عمومی

فقر شدید آهن در بانوان، از علائم تا درمان【سال1402】⚡

در این مقاله قصد داریم در رابطه با موضوع فقر شدید آهن در بانوان، از علائم تا درمان آن به گفتگو بپردازیم. همان طور که می‌ دانید، کم خونی و یا فقر آهن زمانی ایجاد می‌ گردد که در خون آهن کافی وجود نداشته باشد. در کل کم‌خونی یکی از اختلالات شایع در میان مردان و زنانی است که بدن آن‌ ها هموگلوبین کافی تولید نمی‌ کند و گلبول‌ های قرمز نیز توانایی حمل اکسیژن را ندارند. کم خونی در بانوان نسبت به مردان شایع بوده و با علائمی همچون خستگی و تنگی نفس همراه می‌ باشد. اگر شما نیز قصد دارید، در رابطه با فقر آهن اطلاعات بیشتری کسب کنید با ما همراه باشید.

منظور از فقر آهن چیست؟

اگر بخواهیم در رابطه با فقر شدید آهن در بانوان، از علائم تا درمان آن به گفت وگو بپردازیم؛ باید بگوییم که کم خونی جزو مشکلات بسیار جدی و مهمی تلقی می‌ شود که می‌ تواند عوارض ناهنجاری را با خود به دنبال داشته باشد؛ زیرا آهن یکی از مهم‌ ترین ماده‌ معدنی جهت ساخت هموگلوبین است. فقر آهن نیز باعث پایین آمدن میزان هموگلوبین خون می‌ شود. در ادامه باید  لحاظ کنیم، اگر بدن با مشکل هموگلوبین روبرو گردد، آسیب‌ های زیادی به بافت‌ ها و ماهیچه‌ ها می‌ رسد و این آسیب نیز در اثر نرسیدن اکسیژن کافی می‌ باشد.

کم‌خونی دارای انواع گوناگونی است که نوع آنمی آن در سرتاسر جهان شایع‌ ترین می‌ باشد. از جمله شایع‌ ترین علت‌ های فقر آهن در بدن می‌ توان به پیروی نکردن از یک رژیم غذایی مناسب اشاره کرد. خونریزی‌ های شدید در طول دوران قاعدگی، بیماری‌ های التهابی در روده و دوران بارداری جزو مواردی هستند که بدن به تولید آهن بیشتری نیاز دارد و اگر با رژیم غذایی و مصرف مکمل‌ ها نتوانیم این آهن را تامین کنیم، در نتیجه افراد دچار فقر آهن می‌ گردند. در این صورت باید به بهترین دکتر هماتولوژی در تهران مراجعه کنند.

فقر شدید آهن در بانوان، از علائم تا درمان

نشانه های کمبود آهن در بدن

کمبود آهن در وهله‌ اول افراد را با کم خونی روبرو می‌ سازد. در جامعه بسیاری از افراد هستند که به کم خونی و فقر آهن مبتلا بوده؛ اما با علائم و نشانه‌ های خفیفی روبروی می‌ باشند. معمولا شدت و میزان علائم تا حدود زیادی به میزان سرعت پیشرفت بیماری کم خونی بستگی دارد. گاهی اوقات ما این علائم را فورا متوجه می‌ شویم. در برخی از مواقع کم خونی به دلیل یک سری از مشکلات طولانی مدت همانند زخم معده ایجاد می‌ گردد که به تدریج خود را در بدن نمایان می‌ سازد. از جمله شایع‌ ترین علائم کمبود آهن در بدن می‌ توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • کاهش میل جنسی
  • تنگی نفس
  • تحت تاثیر قرار گرفتن حافظه و کاهش تمرکز
  • ضعیف کردن عملکرد کودکان در مدرسه یا محیط کار
  • مبتلا شدن به عفونت های مختلف
  • دشواری در حین انجام تمرینات هوازی
  • مشکلات رفتاری در کودکان
  • رنگ پریدگی پوست
  • احساس سرگیجه و ضعف در دست و پاها
  • شکنندگی ناخن‌ ها
  • ریزش مو

