عمومی

اختلال دو قطبی چیست؟❤️【سال1403】💎

مطمئنا همه‌ ما با اصطلاح اختلال دو قطبی آشنا هستیم؛ اما تنها نام آن را شنیده و دانش کاملی از این نوع اختلال روانی نداریم. اگر کسی از ما بپرسد که اختلال دو قطبی چیست؟ در وهله‌ اول می‌ توانیم این اختلاف را در قالب عباراتی همچون افسردگی شدید، تناوب وضعیت‌ های مودی، تغییرات شدید انرژی، عدم ثبات در خلق و خو، اندیشه‌ های خودکشی و … معنا کنیم. حال سوال اینجاست که آیا اختلال دو قطبی راهکارهای درمانی دارد یا این بیماری نگران کننده است یا خیر؟ در ادامه به تمامی این مباحث می‌ پردازیم و علائم مربوط به آن را نیز مورد بررسی قرار می‌ دهیم. با ما همراه باشید.

منظور از اختلال دو قطبی چیست؟

اختلال دو قطبی چیست؟ اختلال دو قطبی یا همان بایپولار به یک نوع اختلال روانی و عصبی اشاره دارد که از گذشته‌ های بسیار دور وجود داشته و افراد آن را به عنوان شیدایی افسردگی می‌ شناسند. معمولا آن دسته از افرادی که دچار این اختلال هستند، با تغییرات شدید در حالت روانی خود مواجه می‌ شوند. به گونه‌ ای که این تغییرات می‌ تواند دوره‌ های شیدایی و فرازهای احساسی و از سمت دیگر دوره‌ های افسردگی و نشیب‌ های روانی را در بر بگیرد. به این معنا که در دوره‌ افسردگی فرد دچار اختلالات افسردگی، ناراحتی، ناامیدی، ترس و … را تجربه می‌ کند و هیچ گونه انگیزه‌ ای برای انجام دادن فعالیت‌ های روزمره‌ خود ندارد که در این صورت حتما باید به بهترین روانشناس در تهران مراجعه کند.

در حالت دیگر که در دوره‌ های مانیا قرار می‌ گیرد، فرد دچار اختلالاتی است که همیشه پر انرژی بوده و اشتیاق بالایی برای انجام دادن فعالیت‌ های مختلف و اغلب به دور از انتظار دارد؛ اما خوشبختانه باید بگوییم امروزه برنامه‌ های درمانی مناسب و مشاوره‌ های ارزنده‌ ای در این خصوص انجام شده که شما می‌ توانید با دانستن اینکه اختلال دو قطبی چیست؟ تمامی علائم این اختلال را کاهش دهید و مدیریت مناسبی بر روی تغییر حالات روانی کسی که دچار این مشکل شده است، داشته باشید. تجربه ثابت کرده که یک سری از درمان‌ های دارویی توانسته بر روی افراد مبتلا به اختلال دو قطبی پاسخ مثبتی نشان دهد و موجب بهبود کیفیت زندگی آن‌ ها شده است.

اختلال دو قطبی چیست؟

شیدایی در اختلال دوقطبی چیست؟

حال که با مفهوم اختلال دو قطبی چیست؟ به خوبی آشنا شدید، باید بگوییم که یکی از ویژگی‌ های بارز این اختلال دوره‌ های شیدایی می‌ باشد که معمولا افراد مبتلا به اختلال دو قطبی این دوره‌ ها را در زندگی تجربه می‌ کنند. به نظر شما منظور از شیدایی چیست؟ آن دسته از افرادی که با این اختلال در طول زندگی دست و پنجه نرم می‌ کنند، حداقل یک هفته دوره‌ شیدایی را بدون تجربه کردن دوره‌ افسردگی می‌ گذرانند. شیدایی به وضعیتی اشاره دارد که معمولا این بیماران از خلق و خوی غیرعادی و تحریک پذیری‌ های بیش از حد برخوردار می‌ باشند.

