عمومی

چگونه سرطان پستان را تشخیص دهیم؟⭐【سال1403】✅

در این مقاله قصد داریم به پاسخ بر این سوال که چگونه سرطان پستان را تشخیص دهیم؟ برآییم. زیرا سرطان پستان یکی از انواع سرطان‌ های رایج در میان زنان است که سالانه قربانی‌ های زیادی را می‌ گیرد؛ اما در صورت تشخیص زودهنگام و اقدام سریع برای درمان کردن این سرطان می‌ تواند مورد درمان و بهبودی قرار بگیرد .متاسفانه باید بگوییم که سرطان سینه دومین سرطان رایج در تمام دنیا است که آمار نشان داده هر ساله از 8 نفر زن یک نفر آن ها به این بیماری مبتلا می‌ گردد. مطمئنا این آمار در کشور ما تکان دهنده بوده و سالانه هفت هزار زن ایرانی به سرطان سینه مبتلا می‌ شوند. در ادامه برای کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید.

سرطان سینه چیست؟

سرطان سینه یکی از سرطان‌ های بسیار شایع و خطرناکی است که معمولا در سلول‌ های بافت سینه ایجاد می‌ گردد. به جرئت می‌ توانیم بگوییم که این بیماری از شایع‌ ترین سرطان‌ های تهاجمی در زنان محسوب می‌ گردد. طبق آمار به دست آمده در میان بانوان دومین علت مرگ و میر به دلیل سرطان سینه می‌ باشد. جالب است بدانید که سرطان سینه تنها در زنان ایجاد نشده بلکه می‌ تواند مردان را نیز درگیر کند؛ اما به طور کلی در میان زنان بیشتر از مردان است. این سرطان انواع و درجه های گوناگونی داشته و می‌ تواند خوش خیم یا گاهی نیز بدخیم باشد.

شاید برایتان جالب باشد که بدانید آمار یک درصد از مبتلایان به سرطان سینه را مردان تشکیل داده‌ اند، اما زنان بیشتر آمار در این بیماران به خود اختصاص داده‌ اند. 90 درصد زنانی که مبتلا به سرطان سینه هستند، حداقل 5 سال پس از تشخیص شانس زندگی کردن را دارند. خوشبختانه از سال 1989 پیشرفت‌ های چشمگیری در آزمایشات غربالگری و درمان سرطان سینه اتفاق افتاده که نشان می‌ دهد به طور چشمگیری افراد می‌ توانند از این بیماری رهایی یابند؛ اما این در صورتی امکان پذیر است که تشخیص سریع و زودهنگام توسط متخصصان و پزشکان صورت پذیرد تا میزان مرگ و میرهای مربوط به این بیماری به شدت کاهش پیدا کند.

سرطان پستان بدخیم و خوش خیم از راهکارهای گوناگونی قابل تشخیص است که این راهکارهای تشخیص خطرات زیادی ندارند؛ اما اگر سرطان از نوع بدخیم باشد باید یک سری از مراحل درمانی را مطابق با نظریه‌ پزشک آنکولوژی انجام دهید. حال باید بگوییم سرطان سینه به توموری اشاره دارد که پس از تغییر و تکثیرهای کنترل نشده در پستان یکی از گروه‌ های سلولی تشکیل دهنده‌ بافت پستان را به خود درگیر می‌ کند. این بافت‌ های سرطانی در وهله‌ اول اطراف خود و پس از آن در غدد لنفاوی نزدیک سینه گسترش پیدا می‌ کند.

آن دسته از بیمارانی که تشخیص سرطان پستان را نادیده گرفته و به موقع به درمان کردن آن نمی‌ پردازند، متاسفانه سرطان به سایر اندام های گسترش پیدا می‌ کند و مراحل درمان را بسیار سخت و غیرقابل دست یافتن می‌ نماید. سرطان سینه جزو بیماری‌ های یک واحدی نمی‌ باشد و انواع مختلفی دارد که در ادامه به تمام بایدها و نبایدهای آن می‌ پردازیم.

