عمومی

ضربان قلب نرمال و خطرناک چیست؟✅【سال1403】⭐

ما قصد داریم در این مقاله شما عزیزان را با مطالبی درباره ضربان قلب نرمال و خطرناک چیست؟ آشنا کنیم تا در صورت نیاز بتوانید از آن ها استفاده نمایید. ضربان قلب اصطلاحی است که برای توصیف انبساط، انقباض و پمپاژ خون توسط این اندام استفاده می شود و همچنین دانستن تعداد ضربان قلب می تواند به شما در نظارت بر تناسب اندام و تشخیص مشکلات سلامتی کمک کند که در صورت بروز مشکل باید به پزشک متخصص مراجعه نمایید. ممنون می شویم ما را تا پایان این مقاله همراهی کنید.

ضربان قلب نرمال و خطرناک چیست؟

منظور از ضربان قلب تعداد ضربان قلب در هر دقیقه است. همان طور که قلب خون را از طریق عروق پمپ می کند، آن ها با جریان خون منبسط و منقبض می شوند. گرفتن نبض نه تنها تعداد ضربان قلب را نشان می دهد، بلکه ضربان قلب و قدرت نبض را نیز نشان می دهد. گرفتن نبض تعداد ضربان قلب و همچنین قدرت نبض را در افراد در سنین مختلف نیز نمایان کرده که ضربان طبیعی نبض در بزرگسالان ما بین 60 تا 100 ضربه در دقیقه است. ضربان قلب می تواند با ورزش، بیماری، آسیب و احساسات نوسان داشته باشد و افزایش یابد که زنان نیز ضربان قلب سریع تری نسبت به مردان دارند.

ورزشکارانی که از نظر فیزیکی فعال هستند مانند دوندگان، می توانند ضربان قلب پایینی در حالت استراحت یعنی حدود 40 ضربه در دقیقه داشته باشند. ضربان قلب طبیعی از فردی به فرد دیگر و در سنین مختلف می تواند متفاوت باشد. با گذشت زمان، تغییراتی در سرعت و منظم نبض شما ممکن است رخ دهد و نشان دهنده بیماری قلبی یا سایر شرایطی باشد که نیاز به توجه دارند. وقتی قلب شما خیلی سریع می‌ زند، به آن تپش قلب می‌گویند و در بزرگسالان، ضربان قلب سریع و تند به عنوان ضربان قلب بیش از 100 ضربه در دقیقه تعیین شده است. عوامل مختلفی وجود دارد که موجب ضربان قلب تند می شود و شامل یک بیماری زمینه ای، اضطراب و استرس، خستگی، مصرف بیش از حد کافئین، عدم تعادل الکترولیت، تب، ورزش یا فعالیت بدنی شدید، عوارض جانبی داروها، سیگار کشیدن و همچنین استفاده از مواد مخدر می باشد.

ورزش و فعالیت فیزیکی یا بدنی شدید ممکن است تا موجب شود تپش قلب برای چند دقیقه یا چندین دقیقه در افراد سالم ایجاد شود. فردی که بیماری زمینه ای و مزمن ندارد می تواند در حین ورزش ضربان قلب خود را به 160 ضربه در دقیقه یا بیشتر افزایش دهد که البته طبیعی است و مشکلی تلقی نمی شود. ضربان قلب یک فرد به صورت طبیعی و با افزایش سن و در حالت استراحت کم می شود و هر کسی که در مورد ضربان قلب خود نگران است، اگر مشکل جدی دارد باید به پزشک مراجعه کند و برای درمان خود اقدام نماید. شما عزیزان در صورت نیاز می توانید به بهترین دکتر قلب در تهران مراجعه کرده و مشکلات خود را برطرف نمایید.

ضربان قلب نرمال و خطرناک چیست؟

عوامل موثر بر ضربان قلب

عوامل بسیاری برای ضربان قلب تند و کند یا تپش قلب وجود دارد از جمله:

  • درجه حرارت: زمانی که دمای هوا و رطوبت هوا در محیط بیشتر شود، قلب خون بیشتری را پمپاژ می کند. ضربان قلب ممکن است کمی افزایش یابد، اما نه بیشتر از 5 تا 10 ضربه در دقیقه که نگران کننده باشد.
  • وضعیت بدن: در حالت استراحت، نشستن، ایستادن، ضربان قلب یکسان عمل خواهد کرد. گاهی اوقات زمان ایستادن یا بلند شدن، ضربان قلب شما در 15 تا 20 ثانیه اول کمی بیشتر می شود اما پس از چند دقیقه کاهش می یابد.
  • احساسات: اگر استرس دارید و مضطرب هستید، بیش از حد خوشحال یا غمگین هستید، این احساسات می توانند ضربان قلب شما را تند کرده و بالا ببرد. شما عزیزان بهتر است تا اطلاعات خود را کامل کرده و بدانید که ضربان قلب نرمال و خطرناک چیست؟
  • اندازه بدن: اندازه و سایز بدن به طور کلی بر ضربان قلب تأثیر نمی گذارد. اگر چاق هستید، ضربان قلب شما در حالت استراحت ممکن است بیشتر باشد، اما معمولاً از 100 ضربه در دقیقه بیشتر نخواهد شد.
  • مصرف قرص: داروهای سرکوب کننده آدرنالین و بتابلوکرها نیز ضربان قلب شما را کم خواهد کرد. با افزایش مصرف داروهای تیروئیدی یا افزایش مقدار آن ها نیز ضربان قلب بالا رفته و تند می شود. شما عزیزان در صورت نیاز می توانید به بهترین دکتر قلب در ایران مراجعه نموده و بیماری خود را درمان کنید.

تعداد ضربان قلب نرمال

تعداد ضربان قلب نرمال در افراد مختلف و در شرایط گوناگون عبارتند از:

  • ضربان قلب طبیعی جنین: در مورد تعداد طبیعی ضربان قلب جنین بین کارشناسان تفاوت نظر وجود دارد. متخصصان و محققان دامنه های متفاوتی را از 110 تا 150 ضربه در دقیقه (bpm) یا 110 تا 160 ضربه در دقیقه گزارش کرده اند.
  • ضربان قلب طبیعی کودکان: همان طور که کودکان رشد می کنند، ضربان قلب طبیعی آن ها در حالت استراحت نیز متغیر است. ضربان قلب کودکان شامل تا سه ماهگی 85 تا 205 در حالت بیداری و 80 تا 160 هنگام خواب، از سه ماه تا دو سال 100 تا 190 هنگام بیداری و 75 تا 160 هنگام خواب، از دو سال تا ده سال 60 تا 140 هنگام بیداری و 60 تا 90 در هنگام خواب و همچنین بیش از ده سال 60 تا 100 بیدار و 50 تا 90 خواب می باشد.
  • ضربان قلب طبیعی برای زنان: ضربان قلب طبیعی در حالت استراحت و معمولی بهتر است تا بین 60 تا 100 ضربه در 1 دقیقه باشد. این اعداد در دقایق مختلف به یک اندازه نبوده و از یک دقیقه به دقیقه دیگر تغییر خواهد کرد.
  • ضربان قلب طبیعی در افراد مسن: ضربان قلب طبیعی برای افراد مسن 60 تا 100 ضربه در دقیقه محاسبه شده است. ضربان قلب نرمال در افراد مسن شامل 60 سالگی 80 تا 136 ضربه در دقیقه، 65 سالگی 78 تا 132 ضربه در دقیقه، 70 و در نهایت سالگی 75 تا 128 ضربه در دقیقه می باشد.
  • ضربان قلب طبیعی در دوران بارداری: تغییرات قلبی عروقی در سه ماهه اول بارداری رخ می دهد. تغییرات ضربان قلب دیرتر اتفاق افتاده و در نهایت به حدود 34 هفته به 91 ضربه در دقیقه یعنی محدوده 68 تا 115 افزایش می یابد.
  • ضربان قلب طبیعی بعد از ورزش: تعداد متوسط بازیابی ضربان قلب 1 دقیقه بعد از ورزش تقریباً 15 ضربه در دقیقه است و بر اساس تحقیقات میانگین بازیابی ضربان قلب 1 دقیقه بعد از ورزش تقریباً 29 ضربه در دقیقه است.
  • ضربان قلب طبیعی در هنگام خواب: به صورت نرمال و همچنین در هنگام خواب، ضربان قلب هر فرد کمتر از محدوده ضربان قلب طبیعی در حالت استراحت است. بین 40 تا 50 ضربه در دقیقه (bpm) یک ضربان قلب طبیعی برای افراد بالغ محسوب می شود، اگرچه این تعداد می تواند بسته به عوامل مختلفی متفاوت باشد.

