عمومی

دیالیز چیست و چقدر طول می کشد؟【سال1403】✅

در این مقاله قصد داریم توضیحاتی در رابطه با عنوان دیالیز چیست و چقدر طول می‌ کشد؟ ارائه نماییم. کلیه یکی از مهم‌ ترین قسمت‌ های بدن است که با حذف کردن مواد زائد و همچنین مایعات اضافی از بدن آن‌ ها را به مثانه فرستاده و خون را تصفیه می‌ کند. اگر کلیه به هر دلیلی با مشکلاتی روبرو شده و نتواند این عمل را به خوبی انجام دهد، در این صورت دیالیز این عملکرد را بر عهده می‌ گیرد. معمولا کسانی که دچار نارسایی کلیه هستند، دیالیز می‌ شوند که در ادامه به تمام بایدها و نبایدهای دیالیز می‌ پردازیم.

دیالیز کلیه چیست؟

در حالت طبیعی کلیه‌ ها همان طور که اشاره کردیم، وظیفه‌ تصفیه کردن خون را به عهده دارند. در واقع هر گونه مواد مضر و آلوده را از خون جدا می‌ کنند و آن‌ ها را از طریق ادرار از بدن خارج می‌ نمایند. به همین صورت مواد زائد و اضافی به راحتی از بدن دفع می‌ گردد. حال زمانی که کلیه‌ ها با نارسایی روبرو شوند و نتوانند این عملکرد را به درستی انجام دهند، فرد مبتلا نیاز به فرایند دیالیز دارد.

اگر شما نیز با این سوال روبرو هستید که دیالیز چیست و چقدر طول می‌ کشد؟ در ادامه باید بگوییم، دیالیز یک روش مصنوعی است که برای انجام فرایند پاکسازی خون در بدن توسط بهترین دکتر سنگ کلیه در ایران انجام می‌ گردد. دیالیز کلیه به خوبی می‌ تواند وظیفه‌ کلیه‌ ها را بر عهده گرفته و یک جایگزین عالی تلقی گردد.

دیالیز به یک روش درمانی اشاره می‌ کند که خون بیمار از طریق یک دستگاه و یا ماشین دیالیز با بهره‌ مندی از فیلترها و غشاهای خاص تصفیه می‌ شوند. این دستگاه می‌ تواند مواد زائد را از خون جدا کرده و یک خون پاکیزه و تصفیه شده را به بیمار بازگرداند. دیالیز معمولا به صورت منظم و در یک مدت زمان مشخص شده، توسط پزشک هر 2 هفته 1 بار، روزانه و یا چند روز در هفته صورت می‌ پذیرد.

دیالیز چیست و چقدر طول می‌ کشد؟

دیالیز چه مدت زمان به طول می انجامد؟

یکی از پرسش‌ های متداول مراجعه کنندگان معمولا این است که دیالیز چیست و چقدر طول می‌ کشد؟ در پاسخ باید بگوییم، میزان مدت زمان دیالیز بستگی به شرایط خود بیمار دارد. طول درمان دیالیز می‌ تواند از 4 ساعت متفاوت باشد و معمولا در هفته 3 بار انجام می‌ شود. به طور کلی نمی‌ توان مدت زمان دقیق دیالیز را بیان کرد و این فرایند به عوامل گوناگونی همچون نوع دستگاه، جثه‌ بیمار، میزان مواد زائد موجود در خون بیمار، حجم میزان مایعاتی که در بین هر جلسه‌ دیالیز اضافه می‌ گردد و همچنین کارکرد کلیه‌ های بیمار وابسته است.

معمولا در بعضی از بیمارانی که نارسایی کلیه دارند، پس از مدت زمان کوتاهی با درمان می‌ توانند به بهبودی دست پیدا کرده و دیگر نیازی به دیالیز نداشته باشند؛ اما برخی دیگر از بیماران اینگونه نبوده و کلیه‌ ها بلافاصله به دیالیز نیاز دارند. معمولا دیالیز تا زمانی ادامه دارد که یک اهداکننده‌ مناسب جهت پیوند کلیه برای فرد بیمار پیدا شود. در ادامه باید بگویم که پیوند کلیه‌ی یک عمل جراحی بسیار سنگین و بزرگی است که فرد حتما باید تحت مراقبت بهترین دکتر کلیه در تهران قرار بگیرد.

نگاهی بر انواع گوناگون دیالیز

در کل ما 2 نوع دیالیز داریم که می‌ توانیم به همودیالیز و دیالیز صفاقی اشاره کنیم. در ادامه در رابطه با هر دو توضیحاتی را ارائه می‌ نماییم:

همودیالیز :یکی از متداول‌ ترین و رایج‌ ترین انواع دیالیز می‌ باشد. در این روش، متخصصان توسط یک کلیه‌ مصنوعی به برداشت مواد زائد و مایعات اضافی از خون می‌ پردازند. در واقع خون از بدن گرفته شده و توسط کلیه مصنوعی تصفیه می‌ گردد و سپس خون تصفیه شده به داخل رگ‌ ها پمپاژ می‌ شود. در همودیالیز پزشک برای اینکه بتواند خون را به دستگاه دیالیز وارد نماید، از یک عمل جراحی کوچک بر روی عروق خونی استفاده می‌ کند.

