عمومی

لوپوس چیست؟【سال1402】❤️

لوپوس چیست؟ بیماری‌ های خود ایمنی همیشه تهدیدی برای سلامتی افراد بوده‌ اند. لوپوس از دیگر مشکلات ناهنجاری است که در نتیجه‌ بیماری‌ های سیستم ایمنی ایجاد می‌ گردد و زمانی که سیستم ایمنی بدن به بافت‌ ها و اندام خودی حمله کند و نتواند باکتری‌ های مفید از باکتری‌ های ناسالم را تشخیص بدهد، منجر به اشکالات سیستم بدن می‌ گردد که یکی از آن‌ ها لوپوس است. لوپوس می‌ تواند علائم ناگواری برای افراد به دنبال داشته باشد و التهابات ناشی از این بیماری دستگاه‌ های مختلف بدن را تحت تاثیر قرار می‌ دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید.

لوپوس چیست؟

به نظر شما لوپوس چیست؟ لوپوس از دیگر بیماری‌ های خود ایمنی است که در نتیجه‌ آن سیستم ایمنی بدن به بافت‌ ها و اندام‌ های خود حمله کرده و در نتیجه التهابات و تخریب‌ های سلول بدن را به همراه دارد. التهابات و نتایجی که لوپوس در بدن باقی می‌ گذارد، آثار منفی بر روی سیستم‌ های مختلف بدن از جمله قلب، ریه، مغز، پوست، کلیه و سلول‌ های خونی دارد. امروزه تشخیص دادن بیماری لوپوس امر بسیار دشوار است. زیرا که تمامی علائم و نشانه‌ های این بیماری با سایر بیماری‌ های پوستی مشابه است.

یکی از مهم ترین علائمی که موجب می‌ گردد لوپوس از سایر بیماری‌ ها متمایز گردد، وجود لکه‌ شبیه بال پروانه در صورت است که در دو طرف گونه ایجاد می‌ شود. بسیاری از افرادی که با بیماری لوپوس مواجه هستند؛ این عارضه را دارند. متاسفانه باید بگوییم برخی از افراد از بدو تولد خود به دلیل قرار گرفتن در معرض عفونت، نور خورشید و مصرف برخی از داروها مستعد لوپوس هستند.

هیچ گونه درمان قطعی برای لوپوس وجود ندارد؛ اما با یک سری از روش‌ ها می‌ توان آن را کنترل کرد که در این حوزه باید به بهترین دکتر نرمی استخوان در ایران مراجعه نمایید که در حوزه این بیماری خود ایمنی نیز تخصص دارد. می‌ توانیم بگوییم که لوپوس در زمان تشدید یافتن می‌ تواند یک تهدید بزرگ برای زندگی محسوب گردد. این اختلال آسیب‌ های دائمی را در اعضای بدن وارد می‌ کند و می‌ تواند باعث از کار افتادن برخی از دستگاه‌ های بدن گردد.

لوپوس چیست؟

لوپوس چند نوع است؟

لوپوس شامل انواع متعددی است که هر کدام نیز علائم خاصی را در پی دارند. در ادامه به آن ها اشاره می‌ کنیم:

لوپوس اریتماتوی سیستمیک: یکی از رایج‌ ترین انواع بیماری‌ های خود ایمنی لوپوسی است که به صورت سیستمیک در بدن ظاهر می‌ شود. این بیماری سراسر بدن را تحت تاثیر امواج قرار داده و از 3 دسته‌ دیگر نیز بسیار جدی‌ تر است. علائم لوپوس سیستمیک از خفیف تا شدید کاملا متفاوت می‌ باشد و بر روی سیستم های بدن از جمله پوست، مفاصل، کلیه، خون، قلب، ریه و … تاثیرات ناهنجاری را به دنبال دارد. افرادی که دچار بیماری لوپوس سیستمیک شده‌ اند، باید بدانند که علائم این بیماری به یکباره تغییر می‌ کند. به طوری که در دوره‌ بهبودی فرد هیچ گونه علائمی را تجربه نکرده، اما در دوره‌ عود بیماری علائم فعال می‌ شود و با نسبت شدید تر خود را نشان می‌ دهد.

