عمومی

بایدها و نبایدهای جراحی دیسک کمر【سال1403】💎

در این مقاله قصد داریم به بایدها و نبایدهای جراحی دیسک کمر بپردازیم؛ زیرا متاسفانه این جراحی جزو یکی از شایع‌ ترین جراحی‌ ها تبدیل شده که علت اصلی آن نیز به سبک زندگی افراد جامعه، روند پیری جمعیت و نوع شغل مورد نظر بستگی دارد. معمولا جراحی دیسک کمر از جمله روش‌ های درمانی برای تسکین یافتن دردهای کمری به کار گرفته می‌ شود. اگر شما نیز قصد دارید به جراحی دیسکی کمر خود بپردازید و با مراقبت‌ های قبل و بعد از آن به خوبی آشنا شوید، در ادامه با ما همراه باشید.

جراحی دیسک کمر چیست؟

اگر شما تمامی راهکارهای بدون جراحی را برای رفع مشکلات دیسک امتحان کرده و به بهبودی دست پیدا نکرده‌ اید، آخرین گزینه برای درمان کردن این معضل جراحی است. اگر پزشک شما جراحی را به شما پیشنهاد می‌ کند، باید بدانید که او تمام تلاش خود را برای بهبود کرده؛ اما هیچ کدام از روش‌ ها کارساز نبوده است. معمولا یکی از شایع‌ ترین بیماری‌ های ستون فقرات، فتق دیسک کمر می‌ باشد. دیسک، ما بین استخوان‌ های ستون فقرات قرار گرفته است که به عنوان ضربه‌ گیر عمل می‌ کند.

زمانی که فتق دیسک از کپسول خود بیرون بزند، به نخاع فشار زیادی را وارد می‌ کند. این مشکل می‌ تواند در هر قسمت از ستون فقرات خود را نشان دهد. در این مواقع مهره‌ های پایین کمر دچار مشکلات متعددی شده و درد آن حتی تا نزدیکی گردن نیز ظاهر می‌ شود. معمولا همیشه دیسک کمر باعث دردهای مزمن نمی‌ گردد؛ اما اگر این معضل به عصب کمر شما فشار زیادی وارد کند، افراد در ناحیه‌ کمر و پاهای خود دردهای ناهنجاری را متحمل می‌ شوند که پزشک پس از ارائه کردن روش‌ های بدون جراحی و نتیجه نگرفتن، جراحی دیسک کمر را به افراد پیشنهاد می‌ کند.

در این مقاله به تمام بایدها و نبایدهای جراحی دیسک کمر می‌ پردازیم؛ بنابراین اگر شما نیز قصد انجام این گونه جراحی را دارید، در ادامه‌ مطلب با ما همراه باشید.

بایدها و نبایدهای جراحی دیسک کمر

انواع جراحی دیسک کمر

جراحی دیسک کمر شامل انواع متفاوتی است که هر کدام از این روش‌ ها متناسب با نیاز بیمار توسط جراح انتخاب می‌ گردند. یعنی پزشک با در نظر گرفتن سن، نوع آسیب دیدگی فتق دیسک و یک سری از شرایط کلی بیمار هر یک از روش‌ های زیر را انتخاب می‌ کند که در ادامه به آن ها می‌ پردازیم:

جراحی دیسککتومی: یکی از رایج‌ ترین نوع جراحی‌ های دیسک کمر که معمولا به بسیاری از افراد پیشنهاد می‌ شود، جراحی دیسک دیسککتومی است. این جراحی زمانی انجام می‌ گردد که دیسک بر روی ریشه‌ عصبی ستون فقرات فشار وارد می‌ کند. در این روش پزشک یک برش کوچک در کمر و یا گردن ایجاد می‌ کند و مقداری از دیست یا کل دیسک را برمی‌ دارد. دیسککتومی به یکی از روش‌ های کم تهاجمی اشاره دارد که پزشک با ابزار جراحی از طریق برش ایجاد شده به ستون فقرات می‌ رسد.

