عمومی

انحراف چشم چیست و چگونه درمان می شود؟⚡【سال1403】✅

در این مقاله قصد داریم در رابطه با موضوع انحراف چشم چیست و چگونه درمان می‌ شود؟ اطلاعاتی را به حضورتان برسانیم؛ زیرا انحراف چشم یکی از بیماری‌ های چشمی شایع به ویژه در کودکان است که موجب می‌ گردد، یکی از چشم‌ ها یا هر دو کمی بچرخند. در نظر داشته باشید، عدم بی‌ توجهی و درمان این بیماری می‌ تواند به مرور زمان برای کودک مشکلات فراوانی همچون تنبلی چشم را به دنبال داشته باشد. طبق آمار به دست آمده؛ جراحی توانسته تا 99 درصد این بیماری را درمان کند. زمانی که استرابیسموس چشم اتفاق می‌ افتد، هر دو چشم به طور همزمان نمی‌ توانند به یک نقطه نگاه کنند که اگر کودک شما دچار انحراف چشم باشد، در بزرگسالی دچار دوبینی چشم خواهد شد. انحراف چشم با نشانه‌ های ظاهری کاملا مشخصی همراه است که معمولا چشم‌ ها حالت ضربدری پیدا می‌ کنند و در این خصوص حتما باید به متخصص چشم پزشکی مراجعه کنید.

انحراف چشم چیست؟

ممکن است این سوال در ذهن شما نیز ایجاد گردد که انحراف چشم چیست و چگونه درمان می‌ شود؟ انحراف چشم که نام دیگر آن استرابیسم می‌ باشد، به زبان عامه به عنوان لوچی یا چپ چشمی شناخته می‌ شود. این بیماری یکی از بیماری‌ های شایع چشمی است که موجب می‌ گردد، هر دو چشم نتوانند با یکدیگر هماهنگی‌ های لازم را داشته باشند. به طور کلی چشم از 6 ماهیچه تشکیل شده که به یکدیگر متصل هستند و حرکات چشم را کنترل می‌ نمایند. این ماهیچه‌ ها سیگنال‌ هایی را از سوی مغز دریافت می‌ کنند که به موجب این سیگنال‌ ها حرکات چشم را به خوبی می‌ توانند هدایت نمایند. به طور معمول به صورت عادی چشم‌ ها با یکدیگر به یک مکان اشاره می کنند.

طبق مطالعات انجام شده، لوچی چشم یا همان انحراف چشم می‌ تواند به دلیل یک سری از اختلالات عضلانی، دوربینی، ضربه‌ و عفونت در مغز و … رخ دهد که زایمان زودرس، سابقه‌ خانوادگی و فلج مغزی می‌ توانند در آن دخیل باشند. زمانی که فرد مبتلا با مشکلاتی در کنترل حرکت چشم خود روبرو شود، ممکن است یکی از چشم‌ ها به داخل، خارج، بالا یا پایین بچرخد.

معمولا چرخش چشم در برخی از مواقع همانند خستگی زیاد، مطالعه‌ بالا و مریضی اتفاق افتاده و امری طبیعی است؛ اما در برخی از موارد نیز به صورت ناخودآگاه این چشم‌ ها چرخش پیدا می‌ کنند که فرد مطمئنا مبتلا به دوبینی شده و در کوتاه‌ ترین زمان ممکن باید به بهترین متخصص چشم پزشکی در تهران مراجعه نماید.

انحراف چشم چیست و چگونه درمان می شود؟

علائم و نشانه‌ های استرابیسم

در بیشتر مواقع آن دسته از افرادی که دچار استرابیسم ثابت و شدید هستند، دارای علائم و نشانه‌ های آشکاری می‌ باشند؛ زیرا به خوبی مشخص است که چشم‌ های فرد ناهماهنگ بوده و بالا و پایین است که در این صورت قابل تشخیص است؛ اما در برخی از موارد ممکن است، فرد دچار لوچی متناوب شده باشد که در این صورت انحراف چشم به راحتی قابل تشخیص نبوده و در این خصوص می‌ بایست به بهترین متخصص چشم پزشکی در ایران جهت انجام معاینات کامل مراجعه کند.