جهت همودیالیز کردن بیماران، چند روش وجود دارد که می‌ توانیم به فیستول شریانی وریدی، گرافت شریانی وریدی و واسکولار اکسس یا دسترسی وریدی به کمک کاتتر اشاره نماییم. مدت زمان همودیالیز معمولا از 3 تا 5 ساعت متفاوت بوده و مطابق با شرایط بیمار 3 بار در هفته به طول می‌ انجامد. اگر هر بار تعداد جلسات در طول هفته افزایش پیدا کند، مدت زمان دیالیز کاهش می‌ یابد. پزشکان این نوع دیالیز را در بسیاری از مطب‌ ها، مراکز دیالیز و بیمارستان‌ ها انجام می‌ دهند و در هر بار نیز وضعیت فعلی و سلامتی بیمار را مورد سنجش قرار می‌ دهند.

دیالیز صفاقی: دیالیز صفاقی که نام دیگر آن دیالیز پریتونئال است به وسیله صفاق داخل شکم صورت می پذیرد. پزشک کاتتر دیالیز را به صفاق شکمی متصل کرده و پس از آن به تصفیه خون می پردازد. طی فرایند، مایه‌ مخصوصی به نام دیالیزات به داخل صفاق تزریق می‌ شود و مواد زائد را جذب می‌ کنند. سپس این ماده به خوبی می‌ تواند مواد دفعی را از خون بدن جدا کرده و از طریق شکم آن‌ ها را به بیرون انتقال نماید. این روش نیز همانند روش قبلی چند ساعت طول می‌ کشد و معمولا 4 تا 6 بار در طول روز انجام می‌ شود.

دیالیز صفاقی نیز دارای سه نوع مداوم سیار، مداوم چرخه‌ ای و دیالیز صفاقی نوبتی می‌ باشد. دیالیز صفاقی مداوم سیار این گونه است که حفره‌ شکمی چندین بار پر و خالی شده و نیازی نیز به دستگاه ندارد و در زمان بیداری فرد انجام می‌ شود. مداوم چرخه‌ ای با استفاده از دستگاه مایعات داخل و بیرون شکم را به جریان در آورده و معمولا در شب انجام می‌ شود. دیالیز صفاقی نوبتی نیز در بیمارستان‌ ها انجام می‌ گردد و پزشک برای انجام آن  نیاز به مدت زمان طولانی‌ تری نسبت به سایر روش‌ ها دارد.

دیالیز چیست و چقدر طول می‌ کشد؟

دیالیز چه کاربردهایی دارد؟

دیالیز کاربردهای بسیار گسترده‌ ای را به خود اختصاص داده است که متخصصان در جهت درمان مشکلات کلیوی از این دستگاه بهره می‌ برند. به طور کلی دیالیز در جهت کنترل کردن عوارض نارسایی کلیوی و بهبود یافتن علائم دردهای کلیه و بالا رفتن سطح کیفیت زندگی بیماران کلیوی تجویز می‌ شود. در ادامه به برخی از کاربردهای دیالیز اشاره می‌ کنیم:

افتادگی کلیه: یکی از بیماری‌ های کلیوی که کلیه عملکرد خود را از دست داده و به خوبی نمی‌ تواند به تصفیه خون بپردازد، افتادگی کلیه است. در این مواقع پزشک متخصص به عنوان روش درمانی اساسی فرایند دیالیز را انتخاب می‌ کند.

نارسایی کلیه: آن دسته از بیمارانی که وارد مرحله‌ نهایی یعنی نارسایی کلیوی شده‌ اند و به طور کامل عملکرد کلیه‌ های خود را از دست داده‌ اند، پزشک دیالیز را به آن ها توصیه می‌ کند. در واقع یکی از مهم‌ ترین کاربردهای دیالیز برای بیمارانی است که از نارسایی کلیوی رنج می‌ برند. در این زمینه دیالیز برای کنترل عوارض نارسایی کلیوی همانند اضافه وزن آب، اختلالات الکترولیتی و حذف نکردن سموم در بدن بسیار کمک کننده است.

مسمومیت: جالب است، بدانید که گاهی اوقات افراد در اثر یک سری از مواد شیمیایی، داروها، حشرات و … دچار مسمومیت می‌ گردند. پزشک پس از بررسی شرایط بیمار، برای حذف هر چه سریع‌ تر سموم از خون از دیالیز استفاده می‌ کند.

بیماری‌ های خاص: از دیگر کاربردهای دیالیز می‌ توانیم برای بهره‌ مندی در یک سری از بیماری‌ های خاص همانند بیماری فابر، بیماری همولیتیک اوریک و سندروم گود پاستور اشاره کنیم.

نحوه انجام دیالیز کلیه

قبل از اینکه بیمار به جلسه‌ دیالیز مراجعه کند، روی صندلی و تخت قرار می‌ گیرد تا به راحتی به دستگاه دیالیز دسترسی داشته باشد. محل دستگاه دیالیز و شریان و وریدها توسط پزشک ضدعفونی شده و سرنگ‌ های مخصوص جهت اتصال به دستگاه را آماده می‌ کند. نقطه‌ ای که با استفاده از سرنگ و کانکشن به رگ‌ ها تزریق می‌ گردد، به دستگاه دیالیز متصل می‌ شوند. پرستار دستگاه دیالیز پمپی را جهت جریان خون راه اندازی می‌ کند. حال خون از بدن بیمار خارج می‌ شود و به وسیله‌ لوله‌ ها و سیستم فیلتراسیون دیالیز تمامی مواد زائد و سموم در خون پاک می‌ گردند.

اگر نوع دیالیز بیمار همودیالیز باشد، پزشک برای تصفیه خون از دیالیزر استفاده می‌ کند. خونی که تصفیه می‌ شود، با استفاده از یک سیستم مخصوص به نام نفرو دیالیز به بدن بیمار باز می‌ گردد. در دیالیز محلولی به نام آب و مواد معدنی وجود دارد که پزشک در جهت حفظ تعادل الکتریکی بدن آن را به بیمار می‌ دهد. همان طور که گفتیم، مدت زمان هر جلسه‌ دیالیز خون بسته به نیازهای بیمار و وضعیت بالینی وی دارد. پس از پایان یافتن جلسه دستگاه قطع شده و بیمار نیاز به استراحت دارد؛ زیرا ممکن است احساس ضعف و یا خستگی داشته باشد.

نحوه انجام دیالیز کلیه

مراقبت های لازمه پس از دیالیز

مراقبت‌ های پس از دیالیز جزو عوامل بسیار ضروری هستند و به بیمار کمک می‌ کنند که بتوانند سلامت عمومی بدن خود را پس از انجام دادن این فرایند به خوبی حفظ کنند:

  • پس از انجام دیالیز فرد با عوارضی همچون خستگی‌ های شدید، تهوع، استفراغ، تنگی نفس، در در محل ورود و خروج کاتتر، اسهال و یک سری از تغییرات در فشار خون مواجه می‌ شود. اگر بیمار هر کدام از این عوارض را داشت، حتما باید به پزشک معالج خود اطلاع دهد.
  • تغذیه و مواد غذایی که پس از دیالیز مصرف می‌ کنید، اهمیت زیادی دارد. معمولا رژیم غذایی از سوی پزشک متخصص تغذیه تجویز می‌ شود که رعایت آن ها جزو الزامات است. در این زمینه فرد باید به مصرف مایعات فراوان پرداخته و مصرف مواد غذایی همچون نمک، پتاسیم و فسفر را برای حفظ سلامتی بدن کاهش دهد.
  • اگر در طی فرایند دیالیز از کاتتر وریدی برای شما استفاده شده است، حتما باید محل ورود و خروج کاتتر را به خوبی تمیز و خشک نگه دارید. در این حوزه به دستور العمل‌ های پزشک متخصص خود گوش فرا دهید و بانداژ خود را تعویض و محل مورد نظر را ضد عفونی کنید.
  • یکی از مهم‌ ترین نکاتی که در زمینه‌ مراقبت‌ های پس از دیالیز باید به آن توجه داشته باشید، این است که در صورت مشاهده‌ کوچک ترین تغییر و یا نگرانی‌ هایی در سیستم بدن پزشک خود را مطلع کنید.
  • در نظر داشته باشید، مصرف یک سری از مواد محرک زا همچون قهوه، چای، الکل و نیکوتین را پس از دیالیز و قبل از آن باید حذف کنید؛ زیرا تمامی این مواد تاثیرات نامطلوبی بر روی سیستم عصبی، فشار خون و به طور کلی در سلامت بدن دارند.

کلام آخر

دیالیز یک روش درمانی برای بیمارانی محسوب می‌ شود که عملکرد کلیه‌ های خود را از دست داده‌ اند و کلیه قادر به حذف فضولات بدن و سموم بدن به صورت طبیعی نمی‌ باشد. در نظر داشته باشید، دستگاه دیالیز عوارض و همچنین فوایدی را دارد. این دستگاه به خوبی می‌ تواند به مدیریت بیماران کلیوی پرداخته و عمر و کیفیت زندگی آن‌ ها را بهبود ببخشد. بعد از شروع دیالیز بیماران می‌ توانند به زندگی نسبتا طبیعی خود بپردازند.

از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت الو درمان سعی بر این داشته تا شما را با دیالیز چیست و چقدر طول می‌ کشد؟  آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر گونه پیشنهاد و انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.

5/5 - (3 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

11 + 17 =

دکمه بازگشت به بالا