانیک چیست؟

حمله پانیک یک حمله اضطرابی حاد و شدید با احساس مرگ بسیار نزدیک است که فراوانی آن از چندین حمله در روز تا یک مورد در سال متغیر است. اختلال پانیک نوعی اختلال روانی از گروه اختلالات اضطرابی است که با حمله پانیک ناگهانی در بیمار و ترس از عود آن مشخص می شود. این حملات که فقط چند دقیقه طول می کشد شامل علائمی مانند تپش قلب، تعریق، احساس تنگی نفس و سفتی در قفسه سینه، از دست دادن تعادل یا گیجی است. این علائم آن قدر شایع هستند که افراد فکر می کنند دچار حمله قلبی شده اند و از مرگ می ترسند. اگرچه خود بیمار معتقد است که مرگ یا آسیب جسمی بسیار نزدیک است، حمله پانیک منجر به عوارض جسمی مانند مرگ یا حمله قلبی نمی شود و باید بدانید که حمله پانیک در صورت وقوع، مدت زمان محدودی دارد و به هیچ وجه کشنده یا خطرناک نیست.

درمان هراس یا حمله پانیک مبتنی بر دارو درمانی است و در مقایسه با روان درمانی، این اختلال یک بیماری روانی است و نیاز به دارو درمانی قابل توجهی دارد. این اتفاق برای اکثر افراد چندین بار در طول زندگیشان رخ می دهد، اما دلیل نمی شود که این افراد به این عارضه مبتلا شوند. در صورت افزایش تعداد این سطوح، فرد باید به روانشناس مراجعه کند تا از نظر این اختلال مورد آزمایش قرار گیرد. حملات پانیک بسیار تصادفی و به گونه ای اتفاق می افتد که عامل اصلی محرک آن مشخص نمی باشد. حمله پانیک ممکن است با اختلالات دیگری از جمله فوبیا در ارتباط باشد. بیماران مبتلا به اختلال پانیک نیز اغلب دچار حملات پانیک موقعیتی می شوند، یعنی این حملات زمانی که در معرض یک محرک موقعیتی قرار می گیرند بیشتر ظاهر می شوند، اما همیشه این طور نیست.

حملات پانیک موقعیتی، آن هایی که اغلب بلافاصله پس از قرار گرفتن در معرض یک محرک موقعیتی ظاهر می شوند نیز می توانند رخ دهند، اما کمتر رایج هستند. درمان حملات پانیک شامل درمان دارویی و درمان شناختی رفتاری است که به طور کلی نتایج خوبی به همراه دارد و پرهیز از برخی غذاها و سایر عوامل روانی که باعث تحریک و افزایش اضطراب بیمار می شوند نیز به کاهش حملات پانیک کمک می کند. شما عزیزان در صورت نیاز می توانید به بهترین کلینیک روانپزشکی در تهران مراجعه نمایید و خود را درمان کنید.

اختلال پانیک چیست؟

علائم حمله پانیک

حمله پانیک دارای علائم مختلفی است که به شرح زیر می باشد:

  • افزایش ضربان قلب یکی از علائم حمله پانیک است که نیاز به بررسی توسط بهترین دکتر مغز و اعصاب در تهران را دارد.
  • احساس فشار در قفسه سینه یا تنگی نفس، احساس خفگی و غش از دیگر علائم حمله پانیک محسوب می شود.
  • عرق زیاد، تعریق سرد و لرزیدن از نشانه های حمله پانیک است.
  • بی حسی یا گزگز و بی حسی در دست ها و پاها یا سایر قسمت های بدن نیز خطرناک بوده و باید مورد بررسی قرار بگیرد.
  • سردرد، سرگیجه، حالت تهوع یا معده درد نیز از علائم و نشانه های حمله پانیک می باشد.
  • سرد یا گرم بودن دمای بدن به مدت طولانی خطر آفرین بوده و از علائم حمله پانیک است.

دلایل ایجاد حمله پانیک

حملات پانیک دلایل مختلفی دارد که در ادامه مقاله به شرح آن ها می پردازیم:

  • ژنتیک افراد و به ارث بردن این اختلال از والدین آن ها یکی از اصلی ترین دلایل ایجاد حمله پانیک است.
  • اختلال در عملکرد مغز در نواحی خاص آن نیز از دیگر دلایل ایجاد حمله پانیک محسوب می شود.
  • برخی افراد بیش از دیگران مضطرب هستند و غیر طبیعی می باشد که نیاز به بررسی بیشتر دارد.
  • مرگ یا بیماری یکی از عزیزان و ترس از دست دادن دیگر دوستان اگر از حد معمولی خود بیشتر باشد.
  • جدایی خود شخص یا والدینش یا افزایش تعداد اعضا خانواده نیز می تواند از دلایل ایجاد این بیماری در سنین مختلف باشد.
  • تصادف یا حادثه ای مانند تجاوز به عنف که باعث شده فرد ترس شدیدی را تجربه کند و شوکه شود نیز نگران کننده است.
  • قرار گرفتن در معرض استرس زیاد و اضطراب غیر عادی نیز از دلایل ایجاد حمله پانیک است.