لوپوس اریتماتوز دیسکوئیدی یا جلدی: در لوپوس دیسکوئید که به آن لوپوس پوستی نیز گفته می‌ شود، نشانه‌ ها تنها بر روی سطح پوست ظاهر می‌ گردد. یک سری از ضایعات بسیار آزار دهنده بر روی صورت، گردن و پوست سر ظاهر می‌ شود که تمامی این قسمت‌ ها بسیار زبر، ضخیم و خشن می‌ شوند. حتی می‌ توانند به صورت زخم نیز بر روی صورت باقی بمانند. این ضایعات از چند روز یا حتی چند سال نیز باقی مانده و عود می‌ کنند. لوپوس جلدی ظاهر فرد را تحت تاثیر قرار داده و می‌ تواند برای افراد بسیار ناراحت کننده باشد. لوپوس دیسکوئید بر روی سایر اعضای داخلی بدن تاثیراتی ندارد؛ اما 10 درصد از افرادی که دچار بیماری لوپوس دیسکوئید هستند، می‌ توانند به لوپوس سیستمیک نیز مبتلا شوند. تا این حال شواهد نشان داده است که لوپوس دیسکوئید علائم بالینی خود را بر روی پوست نشان داده و فرد نباید در مقابل نور خورشید قرار بگیرد.

لوپوس ناشی از دارو: یک سری از علائم لوپوس سیستمیک نیز در حدود 10 درصد از افرادی را که به مصرف برخی از داروها می‌ پردازند را شامل می‌ گردد. متاسفانه باید بگویم که چیزی حدود 80 درصد از داروها باعث ایجاد بیماری لوپوس در افراد می‌ گردد که از جمله این داروها می‌ توانیم به قرص‌ های ضد بارداری، داروهای تیروئیدی، ضد فشارخون، ضد تشنج، آنتی‌بیوتیک‌ ها و داروهای ضد قارچ اشاره کنیم. لوپوس ناشی از دارو پس از اینکه شما مصرف قرص‌ ها را قطع کنید، بهمون پیدا می‌ کند.

لوپوس نوزادی: بیشتر نوزادان تازه متولد شده از مادران خود می‌ توانند به لوپوس سیستمیک سالم مبتلا شوند. در تحقیقات به دست آمده؛ حدود یک درصد از نوزادان زنان مبتلا به آنتی‌بادی‌ های مربوط به لوپوس می‌ گردند که به آن لوپوس نوزادی می‌ گوید. در این زمان ممکن است علائم لوپوس سیستمیک و سندروم شوگرن را داشته باشند یا کاملا بدون علائم باشند. سندروم شوگرن نیز یکی دیگر از بیماری‌ های خود ایمنی است که در بیشتر مواقع همراه با لوپوس ایجاد می‌ گردد. از جمله علائم مهم آن می‌ توانیم به خشکی چشم‌ ها و دهان اشاره کنیم.

نوزادانی که مبتلا به لوپوس نوزادی هستند با علائمی همچون مشکلات کبدی و ضایعات پوستی مواجه می‌ شوند و حدود 10 درصد از آن‌ ها دچار بیماری تالاسمی می‌ گردد. علائم به وجود آمده در نوزادان پس از چند هفته از بین می‌ رود؛ اما برخی از آن ها دچار نقص‌ های مادرزادی قلبی می‌ شوند. به طوری که قلب آن‌ ها نمی‌ تواند عمل پمپاژ طبیعی و ریتمیک را تنظیم نماید و به یک ضربان ساز نیاز خواهد داشت و می‌ تواند یک وضعیت تهدید کننده‌ بزرگ بر روی زندگی این کودکان باشد.