علائم نام برده شده، جزو شاخص‌ ترین علائم کم خونی و کمبود آهن در بدن می‌ باشد. حال گاهی اوقات برخی از افراد که با این بیماری دچار هستند، یک سری از نشانه‌ های غیر عادی از خود نشان می‌ دهند که می‌ توانیم به علاقه به خاک خوردن اشاره کنیم. اگر شما در کودکی علاقه به خاک خوردن داشتید ممکن است که این موضوع به دلیل فقر آهن بوده باشد. محققان هنوز نتوانسته‌ اند، به این نتیجه دست پیدا کنند که چرا برخی از افرادی که کم خونی دارند، به خودن موارد غیر غذایی همچون تراشه‌ های رنگ، مقوا، نشاسته‌ ذرت، خاک رس و … علاقه دارند؟ اما اگر شما نیز این عادت را دارید، نیازی به خجالت کشیدن نیست و در اسرع وقت آن را با بهترین دکتر هماتولوژی در ایران در میان بگذارید.

ناخن قاشقی از دیگر نشانه‌ های کمبود آهن می‌ باشد. ناخن‌ ها همیشه در رابطه با سلامت بدن اطلاع رسانی می‌ کنند. اگر داخل ناخن شما به طرف پایین فرو رفته است و به شکل یک قاشق درآمده، لازم است که به پزشک مراجعه کرده تا آزمایش‌ های لازم در این باره را از شما بگیرد. یکی دیگر از نشانه‌ های فقر آهن التهاب زبان است. گاهی اوقات زبان به قدری متورم می‌ گردد که حالتی نرم به خود می‌ گیرد. در این صورت افراد مشکل در جویدن، بلعیدن و صحبت کردن خواهند داشت.

علت اصلی فقر آهن در بانوان

در مقاله‌ فقر شدید آهن در بانوان، از علائم تا درمان اشاره کردیم که علت اصلی ایجاد این بیماری در افراد به دلیل کمبود آهن در بدن است. حال دلایل گوناگونی برای کمبود آهن وجود دارد که برخی از آن‌ ها عبارتند از:

  1. سوء جذب آهن: معمولا برخی از داروها و بیماری‌ ها یا یک سری از مواد غذایی مانع از جذب آهن در بدن می‌ شود و حتی این موضوع در صورتی است که فرد آهن زیادی در طول روز مصرف می‌ کند. از جمله عارضه‌ هایی که باعث سوء جذب آهن در بدن می‌ شوند، می‌ توانیم به بیماری‌ های گوارشی، جراحی‌ های روده و معده و جهش‌ های ژنتیکی خاص اشاره کنیم.
  2. رژیم غذایی نادرست: یکی از شایع‌ ترین علل های کمبود آهن در بدن استفاده نکردن مواد غذایی مغذی و مواد غذایی سرشار از آهن می‌ باشد. شما می‌ توانید آهن را در مواد غذایی همچون حبوبات، غلات غنی شده، گوشت و سبزیجات و ماهی یافت کنید. موسسه‌ ملی سلامت بر زنان بالغ این توصیه را می‌ کند که بانوان روزانه 18 میلی گرم تا سن 50 سالگی و بعد از این سن 8 میلی‌گرم می‌ بایست آهن مصرف کنند و این میزان در مردان بالغ روزانه 8 میلی گرم می‌ باشد.
  3. وجود یک بیماری خاص در بدن: همان طور که اشاره کردیم، برخی از بیماری‌ ها نیز مانند مشکلات کلیوی، چاقی مفرط و نارسایی احتقانی قلب باعث فقر آهن و کم خونی در بدن می‌ شود. توجه داشته باشید، آهن در دوران رشد بسیار مهم است. به همین خاطر کودکان و زنان باردار نباید در خطر فقر آهن و کمبودی قرار بگیرد.
  4. از دست دادن خون: هموگلوبین به پروتئینی در گلبول‌ های قرمز اشاره دارد که بخش عمده‌ آهن را در بر می‌ گیرد. به همین خاطر از دست دادن هموگلوبین می‌ تواند بدن را با کم خونی مواجه سازد که از علت‌ های آن می‌ توانیم به خونریزی‌ های شدید قاعدگی، انواع جراحی، خونریزی مجاری ادراری و خونریزی داخلی ناشی از زخم معده اشاره کنیم.

فقر شدید آهن در بانوان، از علائم تا درمان

چگونه فقر آهن را درمان کنیم؟

اگر شما نیز این احساس را دارید که بدنتان با فقر آهن روبرو است و یا با انجام آزمایش خون به این نتیجه دست پیدا کردید، حتما توصیه‌ های ارائه شده در قسمت پایین را جدی بگیرید:

به پزشک متخصص مراجعه کنید: یکی از مهم ترین راهکارهای درمانی در جهت تامین آهن مراجعه و مشورت با پزشک متخصص است. در وهله‌ اول پزشک یک آزمایش خون ساده از شما درخواست می‌ کند تا مطمئن شود که آیا به این بیماری مبتلا هستید یا خیر. اگر پزشک فقر آهن‌ را مورد تایید قرار داد، به ارائه‌ یک سری از رژیم غذایی و مکمل‌ های آهن می‌ پردازد که با مصرف آن ها به راحتی می‌ توانید فقر آهن را درمان کنید. در واقع هدف اصلی از مصرف این مکمل‌ ها بازگرداندن سطح هموگلوبین خون به بدن می‌ باشد.

غذاهای غنی از آهن مصرف کنید: یکی از راهکارهای ساده جهت درمان کمبود آهن توجه داشتن به رژیم غذایی می‌ باشد. در اصل رژیم غذایی تاثیر و نقش بسیار بالقوه‌ ای در کاهش و یا افزایش انواع مواد معدنی، مواد مغذی، ویتامین‌ ها و آهن در بدن دارد. به همین خاطر در مصرف مواد غذایی همواره باید نهایت دقت را داشت. از جمله غذاهایی که شما می‌ توانید برای افزایش آهن در خون خود مصرف کنید، می‌توانیم به غذاهای غنی شده با آهن، خشکبار، غلات و حبوبات، غذاهای دریایی، میوه‌ های خشک، سبزیجات سبز مانند اسفناج و کلم، گوشت و گوشت پرندگان اشاره کنیم.

جذب آهن را افزایش دهید: گاهی اوقات بدن مانع از جذب آهن می‌ گردد که شما می‌ توانید با مصرف ویتامین سی به جذب آهن در بدن خود کمک زیادی کنید. در واقع علاوه بر مصرف غذاهای گفته شده در قسمت بالا، شما باید در طول روز غذاهای غنی از ویتامین سی که بیشتر در میوه و سبزیجات یافت می‌ شود را مصرف کنید. همچنین اگر می‌ خواهید، جذب آهن شما در بدن افزایش پیدا کند، باید از مصرف یک سری از مواد غذایی مانند چای، قهوه و مصرف بیش از حد غذاهای پر کلسیم، محصولات لبنی و غلات سبوس دار خودداری کنید.

فقر آهن چه عوارضی در پی دارد؟

معمولا افرادی که دچار کم خونی خفیف هستند با عوارض خاصی روبرو نمی‌ باشند؛ اما اگر همین فقر آهن خفیف مورد درمان قرار نگیرد، می‌ تواند سلامتی افراد را با خطرات زیادی روبرو سازد که شامل موارد زیر هستند:

مشکلات جدی در حاملگی: یکی است حائز اهمیت‌ ترین مشکلاتی که معمولا زنان باردار با آن دست و پنجه نرم می‌ کنند، کم خونی شدید و فقر آهن در زمان بارداری است که این موضوع ارتباط مستقیم با زایمان زودرس و تولد نوزادان با وزن بسیار کم دارد. تحقیقات نشان می‌ دهد که اگر مادر در طول دوران بارداری آهن مورد نیاز خود را دریافت نکند، کودک در آزمایشات مربوطه با ناتوانی ذهنی روبرو بوده و در مقابل سلامت مادر و کودک مورد تهدید قرار می‌ گیرد.

مشکلات قلبی: یکی از عوارض جدی کم‌ خونی، ناشی از فقر آهن و بالا رفتن سرعت ضربان قلب و همچنین ریتم نامنظم قلبی می‌ باشد. در موقع برای جبران خون‌ رسانی، قلب مجبور است که با قدرت بیشتری شروع به کار کردن بپردازد که در نتیجه قلب به مرور بزرگ‌ تر شده و فرد می‌ تواند با نارسایی قلبی مواجه گردد.

مشکل در رشد کودکان: کودکان و نوزادان با توجه به اینکه در دوران رشد و تکامل خود قرار دارند، به همین خاطر به انواع مواد معدنی، آهن و مواد مغذی نیازمند هستند. اگر این افراد در این دوره‌ گروه‌ های سنی حساس دچار کمبود آهن شوند، تاخیر در رشد آن ها ایجاد می‌ شود.

احتمال ابتلا به عفونت‌ ها: اگر کمبود آهن مورد درمان قرار نگیرد و به نوع مزمن خود تبدیل شود، سیستم ایمنی بدن به شدت کاهش پیدا می‌ کند. همه‌ ما می‌ دانیم که با پایین آمدن قدرت سیستم ایمنی بدن افراد مستعد انواع بیماری‌ ها، باکتری‌ ها و عفونت‌ ها می‌ باشند.

فقر آهن چه عوارضی در پی دارد؟

آیا علائم کم خونی در مردان و زنان متفاوت است؟

معمولا این سوال بسیاری از افراد است که آیا علائم کم خونی در مردان با زنان و کودکان متفاوت می‌ باشد؟ به طور کلی باید اشاره کنیم که زنان بیشتر از مردان در معرض کم خونی قرار دارند؛ زیرا بانوان طی دوران قاعدگی خون بسیار زیادی را از دست می‌ دهند و از طرف دیگر بارداری و زایمان نیز باعث کم‌خونی مفرط در بانوان می‌ گردد.

حال باید بگوییم که معمولا علائم کم خونی در زنان و مردان به یک صورت دیده می‌ شود و اینگونه نیست که تنها زنان دچار کم‌خونی شوند یا فقط مردان دارای فقر آهن بشوند. از جمله علائم این بیماری در مردان و زنان می‌ توانیم به سرگیجه و سبکی سر، احساس درد در قفسه‌ سینه، ضربان قلب نامنظم و همچنین ضعف و خستگی اشاره کنیم. سالمندان نیز با خستگی، رنگ پریدگی، تنگی نفس و تورم بدن روبرو می‌ شوند. از علائم کم خونی در کودکان نیز پوست رنگ پریده، تحریک پذیری، سبکی سر و همچنان خستگی و ضعف است.

کلام آخر

به طور کلی اگر شما با کمبود آهن در بدن روبرو هستید، تحت نظر پزشک باید به مصرف یک مکمل آهن بپردازید. اگر رژیم غذایی جهت بازیابی میزان  آهن کافی نباشد، پزشک متخصص راهکارهای مناسبی را برای جذب بیشتر آهن به بدن پیشنهاد می‌ نماید که مطابق با آن می‌ توانید آهن مورد نیاز بدن خود را بازیابی کنید. در این مقاله ما به تمام علائم و راهکارهای درمانی در جهت بهبود میزان آهن در بدن بانوان به گفت و گو پرداختیم و نشانه‌ های این بیماری را ذکر کردیم. در نظر داشته باشید، آهن یکی از مهم‌ ترین مکمل‌ های تغذیه‌ ای در بدن نوزادان، جوانان و سالمندان است که نبود آن می‌ تواند مشکلات فراوانی را به وجود آورد.

از شما عزیزان سپاسگزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت الو درمان سعی بر این داشته تا شما را با فقر شدید آهن در بانوان، از علائم تا درمان آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر پیشنهاد انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.

5/5 - (10 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا