عمومی

مواد غذایی مفید و مضر برای پروستات【سال1402】⭐

در این مقاله قصد داریم در رابطه با موضوع مواد غذایی مفید و مضر برای پروستات چه می‌ باشند، صحبت کنیم؛ زیرا در دنیای امروزه که سلامت و تغذیه در زندگی همه‌ ما از اهمیت بسیار وافری برخوردار است، نادیده گرفتن برخی از ارگان‌ های اصلی بدن مانند پروستات می‌ تواند نگرانی‌ های زیادی را برای افراد به دنبال داشته باشد. پروستات به غده‌ ای اشاره دارد که نقش اصلی خود را در تولید مثل و هورمون‌ های حیاتی بدن مردان ایفا می‌ نماید و در دور مجرای ادراری آقایان قرار گرفته است. حفظ سلامت پروستات اهمیت بسیار وافری دارد و برای حفاظت از آن افراد باید بدانند که چه مواد غذایی را می‌ بایست مصرف کرد و چه مواد غذایی را نباید مصرف کنند. در ادامه با ما همراه باشید.

پروستات چیست؟

پروستات به یک غده‌ کوچک که متصل در زیر شانه و در عمق کشاله‌ ران و مابین قاعده‌ آلت تناسلی و راس روده قرار گرفته است، اشاره دارد که از بافت همبند کششی و ماهیچه تشکیل می‌ گردد و مجرای ادراری از درون آن گذر می‌ نماید. این غده که به اندازه‌ توپ پینگ پونگ با حدود 30 گرم وزن می‌ باشد، یکی از مهم‌ ترین بخش‌ های اندام آناتومی جنسی مردانه بوده که در کنار آلت تناسلی کیسه‌ بیضه و بیضه‌ ها تشکیل پیدا می‌ کند.

محیط‌ های غده‌ پروستات زمانی که در هنگام انزال انقباض پیدا می‌ کنند، ورود ادرار در مثانه را می‌ بندند تا امکان ان و ادرار به طور همزمان وجود نداشته باشد و این موضوع خود از اسپرم‌ها نیز محافظت می‌ نماید. این غده بر روی تولید مثل اهمیت بسیار وافری دارد؛ زیرا وظیفه‌ تامین بخشی از مایه‌ منی که به حرکت و زنده ماندن اسپرم کمک می‌ کند را دارد. معمولا پروستات از 4 ناحیه به نام‌ های ناحیه‌ قدامی، ناحیه‌ محیطی، ناحیه‌ مرکزی و منطقه‌ انتقال تشکیل پیدا کرده است که معمولا در دوران نوجوانی و تحت کنترل هرمونی به نام تستوسترون رشد می‌ نماید.

اگر می‌ خواهید به طور دقیق بدانید که پروستات در کدام بخش از بدن قرار دارد باید بگوییم که پروستات در لگن بوده زیر مثانه می‌ نشیند و از مجاری ادراری محافظت می کند. از جمله انواع بیماری‌ هایی که غدد پروستات می‌ تواند به آن دچار شود، می‌ توانیم به سرطان پروستات، التهاب پروستات و هیپر پلای خوش خیم پروستات اشاره نماییم به همین دلیل است که بحث مواد غذایی مفید و مضر برای پروستات اهمیت پیدا می‌کند.

مواد غذایی مفید و مضر برای پروستات

چرا حفظ سلامت پروستات اهمیت دارد؟

همه‌ ما به خوبی بر این موضوع واقف هستیم که تغذیه‌ سالم و ورزش کردن به خوبی می‌ توانند بر روی عملکرد صحیح دستگاه گوارش، قلب و عروق و مغز کمک بسیار وافری نمایند؛ اما آیا می‌ دانستید که اهمیت دادن به مواد غذایی مفید و مضر برای پروستات نیز بسیار مهم است. غده‌ پروستات بخش مهمی از دستگاه تناسلی مردان را تشکیل داده، به طوری که این غده با تولید مایعی متشکل از آنزیم‌ ها، پروتئین‌ ها و مواد معدنی به تغذیه و انتقال اسپر کمک وافری می‌ نماید. مردان در هر سنی که قرار دارند، باید به حفظ سلامت غده‌ پروستات خود بپردازند؛ زیرا با بالا رفتن سن با خطراتی همچون سرطان، اختلال عملکرد جنسی، بی اختیاری ادراری و … روبرو می‌ گردند. به همین دلیل است که سلامت غده‌ پروستات اهمیت وافری در میان همه دارد.

مواد غذایی مفید برای پروستات

مواد غذایی مفید و مضر برای پروستات به دسته‌ های متنوعی تقسیم می‌ شوند و هر نوع مواد غذایی که شما مصرف می‌ نمایید، می‌ توانند تاثیرات وافری بر روی سلامت پروستات شما داشته باشند. مطابق با تحقیقات انجمن سرطان آمریکا یکی از شایع‌ ترین نوع سرطان‌ ها در میان مردان که از هر 9 مرد 1 نفر به آن مبتلا می‌ گردد، سرطان پروستات است. حتی برخی از متخصصان نیز بر این باور رسیده‌ اند که رژیم غذایی غربی به همراه چربی و قند بسیار بالا باعث افزایش و ازدیاد سرطان پروستات در مردان می‌ گردد؛ اما زمانی که شما یک رژیم غذایی سالم را دنبال کنید، از این بیماری می‌ توانید رهایی یابید. به همین خاطر از جمله مواد غذایی که می‌ توانند پروستات شما را تقویت کنند، شامل موارد زیر می‌ باشند:

  1. گوجه فرنگی: گوجه فرنگی جزو مواد غذایی است که سرشار از آنتی اکسیدان قوی به نام لیکوپن می‌ باشد. به همین خاطر این ماده جهت جلوگیری از سرطان پروستات و همچنین کاهش یافتن رشد تومور در افراد مبتلا به سرطان پروستات بسیار کمک کننده می‌ باشد، حتی طی تحقیقات بیشتر دانشمندان به این بررسی رسیده‌ اند که آن دسته از مردانی که به مصرف گوجه فرنگی بیشتری در طول روز می‌ پردازند، کمتر به سرطان پروستات مبتلا می‌ گردند.
  2. کلم بروکلی: یکی دیگر از مفیدترین مواد غذایی کلم بروکلی است که از ترکیبات بسیار پیچیده‌ ای برخوردار بوده و می‌ تواند موجب تقویت پروستات در مردان گردد. مطالعات نشان داده که میزان مصرف سبزیجات چلیپا مانند کلم بروکلی می‌ تواند خطر ابتلا به سرطان پروستات را در افراد به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
  3. چای سبز: چای سبز خواص بسیار بی‌ پایانی برای سلامتی افراد دارد و طبق مطالعاتی که به تازگی انجام داده شده است، نشان می‌ دهد که این ماده بر روی تاثیرات سرطان نیز اثرات مثبتی دارد. شواهد نشان می‌ دهد که چای سبز از ترکیبات خاصی برخوردار می‌ باشد که موجب مرگ سلول و سیگنال هورمونی رشد تومور سرطان می‌ گردد. از جمله ترکیبات مفیدی که در چای سبزی وجود دارد، می‌ توانیم به کاتچین، مشتقات گزانتین و اپی کاتچین اشاره نماییم.
  4. آب انار: به جرئت می‌ توانیم بگوییم که آب انار سرشار از آنتی اکسیدان می‌ باشد. به گونه‌ ای که در جهان به عنوان یک میوه‌ معجزه‌ گر شهرت پیدا کرده است. آنتی اکسیدان‌ هایی که در آب انار وجود دارند، از بسیاری بیماری‌ های مزمن مانند استرس اکسیداتیو جلوگیری می‌ نماید.
  5. ماهی: ماهی جزو چربی‌ های اشباع نشده و سرشار از امگا 3 و امگا 6 می‌ باشد. این ماده‌ غذایی با بهره‌ مندی از اسیدهای چرب ضروری بدن که توسط بدن به راحتی سنتز نمی‌ شوند، تشکیل شده که به خوبی می‌ توانند به سلامت و جلوگیری از بیماری‌ های پروستات در مردان بپردازند.
  6. حبوبات و دانه‌ سویا: از جمله حبوبات می‌ توانیم به لوبیا، عدس، بادام زمینی اشاره نماییم که تمامی این مواد از ترکیبات گیاهی فعال بیولوژیکی تشکیل می‌ گردند. در حقیقت این ترکیبات از خطر ابتلا به سرطان پروستات، مردان را محفوظ نگه داشته و بر تنظیم هورمون و اثرات آنتی اکسیدانی در بدن می‌ پردازند.

مواد غذایی مفید و مضر برای پروستات

مواد غذایی مضر برای پروستات

در مقاله‌ مواد غذایی مفید و مضر برای پروستات باید به این موضوع نیز اشاره کنیم که مطابق با نتایج مرکز پرشکی سن فرانسیسکو تغذیه و همچنین رژیم غذایی از قدرت بسیار بالایی جهت کاهش و یا افزایش بیماری‌ های پروستات در مردان برخوردار می‌ باشند. افراد می‌ توانند با ارائه کردن رژیم غذایی کم کربوهیدرات و حذف قندهای ساده در زندگی خود و در مقابل افزایش مصرف فیبر، میوه و سبزیجات در برنامه‌ غذایی خود سرطان پروستات را به میزان قابل توجهی از زندگی خود دور کنند. حال برخی از مواد غذایی هستند که برای سالم نگه داشتن پروستات خود باید آن‌ ها را حذف و یا کم کنید که عبارتند از:

  • لبنیات پرچرب
  • کافئین
  • نوشیدنی‌ های الکلی
  • چربی اشباع شده در کره، سوسیس، بیکن و پنیر
  • غذاهای پرادویه و اسیدی
  • گوشت قرمز فرآوری شده
  • کیک و شیرینی‌ ها
  • مرغ غیرارگانیک
  • سس‌ ها و چاشنی‌ ها
  • کلسیم بیش از حد

تاثیر لبنیات بر سلامت پروستات

بسیاری از افراد این سوال را از کارشناسان دارد که آیا مصرف لبنیات می‌ تواند برای پروستات خوب باشد یا خیر؟ باید به این موضوع اشاره کنیم که لبنیات در میان مواد غذایی مفید و مضر برای پروستات جزو مواد غذایی مضر در صورت مصرف بیش از حد قرار می‌ گیرد. طبق مطالعات انجام شده، مصرف بیش اندازه‌ لبنیات در طول روز خطر ابتدا به سرطان پروستات را در میان مردان به میزان قابل توجهی افزایش داده است. حتی محققین بر روی مصرف شیر کامل به صورت روزانه نیز آزمایش کرده و نشان داده اند که احتمال مرگ ناشی از سرطان پروستات در این گونه از افراد بسیار بالا می‌ باشد.

حتی مصرف شیرهایی که از چربی و یا بدون چربی به تولید رسیده‌ اند، نیز می‌ توانند در این رخداد نقش بسیار قابل توجهی داشته باشند. اگر شما قصد دارید در میان وعده‌ های غذایی خود از لبنیات استفاده کنید، پیشنهاد می‌ کنیم که لبنیات بدون چربی را جایگزین آن‌ ها نمایید. علاوه بر آن می‌ توانید به جای مصرف شیر به مصرف شیر سویا، شیر بادام و یا شیر نارگیل بپردازید که بهترین گزینه برای شیرهای کامل محسوب می‌ گردد. این موارد در رابطه با ماست و دوغ نیز کاملا یکسان بوده و افرادی که دچار بیماری‌ های پروستات هستند، باید مصرف لبنیات را به حداقل برسانند.

تاثیر لبنیات بر سلامت پروستات

نشانه های بزرگ شدن پروستات

بزرگی پروستات نشان دهنده‌ بیماری‌ های شایع مردانه از جمله سرطان پروستات می‌ باشد که تحقیقات اخیر نشان داده افراد می‌ توانند با تغییر یک سری از رژیم‌ های غذایی به درمان بزرگی پروستات بپردازند. حال از جمله علائم بزرگ شدن پروستات یا همان BPH که در سال 2010 بیش از 14 میلیون مرد در ایالات متحده این علائم رو تجربه کرده‌ اند، عبارت است از موارد زیر می‌ باشند:

  • افزایش تکرر ادرار و فوریت
  • مشکل در شروع ادرار
  • قطع شدن ناگهانی ادرار در صورت پر بودن مثانه
  • تکرر ادرار در هنگام خواب و در زمان شب
  • بی اختیاری
  • ایجاد درد بعد از انزال
  • ایجاد تحریک و ادرارهای دردناک
  • احتباس ادراری و ناتوانی در دفع ادرار
  • جریان ضعیف ادرار یا چکیدن در انتهای ادرار

معمولا اگر  غده‌ پروستات شما به مرور بزرگتر شده و راه مجاری ادراری را مسدود نماید، افراد با هر کدام از این علائم در زندگی روبرو خواهند شد. انسداد دفع ادرار می‌ تواند بیماری‌ ها و دردهای ناگهانی و غیر ممکنی را برای افراد به دنبال داشته باشد. درمان کردن این بیماری نیز به شدت و نوع بیماری بستگی دارد. گاهی اوقات افراد می‌ توانند با تغییر در سبک زندگی و ارائه‌ یک رژیم غذایی مناسب که در این مقاله نیز به آن‌ ها اشاره شد، به بهبود بیماری خود بپردازند و گاهی اوقات نیز پزشکان دارو درمانی و یا روش‌ های جراحی را در کاهش اندازه‌ پروستات پیشنهاد می‌ نمایند. به طور کلی شما می‌ توانید بزرگ شدن پروستات را با تغییر در سبک تغذیه‌ خود درمان نمایید و در این حوزه پیشنهاد می‌ کنیم که از مصرف میوه و سبزیجات غافل نشوید.

کلام آخر

از شما عزیزان سپاسگزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت الو درمان سعی بر این داشته تا شما را با مواد غذایی مفید و مضر برای پروستات آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر پیشنهاد انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.

5/5 - (11 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا