عمومی

بهترین زمان کشیدن دندان عقل✅【سال1403】⭐

یکی از چالش‌ برانگیزترین سوالات در حوزه‌ جراحی دندان پزشکی این است که بهترین زمان کشیدن دندان عقل چه موقع می‌ باشد؟ آیا کشیدن این دندان ضروری است یا خیر. دندان عقل که به عنوان سومین دندان‌ های آسیاب شناخته می‌ شوند، معمولا در دوران نوجوانی تا ابتدای بزرگسالی بروز می‌ نمایند. این دندان می‌ تواند تاثیر منفی بر روی هم ترازی با سایر دندان‌ های دیگر داشته باشد. به همین خاطر ترجیه بسیاری از پزشکان این است که دندان عقل بهتر است کشیده شود. حال در ادامه در رابطه با بایدها و نبایدهای دندان عقل و جراحی و عوارض آن بیشتر صحبت خواهیم کرد. در ادامه با ما همراه باشید.

دندان عقل چیست؟

در قسمت انتهایی هر فک، دندانی وجود دارد که معمولا دندانپزشکان به آن آسیای سوم می گویند. این دندان که با نام دندان عقل شناخته می‌ شود، به توصیه‌ پزشکان حتما باید کشیده شود. حال به نظر شما هر فرد دارای چند دندان عقل است؟ هر انسانی مطابق با طبیعت خود از دو دندان عقل در فک بالا و دو دندان عقل نیز در فک پایین برخوردار می‌ باشد. با توجه به این که این دندان‌ ها در قسمت فک یافت می‌ شوند، پس طبیعی است که انسان‌ ها در سنین بالاتر و در بزرگسالی دندان عقل در بیاورند.

معمولا سن رویش دندان عقل از 17 تا بین 25 سالگی است؛ اما این عدد می‌ تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. برخی از افراد در سنین بالاتر دندان عقل در می‌ آورند. زمانی که دندان عقل پوسیده شده و یا عفونت گردد، حتما باید کشیده شود. در کل دندان عقل هیچ کاربردی ندارد و در جویدن غذا نیز نمی‌ تواند کمکی به افراد بکند؛ اما زمانی که خراب شود، دردهای غیر قابل تحملی را به همراه خواهد داشت. به همین خاطر است که بهترین دکتر ارتودنسی در تهران همواره پیشنهاد می‌ کند که افراد در وقت رسیدن بهترین زمان کشیدن دندان عقل حتما باید این نوع دندان‌ ها را بکشند.

بهترین زمان کشیدن دندان عقل

انواع دندان عقل

بر اساس رویش، دندان‌ های عقل به 3 دسته‌ دندان عقل روییده، دندان عقل نهفته و دندان عقل نیمه نهفته تقسیم‌ بندی می‌ گردند که در ادامه به ارائه‌ توضیحات هرکدام و اهمیت مراقبت آن‌ ها می‌ پردازیم:

دندان عقل روییده: این دندان جزو آن دسته از دندان‌ های طبیعی است که اگر فضای کافی در فک جهت رشد وجود داشته باشد، روییده می‌ گردد و هیچ گونه مشکلی نیز برای افراد ایجاد نمی‌ کند. در رابطه با کشیدن آن نیز باید بگوییم معمولا پزشکان این نوع دندان را جزو دندان‌ های زائد نامیده و به بیماران خود پیشنهاد می‌ نماید که بهتر است، این دندان کشیده شود؛ اما برخی از افراد معتقد هستند، دندان عقل روییده اگر فشاری به دندان‌ های دیگر وارد نکرده و یا پوسیده نشود، چه نیازی به کشیدن آن وجود دارد. در کل هر فردی ممکن است، 4 دندان عقل روییده داشته باشد که شما می‌ توانید با نظر متخصص خود آن را بکشید و یا نگه دارید.

دندان عقل نهفته: این دندان عقل از لثه نمی‌ تواند خارج شود و در همان فک باقی می‌ ماند. همان طور که از نامش مشخص است، در لثه نهفته بوده و پزشکان مطابق با عکسبرداری می‌ توانند آن را مشاهده نمایند. به طوری که ما با نگاه کردن شاید متوجه دندان عقل نهفته‌ خود نشویم. زیرا تنها با عکس رادیولوژی قابل دیدن است. مطابق با نظریه‌ متخصصان پیشنهاد می‌ کنیم این دندان‌ ها را هر چه سریع تر بکشید. این دندان‌ ها دارای یک سری از فولیکول هایی هستند که در صورت بی‌ توجهی و نکشیدن دندان عقل نهفته، فولیکول ها باعث کیست لثه شده و به قسمت‌ های دیگر فک نیز آسیب وارد می‌ کنند.

دندان عقل نیمه نهفته: در فرایند دندان عقل زمانی که دندان عقل کاملا رشد نکرده باشد و قسمتی از آن بیرون از لثه قرار بگیرد و بخش‌ های دیگر در داخل لثه باشند، به آن دندان عقل نیمه نهفته می‌ گویند که می‌ تواند باعث ایجاد مشکلاتی در فرد شود. معمولا برخی از کودکانی که دارای بیماری راشیتیسم و یا کم خونی هستند، به دلیل کوچک بودن اندازه‌ فک با مشکلات زیادی روبرو می گردند.