تعداد ضربان قلب نرمال 

مراحل ضربان قلب

مراحل ضربان قلب به شرح زیر است:

  • انبساط عضله قلب، ورود خون به دهلیز و انتظار کوتاه در پشت دریچه دهلیزی بسته
  • باز شدن دریچه و فشار خون به داخل بطن در هنگام بسته شدن دریچه های خروجی بطن
  • بسته شدن دریچه بین دهلیز و بطن
  • انقباض عضله بطنی و پمپاژ خون به خارج از قلب هنگام مجرای خروجی بطن باز
  • انبساط مجدد عضله قلب و آماده شدن برای پر شدن از خون و شروع چرخه بعدی

دلایل ایجاد ضربان قلب بالا

ضربان قلب بالا یا تند دلایلی دارد که در ادامه مقاله به بررسی آن ها خواهیم پرداخت:

  • یکی از دلایل ایجاد ضربان قلب بالا مصرف بیش از حد کافئین است.
  • استرس دشمن بدن و به خصوص قلب است.
  • اگر شما از اضطراب یا حمله پانیک رنج می برید باید درمان شوید، زیرا یکی دیگر از دلایل ایجاد ضربان قلب بالا این احساسات است.
  • سرماخوردگی یا آنفولانزا و یا کمبود خواب نیز می تواند از دیگر دلایل آن باشد.
  • اگر دارویی مصرف می‌ کنید که حاوی مواد محرک است نیز شما کاندیدا ایجاد ضربان قلب بالا هستید.
  • اگر تمرین ورزشی سخت و سنگینی انجام می‌ دهید یا همین الان انجام داده‌ اید، ضربان قلب شما بالا خواهد رفت.
  • اگر شما باردار هستید که باعث می شود حجم خون شما افزایش یابد و ضربان قلب شما برای پمپاژ خون اضافی بیشتر و تند تر شود.

نکات طلایی برای داشتن قلب سالم

در ادامه مقاله به نکات طلایی و مهم برای داشتن قلب سالم پرداخته ایم:

  • سیگار را ترک کنید: در فهرست عوامل قابل کنترل برای جلوگیری و مدیریت از بیماری قلبی، سیگار در اولویت قرار دارد. افراد سیگاری 2 برابر بیشتر از سایرین در معرض حمله قلبی هستند و در صورت سکته قلبی احتمال مرگ آن ها نیز بیشتر است. اگر سیگار می‌ کشید، اکنون به طور جدی آن را ترک کنید.
  • فعالیت بدنی خود را افزایش دهید: برای تقویت قلب باید به اندازه کافی فعالیت بدنی و جسمانی داشته باشید و در صدر فهرست برنامه خود قرار دهید. بسیاری از ما خیلی کم در فعالیت های روزانه خود ورزش می کنیم. آمار مرگ و میر ناشی از بیماری قلبی نیز در میان افرادی که اصلا ورزش نمی کنند بیشتر از افرادی است که به ندرت ورزش می کنند. بهتر است بدانید که فعالیت های هوازی مانند پیاده روی سریع، دوچرخه سواری، شنا، طناب زدن یا دویدن برای حفظ سلامت قلب بسیار لازم و تاثیرگذار هستند.
  • تناسب اندام را حفظ کنید: اضافه وزن و چاقی مفرط فشار زیادی به قلب شما وارد می کند و خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهد. کلسترول، تری گلیسیرید و فشار خون را افزایش می دهد و حتی باعث دیابت در مردان و زنان خواهد شد. شما عزیزان با رعایت رژیم غذایی و ورزش اصولی و سبک می توانید وزن خود را کم کرده و به تقویت قلب خود کمک بسیاری کنید.
  • استفاده از کاکائو برای تقویت قلب را فراموش نکنید: کاکائو خالص و خام ممکن است مفیدتر از هر نوع شکلات دیگری باشد. کاکائو دارای چربی های مفید، فیبر غذایی، ویتامین ها، پلی فنول ها و مواد معدنی مانند کلسیم، منیزیم، فسفر، کلسیم و مس است و همچنین تاثیر مهمی در سلامت قلب و عروق دارد. کاکائو همچنین فشار خون و کلسترول بد خون را کاهش می دهد و به همین دلیل در حفظ سلامت قلب نیز تاثیرات مثبتی به همراه خواهد داشت.
  • یک رژیم غذایی سالم داشته باشید: توصیه می شود تا از رژیم غذایی سالم و اصولی پیروی شود که رژیم غذایی مناسب برای حفظ سلامت قلب باید کمترین میزان نمک، چربی اشباع شده، چربی ترانس، کلسترول و قندهای تصفیه شده را داشته باشد. منابع غذایی غنی از آنتی اکسیدان ممکن است خطر بیماری قلبی را کم کرده و بعضی از ویتامین ها مانند ویتامین C و E که سرشار از آنتی اکسیدان هستند  برای قلب مفید باشند. آنتی اکسیدان ها اثر مخرب رادیکال های آزاد را برطرف کرده و در نتیجه از سلول های بدن مراقبت می کنند. میوه ها و سبزیجات، آجیل و غلات کامل برخی از بهترین غذاها برای حمایت از سلامت قلب هستند.
  • از مکمل های تقویت کننده قلب استفاده کنید: امروزه با پیشرفت علم پزشکی و علم داروسازی، مکمل های غذایی زیادی که برای تقویت قلب در نظر گرفته شده اند که در داروخانه ها وجود دارد. این مکمل ها حاوی ترکیبات گیاهی هستند و با افزایش سطح آنتی اکسیدان های بدن، با عوامل مضر برای سلامت قلب مبارزه می کنند.
  • استرس خود را کنترل کنید: استرس کنترل نشده در بسیاری از موارد منجر به حملات قلبی و مغزی می شود. برای کاهش بروز مشکلات قلبی، از تکنیک های کنترل استرس و عصبانیت استفاده کنید و با مدیریت احساسات ذهن خود به آرامش خود کمک کنید. باید بدانید که مدیتیشن، ماساژ و یوگا بهترین تمرینات برای کنترل و مدیریت استرس و اضطراب محسوب می شوند.

نکات طلایی برای داشتن قلب سالم

کلام آخر

داشتن اطلاعاتی در مورد ضربان قلب می تواند به شما کمک کند تا سلامت خود را کنترل کنید و این حتی می تواند به شما کمک کند تا در راس مسائل در حال تحول خود باشید. ضربان قلب یا نبض، تعداد دفعاتی است که قلب شما در دقیقه می‌زند که ضربان قلب طبیعی برای هر فرد متفاوت است و داشتن آگاهی در مورد ضربان قلب می تواند ملاک بسیار مهمی برای سلامت شما باشد. شما عزیزان در صورت نیاز و برای درمان می توانید به پزشک متخصص مراجعه نمایید.

از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت الو درمان سعی بر این داشته تا شما را با مطالبی در مورد ضربان قلب نرمال و خطرناک چیست؟ آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر گونه پیشنهاد و انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.

5/5 - (10 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیست − 12 =

دکمه بازگشت به بالا