پزشک متخصص در این حوزه آزمایش‌ های مختلفی را مانند تست پوشش جهت تعیین نمودن میزان استرابیسم انجام می‌ دهد که از طریق این آزمایش این عارضه به خوبی قابل رویت و تشخیص می‌ باشد. یکی از علائم استرابیسم می‌ توانیم به دو بینی و فشار چشم اشاره کنیم. برای جلوگیری از ایجاد دو بینی مغز می‌ تواند به نادیده گرفتن یک چشم سازگار بپردازد. در این صورت افراد هیچ گونه علامت آشکاراییی به جزء از دست دادن جزئی درک عمق نخواهند داشت.

در نظر داشته باشید، استرابیسم که یک طرف ثابت را سرکوب می‌ کند با خطر تنبلی چشم مواجه است و می‌ تواند به مرور علائم مخربی را بر روی بیماری فرد بگذارد. در این زمان است که افراد می‌ توانند مدام با خستگی چشم و سر درد مواجه شوند. از دیگر علائم نیز می‌ توانیم به ناتوانی در خواندن راحت، خستگی زیاد در هنگام مطالعه و بینایی های ناپایدار یا پریشان اشاره کنیم. اما به طور کلی از جمله نشانه‌ ها و علائم انحراف چشم شامل موارد زیر می‌ گردد:

  • چشم‌هایی که به طور ناهماهنگ از یکدیگر حرکت می‌ کنند
  • پلک زدن یا چشمک زدن‌ های مکرر به ویژه در زمان برخورد با نور شدید خورشید
  • درک عمق معیوب
  • دوبینی
  • کج کردن سر برای نگاه کردن به اشیا
  • ناهماهنگی میان چشم‌ ها
  • حساسیت به نور
  • تاری دید

نحوه درمان انحراف چشم چگونه است؟

در مقاله‌ انحراف چشم چیست و چگونه درمان می‌ شود؟ حال که با مفهوم چپ چشمی به خوبی آشنا شدید، باید بگوییم که خوشبختانه راهکارهای درمانی متفاوتی برای این عارضه‌ چشمی وجود دارد که اگر به موقع توسط متخصص تشخیص داده شود، درمان آن نیز غالبا با نتایج عالی همراه خواهد بود. حال ما در ادامه به چند گزینه‌ درمانی برای بهبود هم‌ترازی و ناهماهنگی میان چشم‌ ها اشاره می‌ کنیم که شامل موارد زیر هستند:

  1. عینک‌ های مخصوص انحراف چشم: معمولا آن دسته از بیمارانی که دچار مشکلات عیوب انکساری اصلاح نشده هستند، پزشک متخصص به تجویز عینک یا لنز تماسی می‌ پردازد. با بهره‌ مندی از این لنز ها، چشم‌ ها به تلاش کمتری برای تمرکز کردن نیاز داشته و ممکن است صاف بمانند.
  2. لنز‌های منشوری: منظور از لنزهای منشوری همان عدسی‌ های ویژه‌ ای هستند این که به خم کردن نورهای ورودی به چشم پرداخته و به کاهش چرخش چشم در جهت نگاه کردن به اشیا می‌ پردازند.
  3. بهره‌ مندی از تمرینات چشم: شاید این سوال در ذهن شما نیز وجود داشته باشد که چگونه می‌ توان با ورزش کردن به درمان انحراف چشم پرداخت؟ ورزش چشم می‌ تواند بر روی نارسایی همگرایی بسیار موثر عمل کند. اگرچه تحقیقات تاکنون نتوانسته درمان قطعی انحراف چشم به وسیله‌ ورزش کردن را ثابت کند؛ اما نشان داده که می‌ تواند به خوبی به بهبود متناوب لوچی بپردازد. این نوع ورزش‌ های استاندارد برای درمان انحراف چشم که به تمرین عضلات چشم می‌ پردازد، بسیار مفید بوده و از سوی متخصصان نیز همواره پیشنهاد می‌ شود. سعی کنید، یک مداد را در طول بازو در وسط راه بین دو چشم نگه دارید. حال وقتی مداد را به سمت بینی حرکت می‌ دهید به آن نگاه کنید. سعی نمایید یک تصویر واحد از آن را در ذهن خود حفظ کنید. مداد را به سمت بینی حرکت داده و تا زمانی که به عنوان یک تصویر منفرد ظاهر نگردد، همچنان به آن نگاه کنید. اگر قادر به بازیابی یک تصویر واحد نبودید، دوباره این کار را شروع کنید. این موضوع می‌تواند به تمرین عضلات چشمی شما کمک نماید.
  4. دارو درمانی: دارو درمانی نیز همچون تزریق بوتاکس باعث فعال شدن عضلات چشمی شده و روش موثری است.

نحوه تشخیص انحراف چشم

متخصص اپتومتری با انجام یک سری از معاینات به خوبی می‌ تواند به تشخیص و همچنین درمان انحراف چشمی بپردازد که معمولا آزمایش استرابیسم با تاکید کردن بر روی نحوه‌ تمرکز و حرکات چشم انجام می‌ شود که می‌ توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  1. بررسی نمودن سابقه‌ بیمار: متخصص بینایی جهت تشخیص انحراف چشم معالجه  کلی می‌ کند. وی در ابتدا از شما و والدینتان سوالاتی در رابطه با علائم فعلی می‌ پرسد. این پزشکان مشکلات سلامت عمومی را مورد بررسی قرار داده و داروهایی که در این حیطه مصرف می‌ کنید را پرسیده و یادداشت می‌ کنند.
  2. بررسی کردن حد بینایی: این بررسی جهت مشخص شدن میزای بینایی شما مورد بررسی قرار می گیرد. برای این آزمون پزشک از شما می‌ خواهد حروفی که در نمودارهای خواندن نزدیک و دور وجود دارد را بخوانید. مطمئنا هر کدام از شما برای یک بار هم که شده این آزمایش را در طول زندگی خود انجام داده و به خوبی با آن آشنا هستید.
  3. تست تراز و تمرکز: یکی از تست‌ های مهم در تشخیص انحراف چشم در بزرگسالان و کودکان، سنجیدن میزان تمرکز، حرکت و کارکرد چشم‌ ها می‌ باشد. یعنی برای اینکه یک تصویر واضح و منفرد از آنچه که مشاهده می‌ کنید به دست آورید، به طور همزمان باید تمرکز داشته و چشمانتان به طور هماهنگ با یکدیگر حرکت کند.
  4. بررسی سلامت کلی چشم: با استفاده از یک سری از آزمایشات پزشک بینایی سنجی به خوبی می‌ تواند ساختار های داخلی و خارجی چشم‌ های شما را مورد بررسی قرار می دهد که تمامی این آزمایشات در تشخیص استرابیسم نقش بسیار وافری دارند و آن دسته از بیمارانی که توانایی ندارند به صورت شفاهی پاسخ پزشک را بدهد یا از برخی قدرت‌ های تمرکز چشم برخوردار نیستند، پزشک معمولا از قطره‌ های چشمی استفاده می‌ کند تا در طول آزمایش چشم های آن ها باز بماند.

انحراف چشم چه زمانی ظاهر می شود؟

زمانی که کودک در سن 3 و 4 ماهگی قرار می‌ گیرد، باید به خوبی بتواند چشم‌ های خود را بر روی اجسام متمرکز نماید. به گونه‌ ای که چشم‌ ها کاملا صاف و در یک راستا قرار بگیرند و وقتی نوزاد به سن 6 ماهگی می‌ رسد، باید به خوبی بتواند بر روی اشیا دور و نزدیک تمرکز نماید. انحراف چشم از نوزادی، کودکی و خردسالی به مرور ظاهر می‌ شود. به طوری که در سن 3 سالگی نشانه‌ های خود را به طور آشکارا رونمایی می‌ کند؛ اما با این وجود کودکان بزرگتر از 3 سال و حتی بزرگسالان نیز می‌ توانند در سنین بالاتر با عارضه‌ انحراف چشم روبرو شوند.

