دندانپزشک

علل و راه های درمان دندان قروچه در خواب【سال1402】⭐

ما قصد داریم در این مقاله مطالبی در مورد علل و راه های درمان دندان قروچه در خواب را به شما عزیزان ارائه دهیم. دندان قروچه یک مشکل خارج از اراده انسان است که افراد هنگام خواب به دلیل استرس و فشار عصبی شدید با آن مواجه می شوند. اکثر افرادی که هنگام خواب دندان قروچه می کنند یا به براکسیسم مبتلا هستند، از آن آگاه نیستند. این وضعیت باعث درد فک و دندان می شود، بنابراین برای درمان و جلوگیری از آسیب جدی باید به دندانپزشک متخصص مراجعه کنید. ممنون می شویم ما را تا پایان این مقاله همراهی کنید.

دندان قروچه چیست؟

دندان قروچه یک اختلال رایج در خواب محسوب می شود که به آن دندان سایشی یا قروچه دندان نیز می گویند. این مشکل تقریباً در 10 درصد از بزرگسالان و 15 درصد از کودکان به دلایل مختلف رخ می دهد. اگر مدام هنگام خواب دندان های خود را به هم ساییده و به عقب و جلو حرکت می دهید، احتمالاً از دندان قروچه رنج می برید و این بیماری باعث درد و ناراحتی می شود و همچنین موجب درد عضلات فک دندان و مفصل گیجگاهی فکی (TMJ) می شود. کسی که در حال جویدن است اما چیزی نمی خورد، دندان قروچه می کند. هنگامی که فک حرکت می کند، دندان ها به یکدیگر ساییده می شوند و در اکثر مواقع فرد هنگام انجام این حرکت آگاه و بیدار نیست.

فشردن دندان ها زمانی اتفاق می افتد که فرد دندان های خود را به هم نزدیک کرده و ماهیچه ها را منقبض کند اما حرکتی ندارد. افراد ممکن است در طول روز و شب دندان های خود را به هم بفشارند، اما دندان قروچه در طول خواب مشکل بزرگ تری ایجاد می کند زیرا مدیریت آن دشوار خواهد شد.
در برخی موارد، ساییدن بیش از حد دندان ها منجر به شکستگی، لق شدن یا از دست دادن دندان خواهد شد. اگر آسیب جدی به دندان وارد شود، باید روکش، عصب کشی یا جایگزینی برای دندان های خراب شده مانند بریج و ایمپلنت دندان انجام دهید. در بیمارانی که دندان قروچه دارند، فعالیت عضلانی مرتبط با فشار در طول خواب 3 برابر بیشتر از افراد دیگر است و همچنین نیروی انقباض عضلانی بیشتر از زمان بیداری است.

استرس و اختلالات خواب مانند آپنه خواب، سندرم پاهای بیقرار و میگرن می تواند علت دندان قروچه باشد و علاوه بر این، عدم تعادل در بافت های دهان، دندان های از دست رفته یا پوسیده، دندان مصنوعی معیوب نیز می تواند باعث دندان قروچه و در نهایت سایش دندان شود. بر اساس مطالعات بالینی مشکلات خواب ممکن است در بیمارانی که دندان قروچه می کنند مشاهده شود که باعث افزایش خیلی کم خواب آلودگی در طول روز و بر هم خوردن کیفیت زندگی می شود.

شما عزیزان برای پیشگیری از دندان قروچه می توانید استرس و اضطراب را کاهش دهید و تغییری در عادات خواب خود ایجاد کرده و در طول روز از مواد مخدر، الکل و تنباکو پرهیز کنید، تحت نظارت و معاینه منظم دندانپزشک باشید و درمان مشکلات دندانی را در اولویت قرار دهید. شما عزیزان در صورت نیاز می توانید به بهترین کلینیک دندانپزشکی در تهران مراجعه نموده و مشکلات خود را برطرف کنید.

دندان قروچه چیست؟

علائم دندان قروچه در خواب

دندان قروچه علائم مختلفی دارد که به شرح زیر است:

  • اولین علائم دندان قروچه در خواب درد یا سفتی در صورت و شقیقه ها بلافاصله پس از بیدار شدن از خواب است.
  • باز و بسته کردن دهان مانند یک کلیک بوده و از دیگر علائم قروچه و سایش دندان در خواب محسوب می شود.
  • یکی دیگر از علائم دندان قروچه می تواند درد فک هنگام بیدار شدن، درد گردن و صورت باشد.
  • افراد مبتلا به دندان قروچه از اختلالات خواب رنج می برند.
  • حساسیت دندان به دما بسیار افزایش می یابد.
  • گوش درد و فرورفتگی دندان روی زبان نیز در هنگام دندان قروچه شب رخ می دهد.
  • افرادی که از دندان قروچه در خواب رنج می برند دچار سردرد های صبحگاهی نیز خواهند شد.
  • دندان های صاف، بریده، شکسته یا لق نیز از دیگر علائم دندان قروچه در خواب است که باید بررسی شود.
  • مینای دندان فرسوده که لایه عمیق تر دندان را در معرض دید قرار می دهد و ممکن است تا باعث افزایش حساسیت یا حتی از دست دادن دندان شود نیز یکی دیگر از علائم دندان قروچه می باشد.
  • صدای جیرجیر و ساییدن دندان ها در هنگام خواب که ممکن است بسیار بلند باشد که اطرافیان شما را نیز بیدار کند.

علل ایجاد دندان قروچه در خواب

دندان قروچه و ساییدن دندان ها علل مختلفی دارد که در ادامه مقاله به بررسی آن ها خواهیم پرداخت:

  • استرس روانی: افزایش استرس و اضطراب، خشونت و ناامیدی می تواند دندان قروچه را افزایش داده و همچنین از جمله علل دندان قروچه در خواب است که افراد از آن رنج می برند.
  • نوع کاراکتر: داشتن شخصیت تهاجمی، رقابتی یا بیش فعال می تواند خطر دندان قروچه را بسیار زیاد کرده و افراد را با مشکلات بسیاری مواجه کند که باید مورد بررسی و درمان قرار بگیرد.
  • روش زندگی: سبک زندگی غلط مانند نوشیدن الکل، سیگار کشیدن، استفاده از داروهایی مانند اکستازی یا کوکائین، مصرف بیش از حد نوشیدنی های کافئین دار مانند چای، قهوه، شکلات و کاکائو می تواند دندان قروچه را به مقدار زیادی افزایش دهد که در این صورت به افراد توصیه می شود تا سبک زندگی خود را تغییر دهند.
  • سن: دندان قروچه در کودکان بسیار شایع است، اما اغلب در بزرگسالی برطرف خواهد شد، پس در صورت دندان قروچه در کودکان خود نگران نباشید.
  • سابقه خانوادگی: دندان قروچه نیز مانند سایر مشکلات می تواند ژنتیکی باشد و اگر دندان قروچه می کنید، سایر اعضا خانواده شما نیز می توانند دندان قروچه داشته باشند یا سابقه آن را در گذشته داشته اند.
  • دندان های کج یا نامرتب: یکی از دلایل اصلی دندان قروچه در خواب شب این است که دندان های شما کج یا نامرتب هستند. این زمانی رخ خواهد داد که دندان‌ های بالا و پایین شما به درستی در یک راستا قرار نگیرند.

انواع دندان قروچه

دندان قروچه یا سایش دندان ها انواع مختلفی دارد که ما در این مقاله برای آگاهی بیشتر شما عزیزان به توضیح آن ها پرداخته ایم:

  • دندان قروچه هنگام بیداری: دندان قروچه در خواب زمانی اتفاق می افتد که دندان ها در طول روز به هم فشار می آورند. علت اصلی این بیماری استرس، فشار روانی، اضطراب، عصبانیت یا تمرکز شدید روی مسائل منفی و مشکلات متعدد است. در بیشتر موارد افرادی که در بیداری دندان قروچه می کنند با توجه بیشتری می‌ توانند آن را متوقف کنند و نیازی به مراجعه به دندانپزشک و درمان تخصصی ندارند. در این شرایط بهترین راه برای از بین بردن این نوع دندان قروچه، مدیریت استرس و تحقیقات بیشتر از روش هایی برای کاهش تعداد دفعات و بهبود آن است.
  • دندان قروچه هنگام خواب: اگر دندان قروچه در خواب باشد، به دلیل عدم آگاهی از وقوع آن، احتمال آسیب به فک و دندان بیشتر می شود و فرد بیش از پیش رنج خواهد برد. یکی از بزرگترین چالش دندان قروچه خواب این است که شما از فشار و ساییدگی دندان های خود بی اطلاع هستید که می تواند باعث ایجاد صدمات مخرب مانند سردرد یا شکستگی دندان شود.

انواع دندان قروچه

عوارض دندان قروچه در خواب

انجام دندان قروچه در خواب که امروزه بسیار شایع است دارای عوارض متعددی می باشد که عبارتند از:

  • کاهش ارتفاع دندان به دلیل سایش بیش از حد اولین و مهم ترین عوارض دندان قروچه در خواب است.
  • دندان قروچه در خواب باعث می شود تا دندان های ترک خورده یا شکسته داشته باشید و زیبایی دندان هایتان از بین برود.
  • بروز سندرم TMJ که باعث درد، تنش و مشکل در جویدن می شود نیز یکی دیگر از عوارض دندان قروچه در خواب محسوب می شود.
  • افزایش حساسیت دندان به دلیل سایش مینای دندان رخ می دهد و دندان قروچه باعث ایجاد این مشکل است که باید درمان شود.
  • دندان قروچه در خواب می تواند موجب التهاب یا خونریزی لثه شود که دردناک است.
  • لق شدن دندان ها نیز از دیگر مشکلات و عوارض دندان قروچه در خواب به شمار می آید.
  • دندان قروچه در خواب موجب ضربه و آسیب به روکش ها و پرکردگی های دندان می شود.
  • شما عزیزان در صورت انجام دندان قروچه در خواب ممکن است با درد گوش و فک و شکستگی دندان ها مواجه شوید.
  • جابجایی دندان ها، التهاب یا عقب نشینی لثه و ناهنجاری های دندانی نیز از دیگر عوارض دندان قروچه در خواب می باشد.

جالب است بدانید که برخی از افرادی که هنگام خواب دندان قروچه می کنند معمولاً کمبود ویتامین D دارند. بر اساس مطالعه ای که توسط NCBI انجام شده، افراد مبتلا به کمبود ویتامین D به طور کلی احتمال بیشتری برای ابتلا به افسردگی و خلق و خوی ضعیف دارند. کسانی که از اختلالات عصبی رنج می برند علائم جسمی نیز دارند و یکی از این علائم ممکن است دندان قروچه باشد. افرادی که دندان قروچه را تجربه می کنند اغلب خود به خود متوجه این مشکل می شوند و نیازی به مراجعه به دندانپزشک ندارند، اما وقتی متوجه این مشکل در خود می شوند به پزشک مراجعه می کنند تا راه حلی مناسب برای درمان سریع آن ها پیشنهاد کند.

روش های درمان دندان قروچه در خواب

شما عزیزان برای درمان دندان قروچه در خواب می توانید از روش های زیر استفاده کرده و درمان را آغاز کنید:

  • استرس خود را کاهش دهید: استرس یکی از دلایل بسیار شایع در دندان قروچه است، بنابراین کاهش استرس می تواند به کاهش علائم دندان قروچه نیز کمک کند که شما عزیزان باید استرس خود را با کمک پزشک کاهش دهید.
  • از محرک ها دوری کنید: محرک هایی مانند کافئین و الکل ممکن است به کاهش و بهبودی دندان قروچه کمک کنند، بنابراین ممکن است مفید باشد که قبل از رفتن به رختخواب از آن ها اجتناب کنید. سیگار کشیدن می تواند دندان قروچه را وخیم تر کند و باید کم کم آن را ترک کنید تا سایش دندان ها نیز متوقف شود.
  • از محافظ دهان استفاده کنید: محافظ دهان و دندان می تواند به مراقبت از دندان های شما در برابر آسیب های دندان قروچه کمک کند و حتی آن را کاهش دهد. محافظ دهان و دندان را می توان بدون نسخه از داروخانه برای نجات دندان های خود خریداری کرد.
  • حرکاتی برای آرامش عضلانی انجام دهید: اگر دندان قروچه ناشی از تنش عضلانی است، در این صورت تمرینات آرام سازی عضلانی ممکن است تا دندان قروچه را کنترل کند. شما عزیزان برای انجام این تمرینات می توانید عضلات فک خود را ماساژ دهید یا از گرما درمانی برای شل کردن آن ها استفاده کنید.
  • دندان های خود را اصلاح کنید: اگر دندان قروچه ناشی از نیش غیرطبیعی یا کجی دندان باشد، اصلاح دندان برای کاهش علائم قروچه دندان لازم و بسیار مهم است. این ممکن است شامل ارتودنسی، روکش دندان یا سایر روش ها باشد که توسط دندانپزشک انجام می شود و موثر خواهد بود.
  • دارو مصرف کنید: کاهی اوقات ممکن است داروهایی برای کمک به کاهش علائم دندان قروچه توسط پزشک تجویز شود که باید به طور مرتب مصرف شود. بسته به علت دندان قروچه، شل کننده های عضلانی، داروهای ضد اضطراب یا داروهای ضد افسردگی می تواند تجویز و مورد استفاده قرار بگیرد.

روش های درمان دندان قروچه در خواب

کلام آخر

ساییدن، فشردن یا قروچه دندان ها اغلب به صورت ناخودآگاه انجام می شود. دندان قروچه می تواند در طول روز یا شب هنگام خواب رخ دهد و اگرچه این اتفاق خیلی نادر است اما مضر نیست، ساییدن مزمن می تواند منجر به آسیب دندان، سردرد و درد فک شود. در میان علائم دندان قروچه می توان به آسیب دندان مانند شکستگی، ساییدگی، لرزش و افزایش بیماری لثه و اختلالات تحلیل استخوان، حساسیت به سرما و گرما، درد فک و محدودیت حرکت نیز اشاره کرد که قابل درمان است.

از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت الو درمان سعی بر این داشته تا شما را با مطالبی در مورد علل و راه های درمان دندان قروچه در خواب آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر گونه پیشنهاد و انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.

5/5 - (7 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوزده − 7 =

دکمه بازگشت به بالا