عمومی

با پرخوری عصبی چه کنیم؟【سال1403】⭐

در این مقاله قصد داریم در رابطه با عنوان با پرخوری عصبی چه کنیم؟ به ارائه‌ توضیحات لازم بپردازیم. اگر شما دچار پرخوری عصبی هستید، باید بدانید که غذا خوردن از روی احساس می‌ تواند شامل یک سری از سرکوب‌ های احساسی و به وجود آمدن موقعیت‌ های ناراحت کننده برای فرد باشد. طبق تحقیقات به دست آمده، بسیاری از مردان و زنان از ظاهر خود نگران هستند؛ اما به همان اندازه نیز درگیر پرخوری عصبی می‌ باشند و همین خوردن‌ های اجباری موجب شده، آن‌ ها در طول روز عذاب وجدان داشته و سعی در کاهش کالری و جبران مقدار غذای مصرفی بیش از حد کنند.

پرخوری عصبی چیست؟

پرخوری عصبی یکی از شایع‌ ترین اختلالات خوردن در جهان محسوب می‌ شود که طبق تحقیقات انجمن ملی اختلالات خوردن تقریبا یک و نیم درصد از زنان جوان و همچنین نیمی از مردان جوان به این بیماری مبتلا هستند که معمولا علائم آن را می‌ توان در اوایل 12 سالگی و گاهی اوقات زودتر نیز مشاهده کرد. به نظر شما با پرخوری عصبی چه کنیم؟ قبل از اینکه به دنبال راهکار جهت درمان پرخوری عصبی باشیم، در وهله‌ اول می‌ بایست به تعریف جامع از این اختلال بپردازیم. منظور از پرخوری عصبی همان غذا خوردن احساسی است که افراد از غذا خوردن به عنوان مکانیسم مقابله در جهت کنترل احساسات خود استفاده می‌ کنند.

در حقیقت می‌ توانیم بگوییم که این عارضه هیچ گونه ارتباطی با گرسنگی جسمی نداشته و افراد تنها در جهت تسکین دادن خود یا سرکوب کردن احساساتشان در موقعیت‌ های ناراحت کننده، عصبی و استرس از آن بهره می‌ برند. ممکن است آن دسته از افرادی که برای مدیریت کردن استرس خود همواره به سراغ غذا خوردن می‌ روند، این سوال رو از خود بپرسند که با پرخوری عصبی چه کنیم؟ در مقابل بهتر است به یک مشاور و یا بهترین کلینیک روانشناسی در تهران مراجعه نمایید. پرخوری عصبی که به نام غذا خوردن احساسی نیز شناخته می‌ شود، می‌ تواند اثرات زیادی را در زندگی فردی و حتی اجتماعی فرد مبتلا بگذارد و به نوعی باعث می شود که فرد پس از مصرف غذا دچار شرمندگی و یا احساس گناه از خود را داشته باشد.

جالب است بدانید که پرخوری عصبی به یک نوع اختلال تغذیه‌ ای ربط پیدا می‌ کند که اختلال بسیار پیچیده‌ ای بوده و افراد نتوانستند هنوز به درک کاملی از آن برسند. شاید علت این اختلال ترکیبی از عوامل ژنتیکی و همچنین عوامل روانشناختی و محیطی باشد. این گونه از افراد همواره سعی می‌ کنند، در زمان یک سری از کمبود رفتارهای خود به سراغ غذا خوردن بیش از حد بروند و برای عذاب وجدان نداشتن به مصرف قرص‌ های لاغری و ورزش، استفاده از ملین‌ ها و همچنین استفراغ کردن در جهت دفع کالری‌ های اضافه می‌ پردازند. این چرخه‌ ای که حس شرم و خجالتی بودن را به افراد می‌ دهد، در مدت طولانی اثرات منفی بر روی زندگی خواهد گذاشت. در ادامه در رابطه با پرخوری عصبی بیشتر به گفت‌وگو می‌ پردازیم.