راه های کنترل حمله پانیک

شما عزیزان برای کنترل و مدیریت حمله پانیک می توانید از روش های زیر استفاده کنید:

  • تمرینات سبک انجام دهید: وقتی فردی در شرایط استرس زا ورزش سبک انجام می دهد، اندورفین ترشح شده در بدن کمک زیادی به بهبود خلق و خوی او می کند. شما عزیزان همچنین باید اطلاعات خود را کامل کرده و بدانید که اختلال پانیک چیست؟ تا بتوانید آن را کنترل کنید.
  • یک گیاه اسطوخودوس را در دست بگیرید: اسطوخودوس گیاهی آرامش بخش است و به کاهش استرس کمک می کند. همیشه عصاره اسطوخودوس را همراه خود داشته باشید و در صورت لزوم مقداری از آن را روی ساعد خود بمالید و آن را بو کنید.
  • از تکنیک های آرام سازی عضلات استفاده کنید: شل کردن عضلات نیز به توقف حمله پانیک کمک می کند. از ماهیچه های ساده مانند انگشتان خود برای شل کردن عضلات بدن خود استفاده کنید.
  • روی یک چیز تمرکز کنید: تمرکز روی یک چیز، به خصوص در هنگام حمله برای برخی از افراد بسیار مفید و کمک کننده خواهد بود. جسمی را انتخاب کنید که به وضوح قابل مشاهده باشد و تمام جزئیات آن به درستی دیده شود، مثلاً می توانید به عقربه های ساعت توجه و تمرکز کنید زیرا بسیار کمک خواهد کرد.
  • تمرین ذهن آگاهی انجام دهید: ذهن آگاهی به فرد کمک می کند تا بیشتر روی واقعیت اطراف خود تمرکز کند. در طول یک حمله، فرد احساس می کند از واقعیت جدا شده است، ذهن آگاهی به او کمک می کند تا با موقعیت ناراحت کننده کنار بیاید.
  • چشم های خود را ببندید: برخی از تشنج ها در اثر عوامل تحریک کننده ای ایجاد می شوند که باعث نگرانی و هیجان بیش از حد شده اند. اگر فرد در محیطی شلوغ و پر ازدحام با عوامل ایجاد کننده زیاد باشد، می تواند باعث حمله پانیک و تشنج فرد شود.
  • ​یک نفس عمیق بکشید: از آن جایی که تنفس سریع یکی از علائم حمله پانیک است و باعث افزایش استرس و اضطراب در فرد می شود، تنفس عمیق به کاهش علائم در هنگام حمله پانیک کمک می کند. به مردم توصیه می شود با تمرین زیاد روش صحیح تنفس عمیق را آموزش ببینند یعنی در طی فرآیند تنفس، هوا باید به آرامی وارد ریه های فرد شود و پس از شمارش تا 4، در حین دم عمیق آن را بازدم کند.

راه های کنترل حمله پانیک

عوارض حمله پانیک

حمله پانیک دارای عوارض متعددی می باشد که در همه افراد به طور یکسان بروز نمی کند و عبارتند از:

  • تنگی نفس: در طول حمله پانیک یا حمله اضطراب ناگهانی، پاسخ مبارزه یا فرار فعال می شود. این می تواند منجر به طیفی از علائم آزاردهنده از جمله تنگی نفس شود که فرد را مورد اذیت قرار می دهد. شما عزیزان در صورت اطلاع از بیماری خود باید بدانید که اختلال پانیک چیست؟ تا با عوارض آن راحت تر برخورد کنید.
  • تپش قلب: در اختلال هراس، بدن تلاش می‌ کند تا اکسیژن بیشتری دریافت کرده و موجب تنفس سریع‌ تر می‌ شود. بدن همچنین هورمون هایی مانند آدرنالین آزاد می کند که باعث افزایش ضربان قلب و انقباض عضلات می شود.
  • تاری دید: در طول حمله پانیک، احتمال تاری دید نیز رخ خواهد داد. اضطراب شدید بر توانایی دید چشم تأثیر منفی و مخربی می گذارد. فعال كردن بدن و قرار دادن آن در حالت درگيري و گريز از عوامل ايجاد چنين عارضه اي است.
  • تیروئید: هورمون تیروئید نقش کلیدی در ایجاد و تنظیم انتقال دهنده های عصبی مانند سروتونین دارد. سطوح پایین سروتونین با افسردگی و اضطراب ارتباط دارد و هنگامی که تیروئید به درستی کار نمی کند، این انتقال دهنده های عصبی بی نظم می شوند و به طور کامل باعث ایجاد اضطراب و حملات پانیک می شوند.
  • تشنج: در هنگام حمله پانیک احتمال تشنج وجود دارد و این حالت را باید از تشنج های ناشی از صرع تشخیص داد. تشنج های ناشی از این بیماری ها همیشه با تشنج های صرع یکسان نیست.
  • حالت تهوع: اضطراب و استرس و همچنین حملات عصبی می تواند باعث تهوع و ایجاد دیگر مشکلات گوارشی شود. در خارج از مغز، دستگاه گوارش دارای یکی از پر تعداد ترین اعصاب در بدن محسوب می شود و به طوری که برخی از دانشمندان حتی روده را مغز دوم می نامند.
  • حمله قلبی: حملات پانیک زمانی اتفاق می‌ افتد که هورمون‌ های استرس واکنش جنگ یا گریز بدن را حرکت می دهند. این مشکل معمولا باعث تند شدن ضربان قلب، درد قفسه سینه و تنگی نفس می شود و ممکن است در برخی موارد حملات پانیک منجر به حمله قلبی و سکته در افراد مختلف شود.

روش های درمان اختلال پانیک

روش های درمان اختلال حمله پانیک به شرح زیر است که پزشک متخصص ممکن است تا برای شما تجویز کند:

  • روان درمانی: درمان شناختی رفتاری (CBT) نوعی روان درمانی مبتنی بر تحقیق است که برای درمان اختلال هراس و پانیک تجویز شده و مورد استفاده قرار می گیرد. CBT راه های متفاوتی را برای تفکر، رفتار و پاسخ به احساساتی که در طول یا قبل از حمله پانیک به وجود می آیند را به شما آموزش می دهد. هنگامی که می آموزید تا در طول حمله پانیک به احساسات فیزیکی اضطراب و ترس واکنش متفاوت را از خود نشان دهد، حملات پانیک ممکن است کاهش یابد.
  • داروهای ضد افسردگی: داروهای ضد افسردگی SSRI و SNRI برای درمان افسردگی تجویز شده، اما ممکن است به درمان اضطراب و وحشت نیز بسیار کمک کنند. علائم اختلال هراس ممکن است چند هفته پس از شروع درمان بهبود یابد و این داروها همچنین می تواند عوارض جانبی مانند سردرد، حالت تهوع یا مشکل خواب را برای افراد به وجود آورد که این عوارض جانبی جدی نیستند، به خصوص اگر دارو با دوز کم شروع شود و در طول زمان به آرامی بیشتر شود.
  • مسدود کننده های بتا: مسدود کننده های بتا به مدیریت بعضی از علائم و نشانه های فیزیکی اختلال هراس مانند ضربان قلب سریع، تعریق و لرزش کمک کرده و گاهی آن ها را درمان می کند. مسدود کننده های بتا برای این اختلال تجویز نمی شوند، اما این داروها در شرایط ویژه ای قبل از حمله پانیک ممکن است مفید و تاثیرگذار باشد.
  • داروهای ضد اضطراب: بنزودیازپین ها که داروهای آرام بخش و ضد اضطراب می باشند و در کاهش سریع علائم حملات پانیک بسیار موثر و مفید خواهند بود. برخی افراد تحمل بالایی نسبت به این داروها دارند و برای رسیدن به همان اثر به دوزهای فزاینده بالاتری نیاز دارند که این داروها باید توسط پزشک متخصص تجویز شود.

روش های درمان اختلال پانیک

کلام آخر

اختلال پانیک اغلب در پایان دوره نوجوانی یا اوایل بزرگسالی شروع می شود و در برخی موارد نیز در کودکی، اوایل نوجوانی و میانسالی وجود دارد که دچار این مشکل شده اند. اختلال پانیک معمولاً یک اختلال شدید و سخت است، اما روند آن در هر بیمار و همچنین در یک بیمار واحد در زمان‌ های مختلف گوناگون می باشد. تعبیر پیگیری‌ های طولانی‌ مدت که در حال حاضر در مورد اختلال هراس انجام می‌ شود، دشوار است. شما عزیزان در صورت نیاز باید به پزشک متخصص مراجعه نمایید.

از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت الو درمان سعی بر این داشته تا شما را با مطالبی در مورد اختلال پانیک چیست؟ آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر گونه پیشنهاد و انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.

5/5 - (7 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شش + 12 =

دکمه بازگشت به بالا