از جمله عارضه‌ های این نوع دندان می‌ توانیم به سردردهای شدید اشاره کنیم. با وجود دندان‌ های نیمه نهفته فضای بین دندان عقل با سایر دندان‌ های آسیا به سختی تمیز می‌ شود و باقی ماندن غذا در بین لثه باعث سلولیت و یا آبسه می‌ شود. علاوه بر آن اگر این دندان فضای کافی جهت رشد را نداشته باشد، می‌ تواند بر سایر دندان‌ های دیگر فشار وارد کرده و باعث کج شدن آن ها شود. اگر لازم باشد، پزشک متخصص در اولین وهله جهت حفظ سلامت دهان و دندان‌ های شما به کشیدن دندان عقل نیمه نهفته می‌ پردازد.

مناسب ترین زمان کشیدن دندان عقل

اینکه چه زمانی جزو بهترین زمان کشیدن دندان عقل است را تنها بهترین جراح فک و صورت در تهران پس از انجام دادن معاینات گوناگون می تواند بگوید. معمولا ریشه‌ های دندان عقل در سن نوجوانی به رشد خود می‌ رسد. به همین خاطر هرچه سن افزایش پیدا کند، ریشه‌ ها نیز به مرور محکم‌ تر و قوی‌ تر می‌ گردند. مطابق با نظر متخصصان بهترین زمان کشیدن دندان عقل هنگامی است که دو سوم ریشه این دندان رشد می‌ کند. با توجه به اینکه کشیدن دندان عقل در سنین بالا بسیار سخت است، به همین خاطر بسیاری از افراد در سنین پایین اقدام به کشیدن دندان عقل نمایند.

ما پیشنهاد می‌ کنیم برای تعیین نمودن تکلیف دندان عقل و اینکه آیا نیازی به کشیدن دارد، هرچه سریع تر به مطب متخصص مراجعه کنید. از جمله عوامل تعیین کننده در زمان کشیدن دندان عقل این است که پزشک به وسیله عکسبرداری با اشعه ایکس تعیین کند که دندان عقل شما در چه جهتی رشد کرده، آیا نهفته بوده یا کاملا به رشد خود رسیده و یا اینکه می‌ تواند باعث آسیب به سایر دندان ها گردد یا خیر. تمام این عوامل، تعیین کننده بهترین زمان کشیدن دندان عقل هستند.

بهترین زمان کشیدن دندان عقل

آیا کشیدن دندان عقل ضروری است؟

بسیاری از افراد همیشه با این سوال روبرو هستند که آیا کشیدن دندان عقل جزو ضروریات است؟ در ادامه باید بگوییم اگر شما دارای دندان‌ های عقل کاملا سالم هستید، دندان‌ هایی که همگی در جای درست خود که قرار گرفته و به سایر دندان‌ های اطراف فشاری وارد نمی‌ کند، نیازی به کشیدن آن نمی‌ باشد. اگر شما به وسیله اقدامات بهداشتی روزانه به خوبی می‌ توانید دندان عقل خود را تمیز کنید، ضرورتی ندارد که به متخصصان دندانپزشک در این جهت مراجعه نمایید؛ اما در بسیاری اوقات دندان‌ های عقل فضای کاملی برای رشد را ندارند و مشکلات زیادی برای افراد ایجاد می‌ کنند.

به همین جهت بیشتر پزشکان ترجیح می‌ دهند که دندان عقل کشیده شود. از جمله ضرورت کشیدن دندان عقل می‌ توانیم به پنهان بودن آن اشاره کنیم. گاهی اوقات برخی از دندان‌ های عقل در لثه پنهان باقی می‌ مانند. اگر دندان‌ های عقل شما به طور طبیعی رشد نکرده و در فک به دام می‌ افتند، این دندان ها به مرور زمان باعث ایجاد عفونت در لثه‌ می گردند، در این صورت می‌ تواند باعث آسیب رسیدن به ریشه سایر دندان‌ ها نیز گردد.

به همین خاطر ضروری است که دندان‌ های پنهان هرچه سریع تر کشیده شود. گاهی اوقات برخی از دندان‌ های عقل نیز تا حد بسیار کمی از لثه بیرون می‌ آید. به طوری که به سختی قابل تمیز کردن می‌ باشند. این دندان‌ ها نیز باعث انواع بیماری‌ های لثه و عفونت دهان می‌ گردد. در برخی از مواقع ازدحام دندان‌ های نزدیک موجب آسیب رسیدن و کج شدن دندان می‌ گردد. اگر دندان عقل شما فضای کافی جهت رویش را نداشته و می‌ تواند به سایر دندان های مجاور نیز آسیب وارد کند، بهتر است آن را بکشید.

عوارض بی توجهی به نکشیدن دندان عقل

در ادامه با یکدیگر به یک سری از عوارض ناشی از نکشیدن دندان‌ های عقل و بی توجهی به این موضوع اشاره خواهیم کرد که شامل موارد زیر هستند:

  1. درد و تورم: معمولا بسیاری از بیماران زمانی متوجه دندان عقل نهفته خود می‌ شوند که احساس درد می‌ کنند. جالب است بدانید، دندان عقل نهفته نیز همانند سایر مشکلات دندانی از علائم بسیار خفیفی برخوردار بوده و تشخیص آن بسیار سخت است. بهتر است، هیچ گونه احساس درد یا حساسیت دندانی و احساس نبض در دندان‌ ها را نادیده نگیرید. حتماً اگر دندان شما درد گرفت به محل درد توجه داشته باشید. گاهی اوقات دندان عقلی که خراب شده و دچار عفونت گشته است، در زمان مسواک زدن، غذا خوردن و تماس با سایر دندان‌ های پشتی باعث بروز درد و حساسیت در افراد می‌ گردد. به مرور این دندان‌ ها باعث آسیب رسیدن به استخوان فک و سایر دندان‌ ها می‌ شوند.
  2. آسیب به فک: آیا می‌ دانستید که دندان عقل می‌ تواند به فک آسیب وارد کند؟ در چنین حالتی افراد ابتدا احساس سفتی و درد را در فک خود احساس می‌ کنند و به مرور زمان عملکرد فک و حرکات دهانی دچار مشکلات زیادی می‌ گردد. دندان عقل نیز همانند سایر دندان‌ ها از طریق لثه بیرون می‌ زند؛ اما گاهی اوقات این دندان‌ ها فضای کافی جهت رشد را نداشته و به دندان‌ های مجاور فشار وارد می‌ کنند. زمانی که دندان عقل باعث جابجایی سایر دندان‌ ها گردد، فک نیز با اشکالات متداولی روبرو می‌ گردد. در صورت عدم درمان، بخشی از استخوان فک از بین رفته و سایر دندان‌ های سالم و مجاور نیز به عصب خود می‌ رسند.
  3. ایجاد مشکلات سینوسی: همه ما به خوبی این موضوع را می‌ دانیم که دهان و بینی ارتباط بسیار نزدیکی با یکدیگر دارند. حال دندان‌ های عقل نهفته به راحتی می‌ توانند بر روی سینوس افراد نیز تاثیر منفی بگذارند. وقتی که شما در نتیجه رشد دندان‌ های عقل با عوارضی همچون عفونت‌ های سینوسی، درد و فشار روبرو گردید، توصیه می‌ کنیم که در سریع‌ ترین زمان ممکن اقدام به کشیدن دندان‌ های عقل کنید. به همین خاطر توجه به بهترین زمان کشیدن دندان عقل برای حفظ سلامتی کلی دهان و دندان لازم است.
  4. التهاب لثه: زمانی که در رابطه با سلامت دهان و دندان صحبت می‌ کنیم، این موضوع تنها به سلامت دندان‌ ها ختم نمی‌ شود. بلکه وضعیت لثه نیز برای ما یک امر حیاتی محسوب می‌ گردد. سلامت لثه‌ های شما می‌ تواند به دلیل عفونت دندان عقل و همچنین داشتن دندان‌ های عقل نهفته در معرض خطرات و آسیب جدی قرار بگیرد. زمانی که دندان عقل به صورت نامناسب رشد کرده و از لثه بیرون بزند، تورم لثه را به همراه خواهد داشت و تورم لثه موجب می‌ گردد که افراد حین مسواک زدن و یا نخ دندان کشیدن دچار خونریزی لثه بشوند. همین موضوع در پوسیدگی دندان‌ ها نیز نقش قابل توجهی دارد.

عوارض بی توجهی به نکشیدن دندان عقل

مراقبت های لازم بعد از کشیدن دندان عقل

با انجام دادن این مراقبت هامی توانید از عوارض بعد از جراحی جلوگیری نمایید:

  • اگر بعد از جراحی دندان عقل، دردهای شدیدی را احساس می‌ کنید، می‌ توانید از کمپرس سرد استفاده کنید. برای این کار یک کیسه یخ را بر روی سطح پوست خود بگذارید تا در تسکین پیدا کند. علاوه بر آن می‌ توانید از جراح دندانپزشک خود بخواهید که برای شما مسکن تجویز کند. هیچ گاه مسکنی را بدون نسخه پزشک استفاده نکنید.
  • پس از جراحی دندان عقل آب دهن خود را بیرون نریزید. این کار موجب می‌ شود که خونی که در حفره ایجاد شده لخته گردد و در نتیجه خونریزی تشدید پیدا کند.
  • اگر بعد از چند روز جراحی کردن باز هم دچار خونریزی، درد، تورم و یا مشکل در بلعیدن غذا دارید، حتماً به پزشک متخصص خود تماس بگیرید. پس از 24 ساعت که از جراحی گذشته است، می توانید با احتیاط مسواک زدن را آغاز کنید.

کلام آخر

از شما عزیزان سپاسگزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت الو درمان سعی بر این داشته تا شما را با بهترین زمان کشیدن دندان عقل آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر پیشنهاد انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.

5/5 - (4 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

8 − چهار =

دکمه بازگشت به بالا