چگونه سرطان پستان را تشخیص دهیم؟

عوامل خطر در ایجاد سرطان پستان

یک سری از عوامل خطر در سرطان پستان هستند که احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش می‌ دهد. هر چند که علت اصلی این بیماری هنوز هم مشخص نشده است؛ اما دانشمندان علت‌ های متفاوتی را برای بیماری پستان لیست کرده‌ اند که در ادامه به آن‌ ها می‌ پردازیم:

  1. سن: یکی از مهم ترین عوامل در خطر ابتلا به سرطان بسال افزایش سن می باشد. یعنی اگر در 20 سالگی خطر ابتلا به این سرطان 40 درصد باشد، در 70 سالگی این رقم می‌ تواند به 70 درصد افزایش پیدا کند. به همین خاطر با ارائه‌ یک سری از راهکارها و اقدامات پیشگیرانه باید مراقب سلامتی خود باشید.
  2. ژنتیک: همه‌ ما می‌ دانیم که ژنتیک در ایجاد بسیاری از بیماری‌ ها دخیل می‌ باشد. آن دسته از زنانی که دارای جهش‌ های خاصی در ژن‌ های خود هستند، مانند ژن‌ های BRCA1 و BRCA2 بیشتر در معرض ابتلا به سرطان پستان، تخمدان و یا هر 2 قرار می‌ گیرند. معمولا این نوع ژن‌ ها از والدین به فرزندان به ارث می‌ رسد. اگر شما در خانواده‌ خود سابقه‌ سرطان تخمدان، پستان، سرطان صفاقی، لوله‌ رحمی و … را دارید باید بسیار احتیاط کنید. سرطان پستان می‌ تواند از یک فرد نزدیک خانواده‌ شما که مبتلا شده است، به سایر افراد نیز انتقال پیدا کند. علاوه بر آن جهش در ژن TP53 نیز با خطر افزایش ابتلا به سرطان پستان روبرو بوده و ارتباط بسیار نزدیکی دارد.
  3. بافت متراکم پستان: شاید برایتان جالب باشد که بدانید آن دسته از بانوانی که دارای بافت متراکم‌ تر در پستان خود هستند، می‌ توانند در آینده دچار بیماری سرطان پستان بشوند.
  4. وزن بدن: همیشه چاقی و اضافه وزن مشکلات متعدد و زیادی برای بانوان ایجاد می‌ نماید. زنانی که پس از یائسگی نتوانند به کنترل وزن خود بپردازند و همچنان دچار اضافه وزن و چاقی مفرط باشند، سطح استروژن بدن آن ها افزایش پیدا می‌ کند و این افزایش فرد را به سرطان پستان نزدیک‌ تر می‌ نماید. به همین خاطر تا حد امکان باید از مصرف بیش از حد قندها خودداری کنید.
  5. مصرف الکل: قبل از اینکه به سوال شما در رابطه با این که چگونه سرطان پستان را تشخیص دهیم؟ پاسخ دهیم؛ باید بگوییم که مصرف منظم الکل و اعتیاد به آن باعث افزایش سرطان پستان می‌ گردد. مطابق با نظریه‌ موسسه‌ ملی سرطان مطالعات نشان داده آن دسته از زنانی که معتاد به الکل هستند، بیشتر از کسانی که الکل مصرف نمی‌ کنند دچار این بیماریش شده و جان خود را از دست داده‌ اند.
  6. استروژن و دوران شیردهی: طبق تحقیقات به دست آمده قرار گرفتن طولانی مدت در معرض استروژن خطر ابتلا به سرطان پستان را به میزان قابل توجهی کاهش می‌ دهد. علاوه بر آن افزایش استروژن می‌ تواند به دلیل قاعدگی بیشتر از موعود و یا یائسگی در سنین بالاتر صورت پذیرد. در نظر داشته باشید که شیردهی بیشتر از 1 سال خطر ابتلا به سرطان پستان را کاهش می‌ دهد؛ زیرا شیردهی با کاهش سطح استروژن ناشی از بارداری و شیر دادن به کودک منجر می‌ شود.

روش های تشخیص سرطان سینه چیست؟

برای پاسخ به سوال افرادی که می‌ پرسند چگونه سرطان پستان را تشخیص دهیم؟ باید بگوییم خوشبختانه همان طور که اشاره کردیم، در تشخیص سرطان سینه پزشکان توانستند به راهکارهای مهم و حائز اهمیتی دست پیدا کنند که تشخیص و درمان این بیماری را راحت‌ تر کرده است. در ادامه چندین آزمایش و روش تشخیصی برای تایید ابتلا به این بیماری وجود دارد که به شکل زیر لیست کرده‌ ایم:

1_ معاینه‌ پستان: در معاینه‌ پستان پزشک معالج هر دو سینه و غدد لنفاوی زیر بغل بانوان را مورد بررسی قرار می‌ دهد. اگر متخصص در این نواحی متوجه یکسری از توده‌ های سفت و یا ناهنجاری‌ های دیگر بشود، احتمال ابتدا به سرطان سینه را تشخیص داده و فرد را به آزمایشات دیگر برای تشخیص دقیق‌ تر ارجاع می‌ نماید. در زمان معاینه‌ پستان شخص باید دست‌ های خود را به سمت بالا قرار بدهد.

2_ ماموگرافی: یکی از مهم ترین و متداول‌ ترین راهکارهای تشخیص بیماری، ماموگرافی یا همان عکس رادیوگرافی از پستان‌ ها می‌ باشد. ماموگرافی یک اشعه‌ ایکس است که در جهت غربالگری اولیه سرطان پستان استفاده می‌ شود. رادیوگرافی به خوبی می‌ تواند تمامی ناهنجاری‌ های سینه را نشان دهد و ارزیابی‌ های لازم را انجام دهد. در نظر داشته باشید که در تصاویر ماموگرافی هر ناحیه‌ مشکوک نشان دهنده‌ سرطان نیست.

3_ خودآزمایی سرطان سینه: خودآزمایی سرطان سینه یک تست سرطان سینه است که معمولا در منزل و در 5 مرحله انجام می‌ شود. در ابتدا شما باید در آینه سینه‌ های خود را مشاهده نمایید. پس از آن باید به دنبال یک سری از تغییرات ظاهری و یا تورم بر روی سینه‌ خود باشید. اگر حالت برآمدگی و یا گود شدگی بر روی سینه‌ خود مشاهده می‌ کنید، حتما در کوتاه‌ ترین زمان ممکن با پزشک تماس حاصل نمایید. پس از آن دستان خود را به سمت بالا برده و دوباره به شکل ظاهری سینه‌ خود نگاه کنید. حتما توجه داشته باشید که از سینه‌ خود هیچ ماده و یا ترشحی خارج نگردد که اگر بشود، نشان دهنده‌ علائم خطرناکی است.

چگونه سرطان پستان را تشخیص دهیم؟

4_ بیوپسی سینه: بیوپسی به برداشتن یک نمونه از سلول‌ های پستان اشاره دارد. در حقیقت بیوپسی سینه تنها ترین راه قطعی در تشخیص سرطان پستان می‌ باشد. در این روش اگر می‌ خواهید بدانید که چگونه سرطان پستان را تشخیص دهیم؟ باید بگیم که جای هیچ گونه نگرانی نمی‌ باشد. پزشک از طریق یک دستگاه سوزنی همراه با اشعه‌ ایکس به برداشتن این نمونه‌ گیری می‌ پردازد. بافت از ناحیه‌ ای که مشکوک به سرطان است، استخراج شده و برای آزمایش و تحقیقات بیشتر به آزمایشگاه ارجاع داده می‌ شود.

اغلب در این گونه آزمایش‌ ها یک نشانگر فلزی کوچک در سینه باقی می‌ ماند که در آزمایش‌ های تصویربرداری در آینده به راحتی بتوان ناحیه‌ مورد نظر را تشخیص داد. در این آزمایش سرطانی بودن سلول‌ های سینه مورد بررسی قرار می‌ گیرند و یک نمونه از بیوپسی در جهت تعیین نوع سلول‌ های درگیر در سرطان و همچنین میزان تهاجمی بودن آن ها ارزیابی می‌ شود.

5_ آزمایش MRI: یکی دیگر از راهکارهای تشخیص می‌ توانیم به تصویربرداری‌ های MRI اشاره کنیم. در این روش پزشک از یک آهنربا و یا امواج رادیویی در جهت ایجاد تصاویر از داخل سینه استفاده می‌ نماید. قبل از انجام دادن MRI  تزریق رنگ صورت می‌ پذیرد؛ زیرا بر خلاف سایر آزمایش‌ های تصویر برداری در این روش پزشک از اشعه برای ایجاد تصویر استفاده نمی‌ کند.

علائم هشدار دهنده اولیه سرطان پستان

علائم سرطان سینه در تمامی افراد یکسان نبوده و دارای نشانه‌ های متفاوتی است. برخی از علائم هشدار دهنده‌ اولیه سرطان سینه می‌ توانیم به تغییرات پوستی اشاره کنیم. اگر شما در سطح سینه‌ خود دچار تورم، قرمزی و یا سایر تغییرات دیگر بر روی هر دو سینه‌ خود شدید، حتما باید این علائم را جدی بگیرید. در نظر داشته باشید که تغییر یافتن شکل پستان‌ ها و افزایش اندازه‌ آن ها نیز می‌ تواند یکی از نشانه‌ های اولیه‌ سرطان پستان باشد. ظاهر نوک سینه در هر دو پستان و یا یکی از آن ها اگر تغییر کند، افراد باید در کوتاه‌ ترین زمان ممکن خود را به پزشک معالج برسانند.

علاوه بر آن از دیگر علائم می‌ توانیم به خارش یا التهاب سینه، تغییر در رنگ سینه‌ ها، احساس توده یا گردی‌ هایی در داخل پستان در زمان خودآزمایی و دردهای عمومی در هر قسمت از پستان‌ ها اشاره کنیم. در نظر داشته باشید که یک پستان سالم نباید با تغییرات ظاهری و یا دردهای متوالی مواجه شود. اگر شما در قسمت سینه‌ خود با دست زدن به وجود توده و یا ضخیم شدن پی بردید یا اگر پستان شما همانند پوست پرتقال دچار توده‌ هایی شود و یا پوست آن متورم گردد، می‌ تواند نشان‌دهنده‌ سرطان پستان باشد.

احساس تغییر در زمان لمس کردن پستان، پوسته پوسته شدن نوک پستان و افزایش اندازه یا شکل پستان در طی زمان کوتاه می‌ تواند نشان دهنده‌ علائم خطرناکی است که حتما در جهت بررسی‌ های دقیق و تشخیص زودهنگام باید به پزشک معالجه کنید.

در ادامه باید اشاره کنیم که تمامی این علائم نشان دهنده‌ سرطان نبوده و می‌ تواند علت‌ های دیگری داشته باشد. به عنوان مثال تغییر در بافت پوست پستان می‌ تواند به دلیل بیماری اگزما باشد و گره‌ های لنفاوی متورم نیز می‌ توانند نشان از عفونت در پستان یا عوامل دیگر باشند. برای مطمئن شدن پزشک می‌ تواند راهنمایی‌ های حائز اهمیتی به شما ارائه دهد.

جراحی سرطان پستان

یکی از عمده‌ ترین راهکارهای درمان پس از تشخیص سرطان سینه جراحی کردن می‌ باشد. روش‌های درمان سرطان سینه همانند سایر سرطان‌ ها محدود به شیمی درمانی و پرتو درمانی است؛ اما گاهی اوقات نیز پزشکان به انجام عمل جراحی و جداسازی بافت‌ های سرطانی از بدن می‌ پردازند. جراحی سرطان سینه گاهی اوقات به این صورت است که پزشک به تخلیه کردن پستان می‌ پردازد و اگر افراد بخواهند می‌ توانند از طریق عمل‌ های زیبایی این کمبود را جبران کنند.

پس از عمل جراحی بیمار باید حتما تحت شیمی درمانی و یا پرتو درمانی قرار بگیرد تا هیچ گونه سلول سرطانی در بدن او باقی نماند و مجددا رشد نکند یا اینکه نتواند به سایر اندام‌ های بدن آسیب وارد کند و به آن ها دسترسی داشته باشد. شیمی درمانی سرطان سینه نیز به دو شکل خوراکی و تزریقی برای بیماران انجام داده می‌ شود. در نظر داشته باشید که شانس درمان سرطان سینه امروزه با توجه به پیشرفت‌ های تکنولوژی و مهارت‌ های پزشکان بسیار بالا می‌ باشد.

اگر بیمار تا 2 سال بعد از انجام عمل سینه تاب بیاورد و بدن او از خود مقاومت‌ های خوبی نشان دهد، دیگر هیچ گونه سلول سرطانی در بدن و باقی نمی‌ ماند و احتمال بازگشت سرطان نیز به شدت کم است؛ اما اگر تا 5 سال بعد از جراحی سلول‌ های سرطانی در بدن بیمار یافت نشوند، فرد به طور کامل به بهبودی دست پیدا می‌ کند و برای انجام دادن جراحی سرطان سینه جای هیچ نگرانی وجود ندارد. پزشک در طی این عمل به بیهوش کردن فرد می‌ پردازد و پس از آن با راهکارهای بسیار عالی و پیشرفته‌ ای به انجام شیمی درمانی می‌ پردازد.

راه پیشگیری از سرطان سینه

جدا از اینکه چگونه سرطان پستان را تشخیص دهیم؟ ارائه‌ راهکارهای پیشگیری از این بیماری اهمیت بسیار زیادی دارد که در ادامه به آن‌ ها می‌ پردازیم:

  1. ورزش کردن را فراموش نکنید: طبق تحقیقات و مطالعاتی که دانشمندان به انجام رسانده‌ اند، دریافتند که اگر انسان‌ ها روزانه نیم تا 1 ساعت به ورزش و انجام فعالیت‌ های فیزیکی بپردازند، می‌ توانند خطر ابتلا به انواع سرطان‌ ها به ویژه سرطان سینه را تا 20 درصد کاهش دهند. زیرا ورزش کردن موجب می‌ گردد که هورمون‌ های استروژن و تستوسترون در حالت تعادل باقی بماند.
  2. مصرف میوه: میوه‌ ها و سبزیجات سرشار از آنتی اکسیدان و فیبرهای مقوی هستند که نقش بسزایی در کاهش سرطان‌ ها دارند. آنتی اکسیدان‌ ها همان طور که می‌ دانید با جلوگیری از واکنش‌ های اکسیداسیون و مانع شدن از آزاد گشتن رادیکال‌ های آزاد مانع از رشد و تکثیر سلول‌ های سرطانی در بدن می‌ گردند. از جمله آنتی اکسیدان‌ های قوی می‌ توانیم به ویتامین C ویتامین E و A و همچنین سلنیوم اشاره کنیم که در میوه‌ جات به وفور یافت می‌ شوند. فیبر نیز می‌ تواند به پیشگیری از سرطان و همچنین کنترل وزن بدن بپردازد.
  3. استفاده از لبنیات: لبنیات منبع غنی از کلسیم هستند. تحقیقات نشان داده است که کلسیم در پیشگیری از سرطان علی‌ الخصوص سرطان سینه بسیار مفید می‌ باشد.
  4. شیردهی: آن دسته از بانوانی که به عمل شیردهی می‌ پردازند، دچار بیماری سرطان سینه نمی‌ شود. شیردهی سال‌ ها است که مورد تحقیق محققان آنکولوژیست قرار گرفته و آنچه که دریافتند این است که شیردهی با مکانیزم‌ های خاصی مانع بروز سرطان می‌ گردد.
  5. بچه‌ دار شدن: آیا می‌ دانستید آن دسته از زنانی که بچه دار می‌ شوند، وجود سرطان سینه در آن ها کمتر دیده شده است. بنابراین بچه دار شدن نیز می‌ تواند در این حوزه به افراد کمک کند.
  6. استفاده از رژیم غذایی کم چرب: تا حد امکان بانوان به ویژه افراد یائسه باید سعی کنند که به مصرف غذاهای پرچرب، دسرهای پرچرب و پرکاری نپردازند؛ زیرا تمامی این عوامل زمینه‌ ساز ایجاد سرطان می‌ باشد. پیشنهاد می‌ کنیم که حتما در برنامه‌ غذایی خود از غذاهای بدون کلسترول و کم چرب مانند سویا استفاده کنید. سویا می‌ تواند جایگزین بسیار عالی برای گوشت‌ های پر چرب باشد.
نگاهی بر انواع سرطان سینه

بهتر است در ادامه با انواع سرطان سینه آشنا شوید تا بتوانید به پیشگیری از این نوع بیماری‌ ها بپردازید. همان طور که اشاره کردیم سرطان سینه به انواع گوناگون بدخیم و خوش‌ خیم تقسیم بندی می‌ شوند که هر کدام نیز علائم مخصوص به خود را دارند. از جمله انواع سرطان سینه عبارتند از:

  • سرطان سینه‌ مهاجم: یکی از رایج‌ ترین انواع سرطان سینه می‌ توانیم به نوع مهاجم آن اشاره کنیم. این نوع سرطان در بیشتر اوقات ویژگی ندارد و می‌ تواند با یک سری از درمان‌ ها به بهبودی دست پیدا کند.
  • کارسینوم لوبلار تهاجمی: این نوع سرطان بیشتر در غدد تولید کننده‌ شیر ایجاد شده و علائم مشخصی ندارد و پزشکان با بهره‌ مندی از ماموگرافی و نمونه‌ برداری می‌ توانند پی به این نوع سرطان ببرند.
  • سرطان سینه‌ التهابی: سرطان التهابی از گونه‌ های نادر سرطان سینه می‌ باشد که معمولا با خود قرمزی، التهاب و حساسیت‌ های سینه را به دنبال دارد. این سرطان وقتی به وجود می‌ آید که سلول‌ های سرطانی گره و رگ‌ های لنفاوی موجود در پوست پستان مسدود شود که در نهایت با ایجاد ظاهری قرمز و التهاب در سینه افراد مواجه خواهند شد. این بیماری در دسته سرطان‌ های پیشرفته موضعی قرار دارد و به راحتی افراد آن را با عفونت سینه اشتباه می‌ گیرند. در صورت مواجه شدن با قرمزی و التهاب سینه سریعا باید به پزشک مراجعه کنید.

نگاهی بر انواع سرطان سینه

عوارض شیمی درمانی سرطان سینه

مطمئنا درمان سرطان سینه چه از راه شیمی درمانی و چه از راه جراحی یا پرتو درمانی با خود عوارضی به همراه دارد که از جمله عوارض شیمی‌ درمانی می‌ توانیم به ریزش موها، تهوع و استفراغ، اسهال و یا یبوست، زخم‌ های دهانی، احتمال ابتلا به انواع عفونت‌ ها، از دست دادن اشتها، تغییرات پوستی و ناخن و … اشاره کنیم.

شیمی‌ درمانی روش درمانی بسیار ویژه برای سرطان سینه است که معمولا دوره‌ های درمانی کوتاهی نیز دارد. یعنی بیماران هر 3 هفته یک بار به بیمارستان رفته و به مدت 4 یا 6 جلسه تحت درمان قرار می‌ گیرند. عوارض شیمی درمانی بستگی به نوع داروهای مصرفی بیماران دارد؛ اما در برخی از مواقع می‌ تواند باعث یائسگی زودرس، ناباروری، آسیب قلب و کلیه‌ ها، آسیب عصبی و در مواقع خیلی نادر و کمیاب سرطان سلول‌ های خونی را با خود به همراه داشته باشد.

کلام آخر

از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت الو درمان سعی بر این داشته تا شما را با چگونه سرطان پستان را تشخیص دهیم؟ آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر پیشنهاد و انتقادی می توانید از طریق سایت با ما در ارتباط باشید.

5/5 - (5 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 × 2 =

دکمه بازگشت به بالا