اختلال پانیک چیست؟✅【سال1403】❤️
در این مقاله قصد داریم به پرسش اختلال پانیک چیست؟ بپردازیم و به تمام سوال های شما در این زمینه پاسخگو باشیم. همه ما در طول زندگی دچار عواطف و احساسات متفاوتی همچون ترس و اضطراب شده ایم. می دانیم که این واکنش ها کاملا طبیعی هستند و بدن در مواجهه با یک سری از اتفاقات این واکنش ها را از خود نشان می دهد. اختلال پانیک یا همان اختلال هراس شرایط مشابه با همین احساسات را دارد؛ اما در صورت کنترل نکردن می تواند باعث بیماری های خطرناک همچون حمله قلبی شود. در ادامه با ما همراه باشید تا با این اختلال بیشتر آشنا شویم.
منظور از اختلال پانیک چیست؟
به نظر شما منظور از اختلال پانیک چیست؟ آیا این بیماری می تواند خطرآفرین باشد یا خیر؟ پانیک یک اختلال روانی محسوب می گردد که افراد در اثر آن می توانند حس های بسیار ترسناکی همانند نگرانی، اضطراب و ترس را تجربه کنند. در حقیقت این هراس به طور ناگهانی آغاز شده و باعث می شود که در موارد خیلی شدیدتر فرد دچار حمله قلبی یا حتی مرگ ناگهانی شود. به همین خاطر افرادی که دچار پانیک هستند، حتما باید به بهترین کلینیک روانپزشکی در تهران مراجعه نمایند.
پانیک معمولا در افرادی مشاهده می شود که حملات مکرر و ناگهانی از ترس را در زندگی خود تجربه کرده و دچار علائمی همچون تنگی نفس، لرزش بدن، تعریق بیش از حد و درد در قفسه سینه می گردند. این بیماری موجب می گردد که بسیاری از افراد از انجام یک سری از فعالیت های روزمره خود دست کشیده و با دیگران نیز ارتباط خود را قطع کنند.
افراد می توانند با درمان مناسب و مراجعه به یک متخصص خوب بیماری پانیک را کنترل کرده و بر نگرانی ها و اضطراب خود تسلط بیشتری داشته باشند و به زندگی عادی خود بازگردند. حمله پانیک با ترس ایجاد شده و علائم جسمانی و روانی زیادی را با خود به همراه دارد. در این بیماری سطح ترس کاملا غیر طبیعی و غیر عادی می باشد و بیش از 20 دقیقه به طول می انجامد تا فرد به حالت عادی خود بازگردد.
حمله پانیک با چه علائم و دلایلی همراه است؟
حال که دریافتید اختلال پانیک چیست؟ بهتر است، یک سری از علائم این بیماری را با هم مورد بررسی قرار دهیم تا در زمان دچار شدن بتوانید کنترل درستی بر روی بیماری خود داشته باشید. همان طور که در ادامه این مقاله نیز به حضورتان رساندیم، پانیک یک اختلال کاملا غیر عادی بوده که به صورت ناگهانی به سراغ افراد می آید و فرد مورد نظر حالاتی نظیر اضطراب و ترس را تجربه می کند.
برخی از علائم پانیک می توانیم به درد شکم و اسهال، احساس خفگی و فروپاشی، افزایش ضربان قلب، درد گردن و قفسه سینه، ترس از مرگ ناگهانی، بیحسی یا سوزن سوزن شدن در دست ها و پاها و سبکی سر اشاره کنیم. درمان هر کدام از این علائم و بیماری پانیک بر عهده بهترین دکتر اعصاب و روان در تهران می باشد. تمامی این علائم می توانند در هر زمان و هر مکانی بدون هیچ گونه خبری شروع شوند. معمولا این گونه افراد به دلیل ترس و اضطراب بالایی که در وجود خود دارند، فعالیت های خود را با دیگران محدود می کنند. برخی از دلایل پانیک شامل موارد زیر است:
- اولین نشانه پانیک این است که طول مدت حملات ترس و اضطراب در افراد معمولا از 10 الی 30 دقیقه به طور می انجامد.
- بی خوابی بیش از حد از دیگر علائم این بیماری است.
- افرادی که دارای تیروئید پرکار و دیابت هستند، می توانند دچار پانیک شوند.
- مصرف مواد مخدر و سایر محرک ها در ایجاد ترس بیش از حد تاثیر منفی دارد.
- مصرف بیش از اندازه قهوه، چای و سیگار در افرادی که مستعد پانیک می باشند، تاثیر دارد.
- علل ژنتیکی و ارثی نیز یکی از مهم ترین علت های بیماری پانیک است.
عوارض بلند مدت حمله پانیک
اختلال پانیک یک بیماری مزمن و در عین حال طولانی مدتی است که به سختی درمان می گردد. البته برخی از مبتلایان پانیک نیز به خوبی به راهکارهای درمانی پاسخ نمی دهند. اگر بیماری پانیک شما درمان نگردد، فرد به مرور حملات گوناگونی در حوزه هراس و اختلالات وحشت را تجربه کرده و زندگیشان تحت تاثیر امواج منفی قرار می گیرد. یکی از عوارض بلند مدت حملات پانیک می توانیم به ترس های پی در پی اشاره کنیم که موجب می گردد، فرد مدام در زندگی خود احساس ترس کرده و کیفیت زندگی وی کاهش پیدا کند.
از جمله عوارضی که با حملات هراس در فرد ایجاد می شود، می توانیم به افسردگی اختلالات اضطرابی، اختلالات روانپزشکی، سوء مصرف الکل یا مواد مخدر، وجود مشکلات مالی و تمرکز نکردن بر روی امور شغلی، تجربه احساسات متفاوت و دوری از اجتماع، مشکلات گوناگون در محیط کار و یا تحصیل، بالا رفتن ریسک خودکشی و ایجاد افکار خودکشی، احساس نیاز به مراقبت های پزشکی به صورت دائم و وجود یک سری از فوبیا های خاص مانند تنها رفتن از خانه و ترس از رانندگی اشاره کنیم.
معمولا پانیک در هر فردی خود را با علائم و عوارض متفاوتی نشان می دهد. یک سری دیگر از مبتلایان با داشتن این بیماری از رفتن به مکان ها و موقعیت هایی که برای آن ها می تواند استرس زا باشدت اجتناب می کنند. زیرا این افراد در صورت مواجه با پانیک قادر به کمک گرفتن از دیگران و یا فرار کردن نمی باشند.
نگاهی بر انواع اختلالات پانیک
جالب است که بدانید اختلال پانیک به دسته های متفاوتی تقسیم بندی شده و از فردی به فرد دیگر کاملا متفاوت است. در ادامه انواع اختلالات پانیک را بررسی می کنیم:
هراس از تنهایی: ترس از تنها ماندن یکی از انواع اختلالات پانیک است که تنها مختص کودکان نبوده و بزرگسالان نیز می توانند تجربیات ترسناکی از آن داشته باشند. معمولا این نوع اختلال پانیک در زمان هایی پیش می آید که یک فرد بزرگسال یا کودک عزیز و یا دوست خود را از دست داده است. این موضوع تبدیل به یک اختلال مزمن شده و می تواند با خود تاثیرات و حملات عصبی متعددی را به همراه داشته باشد.
اختلال ترس در خواب: این اختلال در بیشتر مواقع در شب ها اتفاق می افتد و باعث می شود که فرد در خواب با ترس و دلهره بیدار شود. زمانی که فردی دچار اختلال پانیک در خواب است، حتی در نفس کشیدن نیز با مشکلات فراوانی روبرو می شود و ضربان قلب وی بالا می رود. این افراد ممکن است، به طور کاملا غیر طبیعی از رختخواب بیرون آمده، داد بزنند و گریه کنند و کارهایی از این قبیل انجام دهند.
اختلال پانیک مکان های شلوغ: یکی دیگر از انواع پانیک می توانیم به فوبیای مکان های شلوغ یا فضاهای عمومی اشاره کنیم. همان طور که از نامش نیز مشخص است، گاهی اوقات افراد در مکان های شلوغ و فضاهای باز دچار ترس و استرس می شوند. در این نتیجه آن ها همواره در تلاش هستند تا در کوتاه ترین زمان ممکن خود را به محیط خانه و کار خود بازگردانند. این افراد معمولا کمتر در مکان های عمومی حاضر شده و در محیط های ناآشنا نیز رفت و آمد نمی کنند؛ زیرا در صورت ترس های مزمن دچار حملات می گردند.
اختلال هراس خاص: آن دسته از افرادی که همواره قصد داشتند بدانند، منظور از اختلال پانیک چیست؟ باید بگوییم اختلال پانیک یکی از حملات اضطرابی است که باعث می شود، فرد ترس های فراوانی را در زندگی تجربه کند. گاهی اوقات افراد در اثر یک موضوع خاص دچار فوبیا می شوند. این افراد همواره با روبرو شدن با آن رویداد در وجود خود ترس هایی داشته و این تصور و دارند که در زمان رویارویی با آن ها ممکن است، وقایع تلخی برای آن ها رقم بخورد.
چگونگی درمان حملات پانیک
یکی از راهکارهای تکرار نشدن و کم شدن حملات پانیک می تواند پیدا کردن نحوه درمان مناسب آن ها باشد. این بیماران می توانند با درمان کردن به بهبود سطح کیفی زندگی خود بپردازند؛ زیرا همان طور که اشاره کردیم، اختلال پانیک بر کیفیت زندگی تاثیر بسیار منفی گذاشته و انتخاب هر یک از روش های درمانی که در قسمت زیر اشاره می کنیم گامی نوین در جهت درمان این بیماری می باشد:
روان درمانی: روان درمانی یکی از راهکارهای بسیار موثر در درمان و کاهش حملات پانیک است که از سوی روانشناس متخصص تجویز می گردد. در این روش روانشناس با مبتلایان به خوبی صحبت کرده و با دقت سوالاتی از آن ها می پرسد، تا بتواند علت اصلی این حملات را متوجه شود. سپس یک سری از راهکارها جهت قبل از حمله عصبی و در حین حملات به مبتلایان کمک می کنند که بتوانند با آموزش های دیده شده در مقابل ترس ها، اضطراب و نگران های خود کنترل داشته باشند. با روان درمانی به مرور میزان حملات پانیک کاهش پیدا می کند.
دارو درمانی: یکی دیگر از راهکارهای موثر مصرف دارو است که از سوی متخصص به بیماران تجویز می شود. بهتر است مصرف دارو آخرین گزینه شما برای درمان حملات پانیک باشد؛ زیرا همان طور که می دانید، داروها همگی دارای عوارض جانبی هستند. به همین خاطر بهتر است قبل از مصرف خودسرانه هرگونه دارویی به مراکز علوم اعصاب و روانشناسی در کشور مراجعه کنید. این داروها بیشتر در جهت اختلال اضطراب و افسردگی تجویز می گردند و فرد می تواند در مواقع حساس به کنترل اختلال پانیک خود بپردازد.
درمان شناختی – رفتاری: این نوع درمان به تغییر سبک زندگی افراد بستگی دارد. در واقع آن دسته از افرادی که با حملات پانیک در زندگی روبرو می شوند، می توانند با انجام دادن برخی از فعالیت ها مانند یوگا، ماساژ، مدیتیشن و … باعث آرامش ذهنی خود شوند. این موضوع باعث کاهش استرس و اضطراب در افراد شده و به دنبال آن حملات پانیک نیز کنترل می گردد.
آیا بیماری پانیک خطرآفرین است؟
در این مقاله آموختیم که اختلال پانیک چیست؟ حال در صدد پاسخ بر این سوال بر می آییم که آیا حملات پانیک خطرناک است یا خیر؟ بسیاری از افرادی که دچار حمله پانیک می گردند، معمولا از این موضوع نگران هستند که نکند در اثر این حملات دچار سکته مغزی و یا قلبی شوند؟ یا نکند عقل خود را از دست بدهند؟ آیا این بیماری می تواند منجر به مرگ شود؟ در پاسخ به سوال این افراد در حالت خوش بینانه باید بگوییم که اختلال پانیک منجر به مرگ نمی شود؛ اما با توجه به ترس های مکرر افراد این اختلال در زندگی روزمره فرد و حتی اطرافیان آن نیز می تواند تاثیرگذار باشد.
این افراد به صورت مدام نگران این موضوع هستند که نکند با رفتن به مکان های شلوغ دچار حمله پانیک شده و نتوانند فرار کنند. پیشنهاد می.کنیم که حتما در صورت مواجه شدن با حملات پانیک بلافاصله به اورژانس مراجعه کنید تا از وضعیت سلامت خود مطمئن گردید. در حقیقت این بیماری زمانی خطرناک نمی باشد که تحت کنترل متخصص، روانشناس و یا پزشک اعصاب و روان باشید و مراقبت های خاص را انجام دهید.
بهتر است در مکان های شلوغ، افراد مبتلا به پانیک همراه داشته باشند. این موضوع را نیز لحاظ کنیم که غذاهایی مانند چای و سایر نوشیدنی های کافئین دار، غذاهای چرب و سنگین، مصرف الکل و مواد مخدر، مصرف مواد شیرین کننده مصنوعی در افزایش حملات پانیک تاثیر بالایی دارد.
کلام آخر
برخی از افراد در زندگی یک بار پانیک را تجربه می کنند و برخی دیگر نیز به طور مکرر دچار احساس ترس و اضطراب می شوند. تغییر دادن سبک زندگی و پیروی از یک شیوه زندگی سالم و تغییر رژیم غذایی می تواند تاثیرات مثبتی در کاهش استرس در زندگی داشته باشد.
از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت الو درمان سعی بر این داشته تا شما را با اختلال پانیک چیست؟ آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر گونه پیشنهاد و انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.