ایجاد ناگهانی استرابیسم به ویژه دو بینی در یک کودک بزرگتر یا بزرگسالان می‌ تواند نشان از یک اختلال عصبی جدی باشد که در این خصوص باید سریعا به پزشک متخصص جهت انجام معالجات مراجعه کرد. البته وضعیتی نیز وجود دارد که به آن شبه استرابیسم یا استرابیسم کاذب می‌ گویند که به نظر می‌ رسد چشم‌ های نوزاد انحراف دارد؛ اما در واقع چشم‌ ها به یک نقطه نگاه می‌ کنند. شبه استرابیسم به دلیل پوست اضافی پوشاننده‌ گوشت‌های داخل چشم و یا پل بینی صاف می‌ باشد؛ اما به مرور که کودک رشد کرده و بزرگ‌ تر می‌ شود، دیگر این انحراف چشم را نخواهد داشت.

انحراف چشم چه زمانی ظاهر می شود؟

انواع انحراف چشم

به طور کلی انحراف چشم دارای انواع متفاوتی است که می‌ توانیم به ایزوتوپی، اگزوتوپی، کاذب و چرخشی اشاره کنیم که در ادامه به توضیحات هر کدام می‌ پردازیم:

  • انحراف چشم ایزوتوپی: در این نوع انحراف چشم یکی از چشم ها یا هر دو چشم فرد به سمت داخل منحرف می‌ شود و بیشتر نیز در میان کودکان و شیرخواران رواج دارد. کسانی که دچار انحراف چشم ایزوتوپی هستند، حتما باید در کوتاه‌ ترین زمان ممکن و هر چه سریع‌ تر تحت درمان متخصصان قرار بگیرند.
  • اگزوتوپی: در این نوع انحراف، چشم‌ ها به سمت خارج منحرف می‌ گردند که بیشتر نیز در دوران شیرخوارگی خود را نشان داده و والدین باید کودکان خود را علاوه بر متخصصان چشم به متخصصان مغز و اعصاب نیز نشان دهند.
  • انحراف چشم کاذب: منظور از انحراف چشم کاذب به ناهماهنگی میان بخش‌ های سفید و قرنیه چشم اشاره دارد که گاهی اوقات کودکان به دلیل داشتن تیغه‌ بینی بسیار پهن فاصله‌ داخلی گوشه‌ های داخلی چشم‌ های آن‌ ها از حالت نرمال و طبیعی خود خارج می‌ شود، اما به مرور به حالت طبیعی خود بازمی‌ گردد.
  • چرخشی: انحراف چشم چرخشی در بیشتر مواقع در ظاهر قابل مشاهده نیست؛ اما چشم حول محور قدامی خود می‌ چرخد. این انحراف چشم معمولا توسط متخصصان قابل تشخیص و درمان است.

کلام آخر

در این مقاله به تمام بایدها و نبایدهای انحراف چشم پرداختیم که با مطالعه‌ آن می‌ توانید بر دانش خود بیفزایید. در نظر داشته باشید که استرابیسم با رشد کودک به خودی خود بهبود پیدا نمی‌ کند و هر چه سن فرد پایین‌ تر باشد، درمان نیز به راحتی صورت می‌ پذیرد. برای درمان استرابیسم نیازی به جراحی نبوده و فرد با بهره‌ مندی از قطره‌ های چشمی، تمرینات چشمی و عینک نیز می‌ تواند بهبودی خود را به دست آورد. البته در صورتی که پزشک متخصص راهی جزء جراحی کردن نداشته باشد که در آن صورت فرد باید جراحی کند.

از شما عزیزان سپاسگزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت الو درمان سعی بر این داشته تا شما را با انحراف چشم چیست و چگونه درمان می‌ شود؟  آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر پیشنهاد انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.

5/5 - (3 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفده − 2 =

دکمه بازگشت به بالا