با پرخوری عصبی چه کنیم؟

علائم پرخوری عصبی چیست؟

تشخیص دادن اختلال پرخوری عصبی به طور معمول امری بسیار سخت است؛ اما معمولا آن دسته از افرادی که دچار عارضه‌ پرخوری هستند، در بیشتر مواقع عادت به خوردن غذای بیش از حد داشته و سپس مخفیانه شروع به پاکسازی می‌ نمایند. یکی از علائم هشداردهنده‌ پرخوری عصبی خالی شدن بسته‌بندی‌ های مواد غذایی و پس از آن دسته بندی‌ های ملین‌ ها در خانه می‌ باشد. در ادامه باید به آن دسته از افرادی که با این سوال با پرخوری عصبی چه کنیم؟ روبرو هستند؛ یک سری از علائم و نشانه‌ های عاطفی و رفتاری را نام می‌ بریم که مسلما مفید خواهد بود:

  • این گونه از افراد عادت دارند، به طور مکرر به ویژه بعد از غذا خوردن به حمام بروند.
  • به دلیل احساس شرم و گناهی که در هنگام غذا خوردن دارند، مدام سعی در ورزش کردن می‌ کنند.
  • همیشه از بدن خود تصویربرداری کرده تا نشانه‌ های پرخوری را در بدن خود بیابند.
  • افرادی که مبتلا به پرخوری عصبی هستند، از اضافه وزن ترس بسیار شدیدی دارند.
  • این افراد با احساسات متفاوتی از جمله افسردگی، اضطراب و یا سو مصرف مواد مواجه می‌ شوند.
  • در بیشتر مواقع از کنترل خارج می‌ شوند.
  • در زمان غذا خوردن همیشه عذاب وجدان دارند.
  • سعی می‌ کنند که از دوستان، خانواده و فعالیت‌ های مورد علاقه‌ خود کناره‌گیری نمایند.

جالب است بدانید که پرخوری عصبی یک سری از مشکلات فیزیکی را نیز به همراه دارد که از جمله نشانه‌ های آن می‌ توانیم به مشکلات دندانی اشاره کنیم. استفراغ خود القا می‌ تواند موجب فرسایش مینای دندان ناشی از اسید معده گردد. همچنین دندان‌ های شما به جای سفید بودن فقط شفاف به نظر رسیده و حساس‌ تر هستند. از جمله علائم فیزیکی پرخوری عصبی شامل موارد زیر می باشد:

  • تورم گونه‌ ها یا خط فک
  • ایجاد یک سری از مشکلات گوارشی مانند رفلاکس اسید یا یبوست
  • غش کردن و سرگیجه
  • نامنظم شدن دوره‌ های قاعدگی
  • چشم‌ های پر از خون
  • کم آبی بدن
  • ضعف عضلانی
  • جای زخم و خراش بر روی بند انگشتان

روش های درمانی پرخوری عصبی

پرخوری عصبی فقط با غذا خوردن به اتمام نمی‌ رسد. این اختلال شاید در لحظه بتواند شما را آرام کند؛ اما پس از مدتی شما را با احساسات متفاوتی روبرو می‌ کند که حس ناخوشایندی القا می‌ نماید. در پاسخ به سوال افرادی که همواره این پرسش را دارند که با پرخوری عصبی چه کنیم؟ بهترین دکتر اعصاب و روان در کرج یک سری از راهکارهای جامعی را پیشنهاد می‌ نماید که در ادامه به آن‌ ها می‌ پردازیم:

ورزش کنید: ورزش کردن به صورت روزانه حس آرامش را به افراد القا می‌ نماید. بهتر است، حداقل نیم ساعت از زمان خود را به پیاده روی، دویدن‌ های آهسته و انجام روتین حرکات دوگا اختصاص دهید. تمامی این عوامل می‌ توانند برای مقابله با یک سری از احساساتی که موجب پرخوری می‌ شوند، اقدام نمایند. طبق تحقیقات به دست آمده یوگا می‌ تواند به آرامش ذهنی و همچنین روحی بپردازد تا افراد درک مشخصی از شخصیت خود داشته باشند و احساساتی نظیر افسردگی و اضطراب را در خود خنثی کنند.

به میزان غذاهایتان توجه داشته باشید: در مقابل خوردن یک بسته‌ کامل غذا و یا تنقلات با حجم بسیار بالا مقاومت کنید. سعی کنید وعده‌ های غذایی خود را در بشقاب‌ های بسیار کوچک انتخاب کرده و بر روی میزان وعده‌ های غذایی خود کنترل داشته باشید. همین که وعده‌ غذایی خود را تمام کرده‌ اید، به خود کمی زمان دهید و بلافاصله بعد از اتمام به سراغ بشقاب دوم نروید. چند لحظه نفس عمیق کشیده و تمرکز کنید که آیا واقعا گرسنه هستید یا خیر؟

با پرخوری چه کنیم؟

از متخصصین تغذیه کمک بگیرید: اگر شما نتوانسته‌ اید، با یک سری از مداخلات سبک زندگی، خود را در حوزه‌ اختلال پرخوری عصبی درمان کنید و استرس شما در طول روز در حال افزایش می‌ باشد، بهتر است که در این زمینه به سراغ متخصصان تغذیه و یا روانشناسان بروید. حتی می‌ توانید بدون خارج شدن از خانه نیز با آن ها مشاوره‌ آنلاین داشته باشید. یک روانپزشک به خوبی در ایجاد برنامه‌ های شایسته جهت مدیریت کردن استرس به شما کمک می‌ کند و با راهکارهای مطمئن در جهت جلوگیری از پرخوری عصبی بسیار مفید عمل می‌ نماید.

مدیتیشن تمرین کنید: یکی از راهکارهای مفید جهت جلوگیری از استرس و اضطراب تمرین کردن مدیتیشن است. مدیتیشن به معنای از بین بردن احساسات از درون خود می‌ باشد. دانشمندان تحقیقات بسیار زیادی بر روی مدیتیشن انجام دادند و به این نتیجه رسیده‌ اند که مدیتیشن آرامش ذهنی در افراد ایجاد کرده و به درمان اختلال پرخوری و همچنین غذا خوردن احساسی می‌ پردازد. یک نفس عمیق کشیده و به سادگی مدیتیشن خود را آغاز کنید. در یک مکان آرام بشینید و بر روی نفس هایتان تمرکز کرده و هوای پاک را به آرامی داخل به خارج هدایت کنید.

شناخت عوامل استرس زا: با پرخوری عصبی چه کنیم؟ آیا شما با محرک‌ های استرس‌ زا خود در طول زندگی آشنا هستید؟ یکی از راهکارهای مطمئن جهت مقابله با پرخوری عصبی شناخت عوامل استرس‌ زا است که باعث می‌ شود، شما به سمت غذا خوردن بروید. به همین خاطر باید عوامل استرس‌ زا را شناسایی کرده و به توقف آن ها در زندگی خود بپردازید. شناخت این گونه عوامل با چک کردن رفتارهایتان میسر می‌ شود. قبل از اینکه به آشپزخانه بروید از خود بپرسید که چه چیزی غذا خوردن شما را تحریک می‌ کند؟ آیا شما به دلیل گرسنگی قصد غذا خوردن دارید یا علت چیز دیگری است؟ هر بار تمامی این مشخصات را در یک دفترچه یادداشت کوچکی یادداشت کرده تا در قدم‌ های بعدی بتوانید از این عوامل دوری کنید.

رژیم غذایی سالمی را دنبال کنید: حتما از این موضوع اطمینان کامل کسب کنید که مواد غذایی که مصرف می‌ کنید، به اندازه‌ کافی سالم باشند و بتواند مواد مغذی و ویتامین‌ های مورد نیاز بدن شما را تامین کنند. تفاوت قائل شدن میان گرسنگی جسمی و احساسی امری بسیار سخت است؛ اما اگر شما یک رژیم غذایی سالمی را دنبال کنید، در زمان‌ هایی که از روی ناراحتی و کسلی به غذا خوردن می‌ پردازید، به خوبی می‌ توانید منشا پرخوری عصبی خود را شناسایی نمایید.

علت پرخوری عصبی چیست؟

علت دقیق پرخوری عصبی هنوز هم مورد شناسایی قرار نگرفته است؛ اما دانشمندان بر این باور هستند که پرخوری عصبی می‌ تواند نشات گرفته از ژنتیک و رفتار های آموخته شده باشد. اگر شما در یکی از خویشاوندان تان فرد مبتلا به اختلال خوردن دارید، شما نیز ممکن است در خطر ابتلا به این اختلال قرار بگیرید. معمولا فرهنگ عامه و برخی از رسانه‌ ها افراد را تحت فشار قرار می‌ دهند تا از یک تیپ بدنی خاصی پیروی کنند. این عامل می‌ تواند بر روی تصویر شما از بدنتان تاثیرات گذاشته و موجب عزت نفس پایین در افراد بگردد.

به همین خاطر فرد به دلیل احساس ناراحتی، استرس، خشم و عدم کنترل خود به غذا خوردن عصبی روی می‌ آورد. حال از جمله تمامی اختلالات خوردن دارای یک علت واحد نیستند؛ اما به نظر می‌ رسد که عوامل بیولوژیکی، روانشناختی، محیطی و رفتاری با این اختلال پرخوری رابطه‌ مستقیمی دارد. حال در ادامه به برخی از علت‌ های پرخوری عصبی اشاره خواهیم کرد:

  • وجود اختلالات خوردن در یک خانواده؛ به ویژه مادر، خواهر و یا برادر که باعث می‌ شود، شما 4 برابر بیشتر از 1 فرد معمولی در معرض پرخوری عصبی قرار بگیرید.
  • عزت نفس پایین به دلیل یک سری از بحران‌ های خانوادگی که شما را از موفقیت و کامیابی جدا می‌ کند.
  • وجود یک سری از خصوصیت‌ های شخصیتی مانند بدبینی، مشکل در آینده نگری، ترس‌ های بیش از حد، تکانش‌ گری، سختگیری‌ ها و همچنین شرم و ترس در افراد
  • سابقه‌ سوء استفاده‌ جنسی و سایر تجربیات آسیب‌ زا در زندگی
  • کوتاه آمدن و تسلیم شدن در مقابل فشارهای فرهنگی، خانوادگی و یا هم‌ سن و سالان در جهت کاهش وزن و لاغر کردن
  • یک سری از اختلالات خلقی مانند افسردگی و اضطراب

با پرخوری چه کنیم؟

درمان های پزشکی پرخوری عصبی

با پرخوری عصبی چه کنیم؟ برای پاسخ به این سوال می‌ بایست بگوییم که تکنیک‌ ها و راهکارهای متفاوتی برای درمان اختلال غذا خوردن وجود دارد. در صورتی که شما با این مشکل روبرو هستید، می‌ توانید با کمک گرفتن از یک متخصص تغذیه و یا پزشک سلامت روان در جهت درمان خود اقدامات نوین انجام دهید. البته ناگفته نماند که درمان فقط مختص خود فرد نبوده بلکه نیاز به همکاری با سایر اعضای خانواده و دوستان و آشنایان نیز می‌ باشد که در این راستا همگی باید به متخصص تغذیه و پزشک سلامت و روان کمک کنند. در ادامه ما به یک سری از درمان‌ های پزشکی اشاره می‌ کنیم که همگی تا کنون سودمند واقع شده‌ اند:

  • روان درمانی: روان درمانی به نوعی مشاوره‌ فردی اشاره دارد که شامل درمان شناختی و رفتاری می‌ باشد. در واقع روانشناسی پر خوری عصبی بر روی تغییرات تفکر و همچنین تغییرات رفتاری افراد تمرکز دارد. این نوع درمان با داشتن تکنیک‌ هایی در جهت ایجاد نگرش درست و سالم به وزن و غذا راهکارهای بسیار ارزنده‌ ای را ارائه می‌ دهد و روانپزشک کمک می‌ کند تا افراد بتوانند در ایجاد رویکردهایی در جهت تغییر نحوه‌ واکنش در شرایط دشوار از تکنیک‌ های منحصر به فردی استفاده نمایند.
  • تغذیه درمانی: تغذیه درمانی همواره بر روی ارائه‌ روش‌ های سالم‌ تر برای تغذیه تمرکز می‌ گذارد. به این صورت که متخصص تغذیه به افراد کمک می‌ کند، که بتوانند یک برنامه غذایی سالمی را به دنبال داشته باشند تا آن دسته از افرادی که 3 تا 5 وعده غذایی منظم در روز دارند، به کاهش میل به پرخوری دست پیدا کنند.
  • دارو درمانی: یکی دیگر از روش‌ هایی که زیر نظر متخصصین و پزشکان تجویز می‌ شود، داروهای پرخوری عصبی است. معمولا این داروها جزو مهارکننده‌ های انتخابی بازجذب سروتونین هستند که در جهت درمان افسردگی به کار می‌ روند. از دیگر داروهای این گروه می‌توانیم به سیتالوپرام نیز اشاره کنیم. در نظر داشته باشید که مصرف تمامی این داروها باید زیر نظر متخصصان صورت پذیرد.

8 باور مهم درباره پرخوری عصبی

  1. افسردگی و پرخوری عصبی ارتباط بسیار نزدیکی با هم دارند و معمولا همراه با پرخوری عصبی افسردگی نیز به سراغ افراد می‌ آید. در بسیاری از افرادی که دچار بیماری افسردگی هستند، بیشتر آن‌ ها از پرخوری عصبی نیز رنج می‌ برند.
  2. جالب است بدانید که پرخوری عصبی این قابلیت را دارد که در باروری زنان نیز اختلال ایجاد کند. در حقیقت بیماری بولیمیا بر روی چرخه‌ تولید مثل تاثیرات منفی گذاشته و حتی در برخی از مواقع موجب ناباروری نیز می‌ گردد.
  3. پرخوری عصبی سلامت کلی بدن را تحت تاثیر قرار داده و آسیب های جدی به بدن وارد می‌ کند که از جمله این آسیب ها می‌ توانیم به خشکی پوست، کم‌خونی، مشکلات گوارشی، مشکلات کلیوی و دیگر مشکلات اعضای بدن اشاره کنیم.
  4. بولیمیا در صورت درمان نشدن می‌ تواند به یک اختلال دائمی و همیشگی تبدیل شود. بیشتر افرادی که دچار اختلال غذا خوردن هستند، مجبور می‌ باشند که تا آخر عمر این اختلال را تحمل کنند.
  5. بولیمیا در بیشتر مواقع ژنتیکی است؛ یعنی از والدین به سایر اعضای خانواده نیز انتقال پیدا می‌ کند.
  6. تمامی افرادی که دارای بیماری پرخوری عصبی هستند، لاغر نبوده و یا اضافه وزن بیش از حد ندارند. بسیاری از آن ها از وزن طبیعی برخوردار می‌ باشند.
  7. مردان و زنان به صورت یکسان می‌ توانند اختلال پرخوری عصبی را تجربه کنند؛ اما آمار نشان داده که اکثر جمعیت این گونه از بیماران را زنان تشکیل داده‌ اند؛ اما هستند مردانی که از این بیماری رنج می‌ برند.
  8. اختلال عصبی بولیمیا یک نوع اختلال نشات گرفته از مغز انسان است که آسیبات فیزیکی زیادی را با خود به همراه دارد.
تاثیرات پرخوری عصبی بر سلامتی انسان

شایان به ذکر است که پرخوری عصبی در صورت درمان نشدن و توجه نداشتن به عواقب جدی آن می‌ تواند آسیبات جدی بر سلامتی افراد وارد کند که از جمله اثرات طولانی مدت این بیماری می‌ توانیم به آسیب رسیدن کلیه‌ ها در اثر مصرف مواد غذایی بیش از حد، کاهش یافتن میل جنسی و علاقه نداشتن به یک سری از فعالیت‌ های روزانه، آسیب دائمی به دندان‌ ها به دلیل خوردن مداوم، آسیب رسیدن به روده و معده، میل یا اقدام به خودکشی، دوره‌ های قاعدگی نامنظم و افزایش خطرات مشکلات قلبی اشاره کنیم.

بولیمیا نوعی بیماری و اختلالات روانی جدی است که حتی می‌ تواند به تارهای صوتی و گلو نیز آسیب وارد کند. افراد در اثر بیماری اختلال غذا خوردن و افسردگی می‌ توانند به سمت اعتیاد، شروع مصرف مواد یا انجام یک سری از رفتارهای پرخطر سوق پیدا کند. افسردگی و اضطراب، اختلالات وسواس فکری و سایر مشکلاتی که سلامت روان ما را تحت تاثیر قرار می‌ دهد، همگی می‌ تواند نتیجه‌ پرخوری عصبی باشد.

حال به نظر شما با پرخوری عصبی چه کنیم؟ خوشبختانه باید بگوییم که بسیاری از اثرات فیزیکی پرخوری عصبی برگشت پذیر و قابل درمان هستند و افراد آگاه می‌ توانند با انجام دادن یک سری از اقدامات مناسب که در این مقاله نیز به آن پرداختیم، از بدتر شدن وضعیت خود جلوگیری نمایند. جدا از عوارض جسمی که پرخوری عصبی به افراد وارد می‌ کند، عوارض روحی آن بسیار می‌ تواند آزار دهنده باشد؛ زیرا فرد در این حالت مدام در یک چرخه‌ جهنمی از پرخوری و روان رنجوری قرار می‌ گیرد و نمی‌ تواند بر روی شغل خود، تحصیلات خود و آینده‌ی خود تمرکز کافی داشته باشد.

با پرخوری چه کنیم؟

نحوه پیشگیری از پرخوری عصبی

شاید هیچ راه پیشگیری قطعی برای اختلال پرخوری عصبی وجود نداشته باشد؛ اما افراد با یک سری اقدامات و سبک زندگی سالم می‌ توانند از بدتر شدن وضعیت خود و یا اعضای خانواده‌ یشان جلوگیری نمایند. در این قسمت به 1 سری از راهکارهای پیشگیری در جهت پرخوری عصبی می پردازیم:

  • همیشه به فرزندان خود آموزش بدهید که داشتن وزن متعادل در زندگی اهمیت دارد و این موضوع تنها به خاطر رسیدن به زیبایی اندام نمی‌ باشد؛ بلکه آن ها باید برای سلامتی خود نیز ارزش قائل باشند.
  • وعده‌ های غذایی منظم و لذت بخشی در کنار خانواده‌ خود داشته باشید.
  • سعی کنید در خانه بیش از اندازه در رابطه با وزن صحبت نکنید و در مقابل تمام تمرکز و حواس خود را بر روی داشتن یک سبک زندگی سالم متمرکز نمایید.
  • از رژیم‌ های بسیار سختگیرانه و روش‌ های نامناسب به صورت طولانی مدت برای رسیدن به لاغری اجتناب نمایید.
  • از استفاده مکمل‌ های کاهش وزن یا ملین‌ ها و یا استفراغ اجباری جلوگیری کنید.
  • با یک مشاور متخصص صحبت کنید. مشاور به خوبی می‌ تواند شما را با شاخص‌ های اولیه‌ اختلال خوردن آشنا کند که این موارد به جلوگیری از پرخوری عصبی کمک می‌ نماید.
  • اگر متوجه شدید که در خانواده و یا نزدیکانتان فردی در زمان خشم و عصبانیت به غذا خوردن رو می‌ برد، سعی کنید با محبت با او صحبت کرده و او را حمایت نمایید.
  • گوشه گیری نکرده و با دیگران ارتباط داشته باشید. حمایت دوستان و خانواده به شما کمک می‌ کند که بر روی عادات غذایی ناسالم خود غلبه کرده و احساس را بهتری نسبت به خودتان داشته باشید.

کلام آخر

از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت الو درمان سعی بر این داشته تا شما را با پرخوری عصبی چه کنیم؟ آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر پیشنهاد و انتقادی می توانید از طریق سایت با ما در ارتباط باشید.

5/5 - (4 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × سه =

دکمه بازگشت به بالا