جراحی دیسک کمر مصنوعی: جراحی دیسک کمر مصنوعی زمانی انجام می‌ شود که مشکل اصلی فرد فقط در یک دیسک و در قسمت پایینی کمر باشد. در این جراحی بیمار کاملا تحت بیهوشی قرار گرفته و پس از جراحی نیز به مدت چند روز می‌ بایست در بیمارستان بستری شود. اگر شما بیماری آرتریت و یا پوکی استخوان دارید یا اینکه بیش از یک دیسک شما دچار مشکل شده باشد، جراح متخصص جراحی دیسک مصنوعی را پیشنهاد نمی‌ دهد. در این جراحی دیسک آسیب دیده برداشته شده و به جای آن دیسک مصنوعی که از جنس فلز و پلاستیک است قرار می گیرد.

جراحی آندوسکوپی دیسکی کمر: از دیگر بایدها و نبایدهای جراحی دیسک کمر می‌ توانیم به یک روش جدید و کم تهاجمی یعنی جراحی آندوسکوپی اشاره کنیم. این روش نسبت به سایر روش‌ های جراحی از عوارض بسیار کمتری برخوردار می‌ باشد. این گونه که جراح متخصص یک برش کوچک ایجاد کرده و با استفاده از آن دوربین آندوسکوپ را به فتق دیسک می‌ رساند و دیسک آسیب دیده را مشاهده کرده و آن را خارج می‌ کند.

جراحی لامینوتومی دیسک کمر: در جراحی لامینوتومی در قوس مهره‌ لامینا یک سوراخ ایجاد می‌ شود. جراح قصد دارد با ایجاد این سوراخ میزان فشار بر روی ریشه‌ های عصبی مهره‌ های کمر را کاهش دهد. برای انجام دادن این نوع جراحی یک برش کوچک با میکروسکوپ انجام می‌ گردد. در برخی از مواقع لامینا جدا شده که به آن جراحی لامینوتومی می‌ گوییم.

عمل دیسک کمر به چه افرادی توصیه می شود؟

یکی از سوالات متداول بیمارانی که با آسیب‌ های دیسک کمر روبرو هستند، این است که جراحی دیسک کمر آیا به همه‌ افراد پیشنهاد می‌ شود؟ در ادامه باید بگوییم که خیر. جراحی دیسک کمر معمولا برای افرادی است که در ایستادن و یا راه رفتن خود به دلیل دردهای بسیار مزمن مشکل دارند، توصیه می‌ شود. گاهی اوقات درد کمر به گونه‌ ای زیاد است که فرد نمی‌ تواند هیچ حرکتی کند و از انجام فعالیت‌ های روزمره‌ خود باز می‌ ماند. به گونه‌ ای که حتی به محل کار خود نیز نمی‌ تواند برود.

در برخی از مواقع فشار دیسک کمر بر روی اعصاب به قدری است که فرد مدام با بی حسی دست و پاها و یا ضعف عضلانی روبرو می‌ شود. در برخی از مواقع نیز آن دسته از بیمارانی که دچار مشکلات دیسک کمر هستند، در کنترل روده‌ خود با مشکل مواجه می‌ شوند که معمولا متخصص ستون فقرات جراحی دیسک کمر را به دلیل جواب نگرفتن با راهکارهای غیر جراحی پیشنهاد می‌ نماید.

معمولا افرادی که دچار مشکلات دیسک کمر هستند، علاوه بر دارو درمانی به بهترین دکتر فیزیوتراپی در تهران ارجاع داده می‌ شوند؛ اما وقتی فیزیوتراپی نیزدر نحوه‌ درمان افراد نتوانست قدم مثبتی بردارد، انجام دادن عمل جراحی دیسک کمر در کاهش درد و بهبود عملکردهای بیمار توصیه می‌ شود و جزو عمل‌ های بسیار ضروری است؛ زیرا در صورت درمان نشدن بیماران دیگر نمی‌ توانند مانند سابق به فعالیت‌ های روزمره‌ خود بپردازند.

بایدها و نبایدهای جراحی دیسک کمر

مزایا و معایب جراحی دیسک کمر

در رابطه با بایدها و نبایدهای جراحی دیسک کمر باید بگوییم که وقتی افراد دچار کمردردهای بسیار شدید، بی‌ حسی و ضعف در اندام‌ های مختلف بدن، مشکل در کنترل کردن ادرار و مدفوع و یا راه رفتن و ایستادن خود دارند، انجام عمل جراحی دیسک کمر جزو ضروری‌ ترین راهکارهای درمانی محسوب می‌ شود. این جراحی از مزایا و معایب متعددی برخوردار است که در ادامه به هر یک از آن ها می‌ پردازیم:

مزایای جراحی دیسک کمر:

  • پس از جراحی روند درمان به سرعت افزایش پیدا می‌ کند و فرد با تسکین و کاهش دردهای کمری روبرو است.
  • معمولا نرخ موفقیت در این نوع جراحی‌ ها 80 درصد است.
  • بیماران می‌ توانند پس از گذراندن دوران نقاهت خود به انجام فعالیت‌ های روزمره‌ خود بپردازند.
  • احتمال اینکه دیسک کمر دوباره با فتق روبرو شود بسیار کم است.
  • از دیگر مزایا این جراحی می‌ توانیم به کم‌خطر بودن آن و نبود عوارض جدی اشاره کنیم.

معایب جراحی دیسک کمر:

همان طور که اشاره کردیم، جراحی دیسک کمر جزو جراحی‌ های کم خطر بوده که با عوارض خیلی جدی همراه نمی‌ باشد؛ اما در برخی از مواقع نادر افراد می‌ توانند با عوارض زیر روبرو باشد.

  • عفونت کردن
  • مشکلات جدید در دیسک کمر
  • خونریزی
  • لخته شدن خون در قسمت‌ های مختلف بدن
  • واکنش به مواد بیهوشی و تحت تاثیر قرار گرفتن بدن
  • آسیب رسیدن به اعصاب عروق خونی
  • نشت مایع نخاعی

مراقبت های قبل از عمل جراحی دیسک کمر

رعایت کردن یک سری از نکات قبل از رفتن به اتاق عمل و جراحی دیسک کمر جهت به موفقیت رسیدن پروسه عمل جراحی بسیار واجب است که می‌ توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • قبل از عمل جراحی دیسک کمر نباید به مصرف داروهای خاصی بپردازید. اگر دارو مصرف می‌کنید حتما آن را به پزشک متخصص خود اطلاع دهید.
  • 7 روز قبل از عمل جراحی دیسک کمر اگر به مصرف داروهای ضد التهابی نظیر ایبوپروفن و غیر استروئیدی می‌ پردازید یا داروهای رقیق کننده‌ خون اعم از آسپیرین و … مصرف می کنید، حتما آن‌ ها را قطع کنید.
  • شب قبل از جراحی نباید چیزی بنوشید و یا بخورید. مگر اینکه پزشکتان به شما دستور داده باشد.
  • بهتر است، در طی پروسه‌ جراحی ناشتا باشید تا داروی بیهوشی تاثیر خود را بگذارد و عوارض ناشی از عمل نیز کاهش پیدا کند.
  • بهتر است با صابون‌ های آنتی باکتریال دوش بگیرید.
  • اگر هر گونه حساسیت غذایی و یا دارویی دارید آن را به پزشک خود اطلاع دهید.
  • هر وسیله‌ ای که بعد از عمل جراحی به آن نیاز خواهید داشت را در دسترستان قرار بدهید. پس از جراحی نمی‌ توانید فعالیت چندانی داشته باشید.
  • اگر شما فرد سیگاری هستید، حتما قبل از عمل مصرف سیگار را متوقف کنید؛ زیرا این موضوع در سرعت ترمیم و بهبودی جراحات ناشی از عمل تاثیر بسیار دارد.
  • اطلاعات و دانش خود را در حوزه‌ عمل جراحی دیسک کمر بالا ببرید تا بتوانید کارهایی که در دوره‌ بهبودی پس از جراحی نیاز است را به راحتی انجام بدهید.
  • بهتر است تمام وعده‌ های غذایی سالم خود را آماده کنید؛ زیرا این موضع باعث احساس بهتری در دوره‌ بهبودی و همچنین افزایش سرعت بهبودی شما خواهد داشت.

مراقبت های پس از عمل جراحی دیسک کمر

از دیگر بایدها و نبایدهای جراحی دیسک کمر که افراد پس از انجام جراحی مستلزم رعایت آن ها می‌ باشند، شامل موارد زیر است:

  • معمولا بیماران بعد از به هوش آمدن می‌ توانند یک سری از حرکت‌ های ملایم همانند راه رفتن‌ های آرام و نشستن بر روی صندلی را شروع کنند. اما در 24 تا 48 ساعت آینده باید بسیار مراقب باشید.
  • از بلند کردن اجسام سنگین بپرهیزید.
  • کمر خود را خم و یا نچذخانید.
  • به مدت دو هفته هیچ حرکت سخت و سنگینی انجام ندهید و بیشتر به استراحت کردن بپردازید.
  • در خانه به هیچ گونه فعالیتی نظیر رابطه‌ جنسی و یا انجام دادن کارهای منزل نپردازید.
  • به مدت یک هفته در زمان مصرف کردن داروهای مسکن یا شل کننده‌ های عضلانی از رانندگی کردن جدا خودداری کنید.
  • از مصرف مواد رقیق کننده‌ خون همانند الکل خودداری نمایید.
  • حتما دو هفته پس از عمل جراحی نزد پزشک متخصص جهت انجام مراحل فیزیوتراپی و بررسی سلامت عمومی مراجعه کنید.
  • اگر با علائمی همچون تب بالا، تهوع و استفراغ، عفونت و خارش، تورم و حساسیت در ساق پا، بی‌ حسی و ضعف عضلانی و … روبرو بوده‌ اید، سریعا نزد پزشک بروید.
  • بیشتر از یک ساعت در وضعیت نشسته یا دراز کشیده باقی نمانید، مگر اینکه خواب بوده باشید.

مراقبت های پس از عمل جراحی دیسک کمر

شایع ترین علائم دیسک کمر

از اصلی‌ ترین مهم‌ ترین نشانه‌ های دیسک کمر می‌ توانیم به درد در پایین و یا بالای کمر اشاره کنیم. همچنین این دردها می‌ توانند از مچ پا تا باسن انتشار پیدا کنند. در برخی از موارد دردهای ناشی از دیسک کمر خفیف بوده و در مدت زمان کوتاهی از بین می‌ روند؛ اما زمانی که فرد با بیرون زدگی دیسک روبرو باشد و فشار مضاعفی را بر روی اعصاب نخاع وارد نماید، می‌ تواند با نشانه‌ های زیر همراه باشد:

  • احساس کرختی و یا گزگز در پاها
  • فلج از کمر به پایین در موارد خیلی شدید
  • احساس ضعف عضلانی در یک یا هر دو پا
  • انتشار در ار کمر به پایین در اثر فشار عصب سیاتیک
  • احساس درد در کل پاها
  • احساس گرفتگی در پاها بخصوص در پشت زانو

از مهم ترین این علائم دردهای عصبی در پاها است که معمولا با گزگز کردن همراه هستند.

سخن پایانی

دیسک کمر و همچنین دردهای مزمن ناشی از آن یکی از اصلی‌ ترین چالش‌ های قرن 21 است که تا به امروز افراد زیادی را به خود درگیر کرده است. این بیماری در مراحل اولیه‌ خود می‌ تواند با انجام یک سری از روش ها همچون استراحت کردن، فیزیوتراپی، ورزش‌ های مخصوص و اصلاح سبک زندگی درمان شود؛ اما اگر بیماری به روند پیشرفت خود دست پیدا کند و به درمان‌ های غیر تهاجمی پاسخ ندهد، پزشک مجبور به انتخاب جراحی دیسک کمر می‌ گردد.

از شما عزیزان سپاسگزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت الو درمان سعی بر این داشته تا شما را با بایدها و نبایدهای جراحی دیسک کمر آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر پیشنهاد انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.

5/5 - (3 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 + شانزده =

دکمه بازگشت به بالا