لوپوس چیست؟

منظور از شعله ور شدن لوپوس چیست؟

در این مقاله به خوبی دریافتیم که لوپوس چیست؟ حال باید بگوییم لوپوس اگر تحت کنترل و درمان متخصص روماتولوژی قرار نگیرد، می‌ تواند شعله‌ ور شود. به این منظور که در زمان تشدید یافتن لوپوس علائم آن نیز بدتر شده و فرد به خوبی احساس بیماری می‌ کند. شعله‌ های این بیماری در بدن می‌ آیند و می‌ روند و گاهی اوقات نیز با یک سری از علائم هشدار دهنده روبرو هستند. چندین عامل مختلف می‌ تواند در شعله ور شدن این بیماری خود ایمنی تاثیر بگذارد که به مواردی همچون عفونت یا جراحت، استراحت کافی نداشتن، قرار گرفتن در معرض استرس، قرار گرفتن در معرض اشعه‌ ماورا بنفش، نور خورشید یا نور فلورسنت، مصرف کردن برخی از داروهای خاص و قطع مصرف داروهای لوپوس اشاره کنیم.

درمان کردن بیماری لوپوس می‌ تواند از بروز برخی از این عوارض جانبی بسیار کمک کننده باشد و این در حالی است که مصرف برخی از داروها نیز باعث می‌ شود، بیماری به یک بار شعله ور گردد. اگر شما دچار بیماری لوپوس شده‌ اید و ساعت‌ های طولانی بدون هیچ گونه استراحتی کار کرده‌ اید، با شعله ور شدن لوپوس مواجه خواهید شد. از علائم هشدار دهنده‌ شعله‌ور شدن لوپوس می‌ توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.:

  • راش
  • احساس درد در قفسه سینه
  • ناراحتی‌ های معده
  • تب
  • تورم غدد لنفاوی
  • سردردهای شدید داشتن
  • سرگیجه
  • احساس خستگی بیش از حد

 شعله‌ های لوپوس می‌ تواند از شدت خفیف تا جدی کاملا متغیر باشد. برخی ممکن است با یک سری از بثورات یا دردهای مفاصل مواجه شوند. این بیماری می‌ تواند به سیستم اندام‌ های داخلی افراد آسیب وارد کند و این موضوع را فراموش نکنید که همیشه باید تحت نظر مراقبت‌ های پزشکی قرار بگیرید.

علائم و نشانه های لوپوس

علائم و نشانه‌ های بیماری لوپوس در همه‌ افراد به طور یکسان نمی‌ باشد. به صورتی که در برخی از افراد این علائم بسیار ضعیف بوده و برخی از افراد تشدید پیدا می‌ کند. روند بیماری لوپوس این گونه است که پس از مدت کوتاهی فرد به بهبودی دست پیدا می‌ کند و در برخی دیگر از مواقع تا مدت‌ های طولانی درگیر این بیماری است. همچنین علائم به درگیر شدن ناحیه‌ های آسیب دیده نیز بستگی دارد. با این حال می‌ توانیم نشانه‌ های بیماری لوپوس را به شرح زیر بدانیم:

  • وجود درد، التهاب و تورم در مفاصل
  • سندرم شوگرن که شامل خشکی دهان و چشم ها است
  • تورم غدد لنفاوی
  • جمع شدن مایعات در پاها
  • به وجود آمدن زخم در دهان
  • ایجاد بثورات و ضایعات پوستی به شکل پروانه‌ ای بر روی گونه‌ ها و بینی
  • درد در قفسه‌ سینه
  • ریزش مو و ایجاد لکه‌ های پوستی در سر
  • از دست دادن حافظه و ایجاد سردرد و سرگیجه
  • به وجود آمدن عفونت و التهاب در مناطق مختلف بدن از جمله قلب و ریه
  • نارسایی قلبی و تنگی نفس همراه با بیماری لوپوس
  • ایجاد نارسایی در عملکرد کلیه و وجود خون در ادرار یا سوزش در هنگام ادرار کردن
  • خشکی در نواحی مختلف سطح پوست
  • تشدید یافتن ضایعات پوستی در معرض قرار گرفتن با خورشید

سیستم های تحت تاثیر لوپوس

همان طور که اشاره کردیم؛ التهاباتی که در نتیجه‌ لوپوس سرتاسر بدن را فرا می‌ گیرند بر روی قسمت‌ های مختلفی از بدن تاثیرات بسیار جدی را به دنبال دارند که عبارتند از:

  1. کلیه‌ ها: لوپوس بیماری است که می‌ تواند آسیب های جدی به دستگاه کلیه وارد کند که یکی از آسیبات آن می‌ توانیم به نارسایی کلیه که یکی از مهم ترین عامل‌ های مرگ و میر در افراد ابتلا به لوپوس می‌ باشد، اشاره کنیم.
  2. ریه: ریه مهم‌ ترین قسمت عضو بدن است که مسئول تنفس می‌ باشد. لوپوس افزایش شانس التهاب حفره‌ قفسه‌ سینه را داشته که منجر به تنفس‌ های دردناک می‌ گردد. حتی می‌ تواند در زمان تشکیل یافتن خونریزی ریه و پنومونی را نیز به همراه داشته باشد.
  3. مغز و سیستم عصبی مرکزی: از دیگر قسمت‌ های درگیر بیماری لوپوس مغز است که در چنین شرایطی فرد با سرگیجه، سردردهای مداوم، مشکلات بینایی، تغییرات رفتاری و حتی سکته‌ مغزی و تشنج مواجه می‌ شود. بسیاری از افرادی که دچار این بیماری خود ایمنی هستند؛ با مشکلات حافظه روبرو می‌ باشند و ممکن است که در بیان افکار خود نیز مشکلات متداولی را تجربه کنند.
  4. قلب: آیا می‌ دانستید که لوپوس باعث التهاب عضلات قلب، غشای اطراف قلب و حتی شریان‌ ها نیز می‌ گردد. یعنی شانس ابتلا به بیماری‌ های قلبی – عروقی و حملات قلبی در این بیماری بسیار ازدیاد می‌ یابد.
  5. خون و رگ های قلبی: لوپوس حتی ممکن است، منجر به مشکلات خونی گردد. از جمله این مشکلات می‌ توانیم به کم خونی و افزایش خطر خونریزی لخته شدن خون در بدن اشاره کنیم که به دنبال آن فرد با بیماری التهاب عروق خونی نیز مواجه می‌ گردد.
  6. سرطان: طبق تحقیقات و آمار به دست آمده به نظر می‌ رسد که لوپوس حتی خطر ابتدا به سرطان را نیز در جامعه افزایش می‌ دهد؛ اما با این وجود این بیماری خطرش کمتر است.
  7. عوارض بارداری: آن دسته از مادران بارداری که در طول دوران بارداری خود دچار لوپوس شوند، احتمال سقط جنین بسیار افزایش پیدا می‌ کند. علاوه بر آن مادران با افزایش فشار خون بالا در دوران بارداری می‌ توانند دچار زایمان زودرس گردند. به همین خاطر توصیه می‌ کنیم که حتما تحت نظر بهترین دکتر زنان در ایران قرار بگیرید.
  8. مرگ بافت استخونی: زمانی که خون رسانی به استخوان کاهش پیدا کند، استخوان تضعیف شده و با شکستگی‌ های کوچک و بزرگ و در نهایت فروپاشی استخوان روبرو می‌ شود که این نیز نتیجه بیماری لوپوس است.

لوپوس چیست؟

علائم تاثیر گذار در ایجاد لوپوس

حال سوال اینجاست که چه عواملی در ایجاد بیماری خود ایمنی لوپوس می‌ تواند تاثیر داشته باشند؟ همه می‌ دانیم لوپوس زمانی ایجاد می‌ شود که سیستم ایمنی بدن به بافت‌ های سالم بدن حمله کند. در واقع لوپوس در نتیجه‌ ادغام زمینه‌ های ژنتیکی و محیطی به وجود آمده و فردی که مستعد بیماری لوپوس است، از لحاظ ژنتیکی با قرار گرفتن در معرض برخی از عوامل خارجی باعث تشدید بیماری خود می‌ گردد. دانشمندان هنوز نتوانسته‌ اند؛ علت دقیق لوپوس را کشف کنند؛ اما به طور بالقوه اشاره دارند که عوامل تاثیرگذار در ایجاد لوپوس در افراد مختلف عبارتند از:

  1. نور خورشید: طبق تحقیقات به دست آمده، قرار گرفتن در معرض نور خورشید باعث ایجاد یک سری از ضایعات پوستی می‌ شود که موجب می‌ گردد، بافت های داخلی افراد بسیار حساس‌ تر شوند. به همین خاطر نور خورشید نیز می‌ تواند باعث لوپوس شود.
  2. عفونت‌ ها: ابتلا به عفونت می‌ تواند لوپوس را در افراد ایجاد کند که در صورت درمان نشدن موجب عود بیماری می‌ گردد.
  3. سیگار کشیدن: یکی از مهم‌ ترین دلایل افزایش بیماری‌ های خود ایمنی در طی دهه های اخیر قرار گرفتن در معرض دود تنباکو می‌ باشد.
  4. داروها: داروها عامل اصلی بروز لوپوس در افراد هستند که از این داروها می‌ توانیم به داروهای ضد فشار خون، ضد تشنج و آنتی بیوتیک‌ ها اشاره کنیم.
  5. جنسیت: طبق آمار به دست آمده، لوپوس در زنان بیشتر از مردان شایع‌ تر است.
  6. سن: لوپوس می‌ تواند در هر سنی به وجود آید؛ اما اغلب در میان افراد 15 تا 45 ساله خود را نشان داده است.
  7. نژاد: نژاد از دیگر عوامل تاثیرگذار در ایجاد لوپوس است که بیشتر در نژادهای آفریقای – آمریکایی، اسپانیایی و آسیایی – آمریکایی رایج است.
  8. هورمون‌ ها: هورمون‌ ها یک نوع مواد شیمیایی هستند که در بدن افراد تولید می‌ شوند. آن‌ ها به تنظیم و کنترل فعالیت برخی از سلول‌ ها و اندام‌ ها می‌ پردازند. فعالیت‌ های نادرست هورمونی عوامل خطرآفرینی را ایجاد می‌ کند که نتیجه‌ آن بیماری‌ های خود ایمنی است.
  9. سابقه‌ خانوادگی: در درجه‌ اول وراثت و سابقه‌ خانوادگی تحت تاثیر به وجود آمدن انواع بیماری‌ ها می‌ باشد. دانشمندان یک سری از ژن‌ های خاصی را کشف کرده‌ اند که ممکن است در ایجاد بیماری لوپوس نقش داشته باشند.
چگونه می توان لوپوس را تشخیص دارد؟

کالج آمریکایی روماتولوژی در جهت تایید بیماری لوپوس یک سری از علائم را طبقه بندی کرده است که اگر افراد از این علائم، 4 مورد آن را دارا باشند، به بیماری لوپوس مبتلا شده‌ اند. از جمله این علائم می‌ توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • حساسیت به نور: گاهی اوقات بعضی از افراد زمانی که در معرض نور خورشید قرار می‌ گیرند، با خارش پوستی مواجه می‌ شوند.
  • اختلال کلیه: وجود میزان بالای پروتئین یا کست‌ های سلولی که در آزمایش ادرار مشخص می‌ شود، نشان دهنده‌ یک مشکل کلیوی است.
  • اختلالات عصبی: معمولا افراد که به لوپوس مبتلا شده‌ اند، با اختلالات روانی و یا مشکل در تفکر و استدلال و حتی تشنج روبرو می‌ شوند.
  • اختلال در سیستم ایمنی: یک سری از آنتی بادی‌ ها بر علیه دی ان ای افراد و همچنین کاردیولیپین حمله می‌ کند که در سیستم ایمنی بدن اختلال ایجاد می‌ نماید.
  • ضایعات بر روی گونه‌ ها: وجود ضایعاتی که به شکل پروانه سرتاسر گونه‌ ها را می‌ پوشانند، نشان دهنده‌ بیماری لوپوس است.
  • ضایعات پوستی: در سطح بدن برخی از لکه‌ های قرمز رنگ پوستی گسترده می‌ گردد که نشان از لوپوس دارد.
  • آرتریت: وجود مشکلات استخوانی به ویژه در اطراف مفصل که بعد از 1 یا 2 روز از بین نمی‌ رود و حساسیت و تورم را با خود به همراه دارد.
  • زخم‌ های دهانی: معمولا این گونه زخم‌ ها بدون درد هستند.

یک سری از اقدامات پزشکی نیز وجود دارد که متخصصان با بررسی آنتی‌بادی‌ ها، پروتئین‌ ها و سایر عوامل می‌ توانند به تشخیص این بیماری بپردازند. به این اقدامات تشخیصی می‌ توانیم به آزمایش خون اشاره کنیم. آزمایش خون شامل آزمایش کردن آنتی‌بادی‌ های ضد هسته، آنتی‌بادی‌ های ضد دی‌ ان‌ ای و آنتی‌بادی‌ های علیه اسمیت هستند که به اندازه‌ گیری سطح سرمی کمپلمان‌ ها می‌ پردازند.

آزمایش ادرار نیز یکی از بهترین راه‌ ها در تشخیص بیماری‌ های خود ایمنی می‌ باشد. زیرا میزان پروتئین‌ ها، گلبول‌ های قرمز و سفید و همچنین کست های سلولی را که کلیه را درگیر کردند، نشان می‌ دهد. اشعه‌ ایکس یکی از بهترین راهکارهای تصویربرداری است که به خوبی اندام‌ های تحت تاثیر بیماری را به پزشکان نشان می‌ دهد. بیوپسی نمونه برداری از پوست و کلیه می‌ باشد که هر گونه آسیب یا التهاب را بررسی کرده و مشخص می‌ کند و اگر فرد به بیماری لوپوس مبتلا شده باشد، در سریع ترین زمان ممکن می‌ تواند تحت نظر مراقبت‌ های پزشکی قرار بگیرد.

لوپوس چیست؟

نحوه درمان بیماری لوپوس

در این مقاله دریافتیم که لوپوس چیست؟ اما باید بگوییم متاسفانه این بیماری درمان قطعی ندارد و افراد تنها می‌ توانند با یک سری از اقدامات درمانی به کاهش و مدیریت علائم بیماری خود بپردازند. از جمله راهکارهای درمانی شامل موارد زیر می‌ شود:

  1. داروهای موضعی: پزشک برای اینکه بتواند التهابات ناشی از لوپوس را کاهش دهد به تجویز پماد، لوسیون و کرم‌ های موضعی می‌ پردازد که از جمله این داروهای موضعی می‌ توانیم به کرم‌ های ککورتیکواستروئیدی و پماد تاکرولیموس اشاره کنیم. حتما نیز باید مطابق با دستور پزشک تجویز گردد.
  2. داروهای خوراکی: در بیشتر مواقع لوپوس می‌ تواند توسط داروهایی همچون هیدروکسی‌کلروکین (hydroxychloroquine) درمان گردد. این داروها معمولا در بیشتر مواقع در واکنش به سیستم ایمنی بدن پرداخته و آن را کنترل می‌ کنند. به گونه‌ ای که می‌ توان برای سرکوب سیستم ایمنی بدن از این داروها استفاده کرد که مصرف آن ها بدون تجویز پزشک ممنوع می‌ باشد.
  3. تغییر در سبک زندگی: در نظر داشته باشید بیمارانی که درگیر سیستم خود ایمنی هستند؛ باید یک سری از تغییراتی را در شیوه‌ زندگی خود اعمال کنند. آن ها باید در ساعت‌ هایی که اوج شدت نور خورشید است، یعنی بین ساعت 12 ظهر تا 4 عصر به هیچ وجه از خانه بیرون نیامده و در معرض نور خورشید قرار نگیرند. ضایعات پوستی نسبت به نورهای طبیعی و مصنوعی بسیار حساس هستند. سعی کنید از آن ها فاصله بگیرید. اگر بیرون رفتن برای شما ضروری است، حتما از کلاه‌ های لبه‌ پهن، لباس محافظ در برابر نور آفتاب و همچنین کرم‌ های ضد آفتاب استفاده نمایید.
  4. داروهای تزریقاتی: گاهی اوقات پزشکان روماتولوژی از سوزن برای تزریق مستقیم داروهای کورتیکواستروئید به بثورات استفاده می‌ نمایند که کاهش این داروهای تزریقی به کاهش التهابات می‌ پردازد که معمولا هر چند هفته یک بار انجام می‌ شود.

کلام آخر

از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت الو درمان سعی بر این داشته تا شما را لوپوس چیست؟ آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر پیشنهاد و انتقادی می توانید از طریق سایت با ما در ارتباط باشید.

5/5 - (19 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا