عمومی

رژیم کتوژنیک چیست؟【سال1402】❤️

ما قصد داریم در این مقاله مطالبی در مورد این که رژیم کتوژنیک چیست؟ را به شما عزیزان ارائه دهیم. یکی از رژیم های غذایی که این روزها درباره تاثیر آن بر کاهش وزن صحبت می شود رژیم کتوژنیک است. افرادی که سبک زندگی و رژیم غذایی نامناسبی دارند عوامل زمینه‌ ای چاقی را تقویت می‌ کنند و به طور جدی دچار اضافه وزن می‌ شوند. این رژیم در جامعه تناسب اندام و لاغری مورد علاقه افراد است و دلیل آن تاثیر کتوژنیک بر کاهش وزن و سلامت عمومی بدن است. ممنون می شویم ما را تا پایان این مقاله همراهی کنید.

رژیم کتوژنیک چیست؟

امروزه و در دنیای ماشینی که قرار گرفته ایم و همچنین به دلایل مختلفی از جمله بیماری، بی تحرکی، غذاهای ناسالم، سرخ کردنی و مسائل ژنتیکی افراد زیادی دچار چاقی و اضافه وزن مفرط که نوعی بیماری محسوب می شود، شده اند که بسیار آزار دهنده خواهد بود. رژیم کتوژنیک یا کتو یک رژیم کم کربوهیدرات و پر از چربی محسوب می شود که فواید و همچنین عوارضی برای سلامتی دارد که ممکن است به کاهش وزن افراد در سنین مختلف کمک کند.

این رژیم می تواند به بهبود وضعیت و سلامتی بیماران مبتلا به دیابت، سرطان، صرع و آلزایمر بسیار تاثیر گذار باشد. رژیم کتوژنیک یکی از مشهور ترین رژیم های کاهش وزن در سراسر دنیا است که تکیه اصلی آن بر پروتئین و چربی های سالم است. در دنیای کاهش وزن، رژیم های کم کربوهیدرات و پروتئین بالا مورد توجه مردم بوده و به دلیل کاهش وزن سریع، بسیار جذاب می باشد. وقتی کربوهیدرات را در رژیم غذایی خود افزایش دهید، بدن شما شروع به سوزاندن چربی برای فعالیت های روزانه می کند و این می تواند بدن شما را در یک حالت چربی سوزی به نام کتوز قرار دهد و موجب شود تا شما عزیزان به سرعت وارد مرحله کاهش وزن شوید.

رژیم کتوژنیک برای گیاهخواران و افرادی که مقدار زیادی سبزیجات در طول روز مصرف می کنند توصیه نمی شود و مناسب نیست زیرا در این رژیم جایی برای میوه ها و سبزیجات زیادی وجود ندارد و بیشتر گوشت و لبنیات در این رژیم گنجانده شده است. افرادی که ورزشکاران حرفه ای و سطح بالایی هستند و قصد عضله سازی یا افزایش وزن را دارند باید از این رژیم خودداری کنند و رژیم مناسب خود را انتخاب کنند تا بتوانند به اندام ایده آل خود برسند. شما عزیزان در صورت نیاز می توانید به بهترین دکتر تغذیه در تهران مراجعه نموده و مشکلات خود را برطرف کنید.

رژیم کتوژنیک چیست؟

انواع رژیم کتوژنیک

رژیم کتوژنیک انواع مختلفی دارد که در ادامه مقاله به بررسی آن ها خواهیم پرداخت:

  • رژیم کتوژنیک استاندارد: در این رژیم تمام وعده های غذایی اصلی و میان وعده ها بر اساس چربی هایی مانند آووکادو، کره، روغن های سالم، ماهی های چرب، گوشت ها، زیتون و روغن زیتون هستند. در این رژیم غذایی روزانه، میزان چربی مصرفی باید معادل سه چهارم فنجان روغن زیتون باشد. بهتر است از سبزیجات غیر نشاسته ای مانند هویج، اسفناج، کلم بروکلی و میوه های کم کربوهیدرات مانند انواع توت ها و خربزه استفاده کنید.
  • رژیم کتوژنیک دوره ای: رژیم کتوژنیک دوره ای راه ساده‌ تری برای اضافه کردن چربی به رژیم غذایی است و به شما این امکان را می‌ دهد که در روزهای استراحت رژیم غذایی متعادل‌ تری داشته باشید. یکی از انواع این رژیم غذایی دارای پنج روز رژیم کتوژنیک استاندارد و دو روز رژیم غیر کتوژنیک در طول هفته می باشد و در این صورت برخی علاقه دارند تا روزهای تعطیل خود را برای مناسبت های خاص مانند تعطیلات، تولد ها و عروسی ها رزرو کنند. شما عزیزان برای موفقیت در این رژیم می توانید در روزهای تعطیل، کربوهیدرات های سالم مانند میوه ها، نشاسته ها، لبنیات و غلات کامل مصرف کنید به استثنای غذاهای فرآوری شده یا شیرین و به نتیجه درستی برسید.
  • رژیم کتوژنیک هدفمند: این رژیم در بین ورزشکاران و افراد فعالی که رژیم کتو را انتخاب کرده اند و به کربوهیدرات بیشتری نیاز دارند رایج است و مورد استقبال آن ها قرار گرفته است. در این رژیم، افراد مجاز به مصرف 20 تا 30 درصد کربوهیدرات قبل و بعد از ورزش هستند تا زمان و کیفیت ورزش خود را به طور قابل توجهی افزایش دهند.
  • رژیم کتوژنیک با پروتئین بالا: بسیاری از مردم این رژیم را ترجیح می دهند زیرا در این صورت می توانند پروتئین را افزایش داده و چربی را نسبت به رژیم استاندارد کتو کمتر مصرف کنند. در این نوع رژیم کتو، مصرف 120 گرم پروتئین یا چهار وعده 115 گرمی گوشت قرمز، ماهی یا مرغ و حدود 130 گرم چربی ضروری است. این نوع رژیم غذایی نمی تواند منجر به کتوز شود، زیرا پروتئین ها نیز مانند کربوهیدرات ها می توانند به گلوکز و سوخت تبدیل شوند، اما در هر صورت این نوع رژیم کتو منجر به کاهش وزن نیز می شود و شما را به هدف تان می رساند.

فواید رژیم کتوژنیک

رژیم کتوژنیک فواید مختلفی دارد که به شرح زیر است:

  • بیماری قلبی را بهبود می بخشد: رژیم کتوژنیک می تواند تاثیر مثبتی بر بهبود چربی بدن، سطح کلسترول HDL، فشار خون و قند خون داشته باشد و سلامتی را به بیماران هدیه دهد.
  • موجب کاهش وزن و لاغری می شود: رژیم کتو روشی موثر برای کاهش وزن است و به این ترتیب می توانید بدون شمارش کالری و بدون نگرانی به کاهش وزن خود ادامه دهید. بر اساس تحقیقات انجام شده افرادی که از رژیم کتو پیروی می کردند، 2 برابر بیشتر از افرادی که از رژیم غذایی کم چربی و کم کالری پیروی می کردند، وزن کم کردند.
  • ظاهر پوست را بهبود می بخشد: این رژیم تاثیر بسیار خوبی روی پوست خانم ها و آقایان دارد، زیرا با مصرف چربی های سالم و کاهش مصرف قند، التهاب و استرس اکسیداتیو کاهش یافته و ظاهر پوست افراد نیز درخشان و روشن می شود. رژیم کتو همچنین ممکن است از سرطان پوست جلوگیری کند، آکنه را بهبود بخشد و رگ های واریسی را برطرف نماید و به همین علت مورد علاقه خانم ها می باشد.
  • صدمات مغزی را برطرف می کند: تحقیقات نشان می دهد که رژیم غذایی کتو می تواند آسیب های مغزی را برطرف نماید و برای بیماران مفید خواهد بود. میکروب های خوب روده که به لطف یک رژیم غذایی اولیه تکثیر می شوند، تأثیر مستقیمی بر سیستم عصبی مغز دارند.
  • بیماری صرع را کنترل می کند: بر اساس تحقیقات رژیم کتو می تواند به طور مستقیم تشنج را در افراد مبتلا به صرع کاهش داده و موجب بهبودی بیماران شود.
  • بیماری آلزایمر را مدیریت می کند: رژیم کتو ممکن است به کاهش علائم بیماری آلزایمر و پیشرفت آن را کنترل و مدیریت خواهد کرد. بر اساس مطالعات جدید رژیم های کتوژنیک و کم کربوهیدرات میکروبیوم روده را بر طرف می کند. شما عزیزان برای تکمیل اطلاعات خود در ابتدا باید بدانید که رژیم کتوژنیک چیست؟
  • پیشگیری و درمان سرطان: بر اساس مطالعات رژیم کتوژنیک می تواند روش درمان و همچنین مکمل خوبی برای پرتو درمان بیماران سرطانی باشد. منبع غذایی اصلی و مهم سلول های سرطانی گلوکز و قند محسوب می شود که این سلول ها نمی توانند از چربی ها استفاده کنند و در نتیجه در رژیم کتوژنیک، چون قند خون کاهش می‌یابد، سلول‌ها گرسنه می‌مانند و با پرتودرمانی بهتر و به طور کامل برطرف شده و در این صورت پرتو درمانی موثر خواهد بود.

فواید رژیم کتوژنیک

مواد غذایی مناسب در رژیم کتوژنیک

خوراکی و مواد غذایی مناسب و مجاز در رژیم غذایی کتوژنیک وجود دارد که عبارتند از:

  • آجیل و دانه ها: انواع آجیل ها که شامل گردو، تخمه آفتابگردان، بادام، تخم کدو تنبل، دانه چیا و دانه کتان می شود در صورت پیروی از رژیم کتوژنیک بسیار مفید است.
  • آووکادو و انواع توت ها: مصرف برخی از میوه ها که شامل تمشک و انواع توت های کم گلیسمی می شود برای رژیم کتوژنیک لازم است.
  • شیرین کننده ها: انواع شیرین کننده ها مانند استویا، اریتیتول، میوه جادویی و سایر شیرین کننده های کم کربوکسیل می تواند در طول رژیم برای شما عزیزان مفید باشد.
  • ادویه جات و ترشی جات: ادویه جات از جمله نمک، فلفل، ادویه جات معمولی و سبزیجات خشک برای کنترل و افزایش انرژی شما عزیزان لازم است.
  • چربی های سالم: چربی های سالم می تواند افراد را برای استمرار رژيم کتوژنیک کمک کند که شامل روغن نارگیل، روغن آووکادو، روغن زیتون، روغن MCT، مایونز می باشد.
  • گوشت: انواع مختلفی از ماهی، گوشت گاو، بره، مرغ، تخم مرغ می تواند جزء مواد غذایی مجاز و مناسب در رژیم کتوژنیک محسوب شود.
  • میوه های کم کربوهیدرات مجاز: زردآلو، کیوی، آووکادو، شاه توت، گوجه فرنگی، ریواس، تمشک، طالبی، توت فرنگی، هندوانه، لیمو از میوه های کم کربوهیدرات برای دوران رژیم هستند.

عوارض رژیم کتوژنیک

رژیم غذایی کتوژنیک عوارضی را به همراه دارد که در همه افراد یکسان نیست از جمله:

  • ریزش مو: سبوس غلات سرشار از مواد معدنی و ویتامین های ضروری و مفید برای رشد مجدد و حفظ سلامت مو ها است. در این رژیم مصرف غلات به هر شکلی محدود می شود، از طرفی محدودیت باعث می شود این مواد به اندازه کافی به بدن نرسد و فرد دچار ریزش مو شده و اذیت شود. شما عزیزان پیش از شروع رژیم باید بدانید که رژیم کتوژنیک چیست؟ و تحقیقات لازم را انجام دهید.
  • کاهش قند خون: هنگامی که شما یک رژیم غذایی معمولی می خورید، بدن شما انسولین تولید می کند تا قند خون خود را در صورت نیاز کنترل و کاهش دهد و این مقدار در بدن شما ثبات خواهد داشت. زمانی که مقدار بسیار کمی کربوهیدرات می خورید و همچنان همان مقدار انسولین قبلی را در بدن تولید می کنید، مقدار کم گلوکز خون به طور ناگهانی وارد سلول های بدن می شود و قند خون کاهش می یابد که در این صورت افراد دیابتی در خطر جدی هستند.
  • تجزیه و تحلیل عضلات بدن: علاوه بر پروتئین، بازسازی و نگهداری عضلات به کربوهیدرات نیز برای بازسازی گلیکوژن عضلانی استفاده شده، نیاز دارد. هنگامی که ماهیچه ها فعال هستند، به خصوص در ورزشکاران، لازم است از ذخایر گلیکوژن یا قند خود ماهیچه ها استفاده شود تا انرژی آن ها تامین شود که در دراز مدت، این می تواند منجر به کاهش و تحلیل بافت عضلانی شود.
  • کمبود ریز مغذی ها به دلیل محدودیت زیاد: به دلیل این که در رژیم کتوژنیک غذاهایی مانند غلات و غذاهای نشاسته ای و همچنین غذاهای حاوی کربوهیدرات ممنوع می باشد، اگر این رژیم را برای مدت طولانی دنبال کنید، خطر ابتلا به کمبود ویتامین های گروه B و برخی مواد معدنی موجود در این غذاها افزایش می یابد. اگر برای مدت کوتاهی از رژیم کتوژنیک پیروی می کنید بهتر است تا از مکمل های مناسب در کنار آن استفاده کنید تا بدن شما در این مدت کوتاه دچار آسیب و صدمات جدی نشود.
  • سنگ کلیه: کتون های تولید شده در رژیم کتوژنیک به اسید اوریک تغییر یافته تا دفع شوند و ادرار را اسیدی می کنند. افزایش یافتن اسید اوریک در ادرار افراد ممکن است تا خطر ابتلا به برخی سنگ های کلیه را بسیار زیاد کند. اگر سابقه سنگ کلیه دارید، در مورد این رژیم غذایی با پزشک خود صحبت کنید و مشاوره بگیرید تا رژیم را با موفقیت طی کنید. برای کاهش بار رژیم کتوژنیک بر کلیه ها، آب کافی بنوشید و در صورت امکان از مکمل های سیترات مانند سیترات کلسیم استفاده کنید.

عوارض رژیم کتوژنیک

کلام آخر

رژیم های غذایی کتوژنیک می توانند به میزان قابل توجهی سطح قند خون و انسولین را در بدن انسان کاهش دهند و در عین حال با تولید کتون، سلامت بدن را تضمین کند و به افراد کمک می کند تا به تناسب اندام و سلامتی برسند. از نظر پزشکان و کارشناسان متخصص بهترین و ساده ترین کار در این رژیم حذف کربوهیدرات ها از رژیم غذایی است. این رژیم نیز مانند دیگر رژیم های غذایی که توسط پزشک ارائه می شود، ممکن است برای برخی افراد مناسب و برای برخی دیگر مضر باشد و به سلامت آن ها لطمه وارد کند.

از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت الو درمان سعی بر این داشته تا شما را با مطالبی در مورد رژیم کتوژنیک چیست؟ آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر گونه پیشنهاد و انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.

5/5 - (10 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

13 + 16 =

دکمه بازگشت به بالا