به گونه‌ ای که در احساسات آن‌ ها تغییر و تحولات بسیار شدیدی هم همچون انرژی زیاد، افکار نا به سامان، پرحرفی و … ایجاد می‌ گردد. دوره‌ های شیدایی رفتارهای فیزیکی و ذهنی را در بر می‌ گیرد که کاملا مختص به خود افراد بوده و توسط دیگران امری قابل مشهود می‌ باشد. آن دسته از افرادی که در حالت شیدایی قرار می‌ گیرند، هیچ گونه ابایی از انجام دادن فعالیت‌ هایی که باعث بروز آسیبات جسمی، مالی و اجتماعی در آن ها شده را نداشته و در انجام دادن آن‌ ها افراط می‌ نماید که می‌ توانیم به خرج کردن‌ های ناگهانی و یا قمار کردن بر سر پول‌ های خیلی زیاد، بی احتیاطی در رانندگی و … اشاره کنیم.

این افراد احساساتی همچون هذیان و توهم را نیز در طول زندگی تجربه کرده و با وجود انرژی زیادی که دارند، همیشه دچار روان‌ پریشی می‌ گردند که می‌ تواند علاوه بر ایجاد اختلال دو قطبی باعث سایر اختلالات مانند اسکیزوفرنی نیز بشود. بهترین کلینیک روانشناسی در تهران می تواند به این افراد کمک های ویژه ای نماید.

علائم اختلال دو قطبی در فار افسردگی

در اختلال دو قطبی زمانی که افراد در حالت افسردگی قرار می‌ گیرند، احساسات و اختلالات متفاوتی را تجربه می‌ کنند که بر روی روحیه، رفتار و افکار و اندیشه‌ آن‌ ها تاثیرات منفی بر جای می‌ گذارد که در در ادامه به این علائم اشاره خواهیم کرد:

  1. خلق و خوی افسردگی: معمولا یک فرد افسرده همیشه غمگین است و هیچ چیزی در این دنیا نمی‌ تواند او را خوشحال کند. در این صورت است که فرد دچار خلق و خوی افسردگی می‌ گردد. در صورتی که در فاز مانیا بدون هیچ گونه دلیل روشن و واضحی پر انرژی بوده و همچنان روحیه‌ بالایی دارد.
  2. اعتماد به نفس بسیار پایین: زمانی که یک فرد اختلال قطبی در فاز افسردگی قرار می‌ گیرد، از این که دست به هر کاری بخواهد بزند، همچنان هراسان بوده و هیچ اعتمادی در انجام دادن و به موفقیت رساندن آن کار ندارد. از این رو همیشه اعتماد به نفس پایینی دارد.
  3. انگیزه نداشتن در زندگی: فردی که با روحیات افسردگی زندگی کرده و همواره به خود تلقین می‌ کند که هیچ چیزی در دنیا او را خوشحال نمی‌ کند، هیچ گونه کشش و انگیزه‌ ای نیز نسبت به انجام دادن فعالیت‌ های روزمره ندارد و برای انجام دادن کارها بی‌ رغبت است و آن ها را پشت گوش می‌ اندازد.
  4. افزایش خواب: کسانی که در این مرحله از بحران زندگی قرار می‌ گیرند، همواره دوست دارند که در طول روز بیشتر وقت خود را به خوابیدن بگذرانند. این افراد حتی تمایل ندارند که از رختخواب بلند شوند.
  5. بی‌ علاقگی و دلمردگی: معمولا افراد افسرده همواره نسبت به انجام دادن کارهای روزانه و سایر فعالیت‌ هایی که در گذشته به آن ها علاقه داشته‌ اند، هیچ احساس خاصی نداشته و کاملا کم کار و گوشه‌ گیر هستند.
  6. فراموشی افکار: یک بیمار افسرده به خوبی نمی‌ تواند بر روی افکار خود تمرکز داشته باشد و نمی‌ تواند در رابطه با یک مطلب به خوبی فکر کند، بیندیشد و تصمیم بگیرد. این افراد همیشه حواس پرت بوده و فکرشان خوب کار نمی‌ کند.

اختلال دو قطبی چیست؟

علائم اختلال دو قطبی در فاز شیدایی

در فاز دوم اختلال دو قطبی یعنی مانیا یا شیدایی بیماران علائم مشابه با افسردگی را تجربه می‌ کنند، در صورتی که این علائم در مانیا کاملا برعکس می‌ باشد. مانیا نسبت به افسردگی یک حالت شدیدتری است که علائم برجسته‌ تری دارد و معمولا علائم اختلال افسردگی باعث ایجاد یک سری از مشکلات جدی در زمینه‌ کاری، تحصیلی و روابط اجتماعی می‌ شود؛ اما مانیا می‌ تواند انسان را به سوی روان‌ پریشی سوق دهد که در ادامه به برخی از علائم و نشانه‌ های فردی که دچار مانیا و هیپومانیا شده است، اشاره خواهیم کرد:

  • افراد اختلال شیدایی به شکل غیر قابل کنترلی انرژی مضاعفی داشته، شاد و هیجان زده هستند.
  • یک سری از فعالیت‌ های آنان در حوزه‌ اضطراب و انرژی به طور غیرقابل توجهی افزایش پیدا می‌ کند. دچار اعتماد به نفس بیش از حد بوده و احساس بسیار خوبی دارند که معمولا به این گونه از حالات اختلال یوفوریا می گویند.
  • به دلیل انرژی مضاعفی که دارند، احساس به خواب نداشته و همیشه دچار معضل کم خوابی می‌ گردند.
  • به خاطر فعالیت‌ های بالا نمی‌ توانند تمام تمرکز خود را بر روی یک مسئله‌ مورد نظر بگذارند و همواره به عنوان افراد حواس پرت در جامعه شناخته می‌ شوند.
  • این افراد از ذهن بسیار پراکنده‌ ای برخوردار بوده و همیشه افکار و ایده‌های متنوعی در سر آن ها وجود دارد.
  • در اجتماع سعی بر جلب توجه داشته و به طور کاملا عجیبی پر حرف هستند.
  • تصمیم‌گیری عاقلانه و درستی ندارد. به گونه‌ ای که می‌ توانند سرمایه‌ گذار ی‌های اشتباه و نادرست انجام داده و یا ولخرجی کنند.
  • این افراد معمولا تصمیم‌ گیری‌ های پرخطر در حیطه‌ ارتباطات جنسی و یا دیگر مسائل می گیرند.

انواع اختلال دو قطبی

اختلال دو قطبی دارای انواع مختلفی است که هر کدام نیز بیماری‌ ها و نشانه‌ های مرتبط به خود را دارند و علائم ناشی از هر کدام از این اختلالات باعث تغییرات در خلق و خو افراد می‌ شود. به طوری که یک فرد عادی به خوبی می‌ تواند متوجه رفتار غیر عادی بیمار شود که در نتیجه اضطراب شدید و کاهش کیفیت زندگی را به دنبال خواهد داشت. در ادامه به بررسی این نوع اختلالات بیشتر می‌ پردازیم:

  1. اختلال دو قطبی نوع 1: فردی که مبتلا به این نوع اختلال قطبی است، یک بار حالت مانیا یا شادی بیش از حد را قبل یا پس از علائم افسردگی تجربه کرده است. این گونه از بیماران معمولا از اجتماع و واقعیت فاصله گرفته و مدام دچار توهم می‌ شوند. اختلال دو قطبی نوع 1 در بسیاری از مردان و زنان دیده شده است که گاه برخی از افراد دچار حالت افسردگی می‌ گردند و برخی دیگر نیز حالت افسردگی را تجربه نمی‌ کنند.
  2. اختلال دو قطبی نوع 2: کسی که دچار اختلال دو قطبی نوع 2 شده است، حداقل یک بار حالت افسردگی و هیپومانیا را در طول زندگی خود تجربه کرده است؛ اما هرگز به مانیا دچار نشده است و طول دوره‌ افسردگی این گونه افراد معمولا به مدت دو هفته به طول می‌ انجامد و هیپومانیا نیز 4 روز تداوم پیدا می‌ کند. بر اساس مطالعات انجام شده که دانشمندان در سال 2017 به نتیجه رسیدند، نشان می‌ دهند، این نوع اختلال قطبی زنان را بیشتر از مردان درگیر خود می‌ کند که از علائم آن می‌ توانیم به تغییرات خلقی، افسردگی که حداقل دو هفته طول می‌ کشد و بروز حداقل یک اپیزود هیپومانیا که 4 روز به طول می‌ انجامد اشاره کنیم.
  3. اختلال دو قطبی ادواری: این نوع اختلال که به آن سیکلوتایمی نیز گفته می‌ شود، نشانه‌هایی از هر دو نوع اختلال دو قطبی را دارد. یعنی این افراد علاوه بر تجربه کردن فاز افسردگی، دچار مانیا نیز می‌ گردند؛ اما شدت هر دو در ادواری خفیف‌ تر می‌ باشد. هر دو این اختلالات در مدت طولانی در فرد باقی می مانند.

انواع اختلال دو قطبی

علت ایجاد اختلال دو قطبی

همانند سایر بیماری‌ هایی که در این دسته از اختلالات قرار دارند، ما نمی‌ توانیم دلیل خاصی را برای ایجاد اختلال دو قطبی ارائه دهیم؛ اما طبق مطالعات انجام شده بروز یک سری از عوامل که در سایر بیماری‌ ها نیز دخیل هستند، می‌ توانند از دلایل ایجاد اختلال دو قطبی در افراد باشند که در ادامه به آن‌ ها می‌ پردازیم:

  • ژنتیک: وقتی که فرد از یک نوع ژنتیک خاص بهره‌ مند شود، می‌ تواند در آینده دچار اختلال دو قطبی گردد؛ اما این تنها دلیل نمی‌ باشد. معمولا برخی از زنان و مردان و در خانواده‌ ای که فردی از آن دچار اختلال دو قطبی بوده است، می‌ توانند دچار شوند. البته باید بگوییم که بودن فردی که دارای بیماری اختلال دو قطبی است، احتمال ابتلای سایر اعضای خانواده را نیز به شدت می‌ تواند بالا ببرد؛ اما باز هم نمی‌ توان به طور قطع گفت که این اختلال از فردی به فرد دیگر منتقل می شود.
  • ساختار مغزی: طبق مطالعات دانشمندان و پزشکان ساختار مغزی نیز می‌ تواند بر روی ایجاد اختلال دو قطبی تاثیر بگذارد. پژوهش‌ ها در این رابطه نشان داده است که آن دسته از افرادی که در طول زندگی از اختلال دو قطبی رنج می‌ برند، نسبت به افراد عادی از ساختار مغزی متفاوتی نیز برخوردار هستند. ضخامت غشای مغز این گونه از افراد در برخی از نقاط نازک‌ تر و بسیار آسیب‌ پذیرتر است. علاوه بر آن مطالعات نشان می‌ دهد، افرادی که بیماری دو قطبی دارند، در دوره‌ های افسردگی و مانیا دچار ضعف ادراکی می‌ گردند.
  • اضطراب و ترس: یکی از مهم ترین عواملی که دچار بیماری اختلال دو قطبی می‌ گردد، ایجاد حالت ترس و اضطراب مداوم در افراد است. تحقیقات نشان داده، آن دسته از افرادی که همیشه در معرض استرس بالا قرار می‌ گیرند، نسبت به سایرین بیشتر در معرض احتمال اختلال دو قطبی هستند. معمولا نقش محیط خانواده و روابط اجتماعی تاثیر بسیار زیادی بر اضطراب و استرس افراد دارد و این موضوع می‌ تواند افراد را در جهت ایجاد اختلال دو قطبی سوق دهد.

کلام آخر

بیماری‌ های روانی نیز هم‌ اندازه‌ بیماری‌ های جسمی بسیار مهم هستند و بیشتر متخصصان این باور را دارند که بیماری‌ های روانی حتی از بیماری‌ های جسمی نیز حائز اهمیت‌ تر می‌ باشند و حتما باید به آن ها توجه داشت؛ زیرا بر روی کیفیت زندگی افراد و اطرافیانشان تاثیر بالقوه‌ ای می‌ گذارند. اختلال دو قطبی یکی از بیماری‌ هایی است که توسط روانشناسان و روانپزشکان می‌ تواند درمان شود. در صورتی که فرد درمان خود را به تاخیر نیندازد. در این مقاله در رابطه با این موضوع به اندازه‌ نیاز صحبت کردیم که می‌ توانید مطالعه کنید.

از شما عزیزان سپاسگزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت الو درمان سعی بر این داشته تا شما را با اختلال دو قطبی چیست؟ آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر پیشنهاد انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.

5/5 - (10 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو × پنج =

دکمه بازگشت به بالا