عمومی

کمبود هر ویتامین چه تاثیراتی در بدن دارد؟💎【سال1403】✅

در این مقاله قصد داریم به پاسخ بر این سوال که کمبود هر ویتامین چه تاثیراتی در بدن دارد؟ بپردازیم؛ زیرا ویتامین‌ ها برای سلامت و همچنین  عملکرد درست بدن لازم و ضروری هستند و بد نیست که با علائم کمبود ویتامین‌ های مختلف در بدن آشنا شویم. در کل ویتامین‌ ها اهمیت زیادی برای سلامتی ما انسان‌ ها دارند که از طریق انواع مواد غذایی گوناگون به مصرف می‌ رسند. از این رو تغذیه‌ ناسالم و ناکافی نتیجه‌ کمبود ویتامین‌ های ضروری در بدن را به دنبال خواهد داشت. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با این موضوع با ما همراه بمانید.

عوارض کمبود ویتامین در بدن و نشانه های آن

یکی از پرتکرارترین سوالات از بهترین دکتر تغذیه در ایران این است که کمبود هر ویتامین چه تاثیراتی در بدن دارد؟ آیا شما جزو افرادی هستید که همیشه دچار عارضه‌ ریزش مو می‌ شوید؟ آیا مدام احساس خستگی و ضعف می‌ کنید یا به طور مکرر به انواع عفونت‌ ها مبتلا می‌ شوید؟ تمامی این علائم و بیماری‌ ها نشان دهنده‌ کمبود ویتامین در بدن انسان‌ ها هستند که ما از آن ها غافل هستیم.

یک تغذیه‌ سالم مطمئنا سرشار از مواد مغذی و مواد معدنی خواهد بود. تغذیه‌ سالم کمبود ویتامین و مواد معدنی در بدن را به خوبی جبران کرده و موجب می‌ گردد که انسان‌ ها از بسیاری علائم و نشانه‌ هایی و همچون شکسته شدن موها، ناخون‌ های ضعیف و شکننده، ریزش مو، شوره‌ سر، برجستگی‌ های قرمز یا سفید روی پوست و … در امان بمانند. کمبود هر ویتامینی در بدن علائم مخصوص به خود را دارد؛ اما به طور کلی کمبود هر ویتامین شامل نشانه‌ هایی می‌شود که در ادامه به آن‌ ها اشاره می‌ کنیم:

  • احساس سبکی سر
  •  تپش قلب
  • خواب‌ آلودگی
  • یبوست
  • گزگز یا بی‌حسی مفاصل
  • تمرکز حواس ضعیف
  • دشواری در تنفس
  • خستگی‌ های مداوم
  • رنگ پریدگی پوست
  • مشکلات مربوط به قاعدگی

کمبود هر ویتامین چه تاثیراتی در بدن دارد؟

آن دسته از افرادی که دچار کمبود ویتامین در بدن خود هستند ممکن است که تمامی این نشانه‌ ها و یا برخی از آن ها را داشته باشند. متاسفانه باید بگوییم که بیشتر افراد به مرور زمان با تمامی این علائم وقف پیدا می‌ کنند و  نمی‌ توانند به تشخیص بیماری خود بپردازند. در صورت درمان نشدن و کمبود ویتامین برای مدت طولانی فرد با علائم همچون خستگی، ضعف و یا نبود تمرکز کافی روبرو خواهد شد. به همین خاطر پیشنهاد می کنیم هر چه سریع تر به پزشک متخصص مراجعه کنید.

علائم و کمبود ویتامین C

ویتامین C جزو ویتامین‌ های بسیار ضروری برای حفظ ایمنی بدن، بهبود پوست و جلوگیری از بروز بسیاری بیماری‌ ها می‌ باشد که کمبود آن می‌ تواند تاثیرات منفی بر روی سلامتی افراد داشته باشد. به گفته‌ بهترین دکتر تغذیه در تهران کمبود ویتامین C در بدن شامل ایجاد مشکلات زیر می‌ گردد:

  1. خستگی و ضعف جسمانی: یکی از مهم ترین علائم کمبود ویتامین C در بدن احساس خستگی مداوم و ضعف عمومی است. به طوری که این افراد حتی با استراحت کافی نیز نمی‌ توانند انرژی مضاعف خود را به دست آورند.
  2. گیجی و سردرد: اگر شما مدام در طول زندگی با گیجی و سردرد مواجه می‌ شوید، ویتامین C بدنتان کم است؛ زیرا رادیکال‌ های آزاد در بدن به خوبی توانسته‌ اند که سلامت مغز شما را تحت تاثیر خود قرار بدهند.
  3. مشکلات دهانی: کمبود ویتامین C باعث خونریزی‌ های لثه و مشکلات دهانی می‌ شود. این ویتامین تاثیر بسیار زیادی بر روی سلامت دهان و دندان داشته و نبود کافی آن در بدن باعث ضعف لثه‌ ها شده و بیماری‌ های متعدد دهانی را به دنبال خواهد داشت.
  4. آسیب رسیدن به استخوان‌ ها: شاید برایتان جالب باشد که بدانید ویتامین C در سلامت استخوان‌ ها نیز نقش بسزایی دارد؛ زیرا این ویتامین در فرایند جذب مواد معدنی مانند کلسیم نقش بسیار پررنگی داشته و کمبود آن موجب کاهش استحکام استخوان‌ ها، افزایش خطر آسیب به استخوان‌ ها می‌ گردد. اولین گام در جهت تشخیص و درمان مراجعه به پزشک متخصص است.
  5. مشکلات پوستی: اگر شما مدام با انواع مشکلات پوستی از جمله خشکی و ترک پوست، کاهش خاصیت کشسانی پوست و چین و چروک‌ های سطح پوست مواجه می‌ شوید، باید بگوییم که ویتامین C بدن خود را از طریق آزمایش مورد بررسی قرار دهید. زیرا این ویتامین در تولید کلاژن و حفظ سلامت پوست اهمیت بسیار ویژه‌ ای دارد.

علائم و کمبود ویتامین A

ویتامین A از دیگر ویتامین‌ های ضروری در بدن است که به بهبود بینایی، تقویت سیستم ایمنی بدن، باروری و سوخت و ساز بدن کمک بسیار وافری می‌ نماید. در پاسخ به این سوال که کمبود هر ویتامین چه تاثیراتی در بدن دارد؟ باید بگوییم که ویتامین A تاثیرات بسیار جدی و بیماری‌ های متداولی را به دنبال دارد که در ادامه آن‌ ها را بررسی می‌ کنیم:

کمبود هر ویتامین چه تاثیراتی در بدن دارد؟

  1. خشکی چشم: یکی از نشانه‌ های کمبود ویتامین A خشکی چشم‌ ها است. وجود ویتامین A برای سلامت چشم‌ ها و بینایی بسیار ضروری است و اگر دچار کمبود شود، می‌ تواند منجر به پراکندگی نور در چشم و کاهش دید افراد گردد. در اثر کمبود این ویتامین لکه‌ های سفید کوچکی بر روی قرنیه ایجاد می‌ شود که چشم را با خشکی و مشکلات بینایی مواجه می‌ سازد.
  2. افزایش عفونت‌ های گلو و تنفسی: یکی دیگر از مهم ترین نشانه‌ های کمبود ویتامین A ایجاد عفونت‌ های مکرر گلو، قفسه‌ سینه و مجاری تنفسی می‌ باشد. در حقیقت ویتامین A بر روی عوامل بیماری‌ زا و کاهش سرماخوردگی و عفونت تاثیر بسیار بالقوه‌ ای داشته و در حفظ سلامت دستگاه تنفسی بسیار مفید است.
  3. مشکلات باروری: آیا می‌ دانستید که ویتامین A در فرایندهای تولید مثل نقش بسزایی را ایفا می‌ نماید. در طی تحقیقاتی که پزشکان به دست آورده‌ اند، دریافتند که آن دسته از مردان و زنانی که با کمبود ویتامین A در بدن مواجه هستند، مشکلات باروری دارند.
  4. خشکی پوست: اگر شما مدام با خشکی پوست، چین و چروک و التهابات سطح پوستی مواجه می‌ شوید، باید بدانید که ویتامین‌ A بدن شما کم است. این ویتامین فواید زیادی برای پوست داشته و موجب صاف و شفاف شدن پوست می‌ گردد. ویتامین A منجر به ساخت سلول‌ های جدید پوستی شده و از خشکی بیش از حد جلوگیری می‌ نماید.

نشانه های کمبود ویتامین D

ویتامین D جزو ویتامین‌ های بسیار مهمی است که تاثیر زیادی بر روی حفظ سلامت سیستم ایمنی بدن و عملکرد صحیح اندام‌ ها دارد که علائم و نشانه‌ های کمبود آن شامل موارد زیر هستند:

  1. درد کمر و استخوان: ویتامین دی از راه‌ های گوناگونی به حفظ سلامت استخوان‌ های بدن می‌ پردازد. پایین بودن میزان این ویتامین در خون موجب می‌ گردد که افراد مدام با کمر درد و دردهای مفاصل و استخوان به صورت مزمن مواجه شوند. در حقیقت این ویتامین توانایی جذب کلسیم توسط بدن را افزایش داده و دردهای استخوان و التهابات را به حداقل می‌ رساند. اگر شما همواره احساس کمر درد و دردهای شدید در عضلات بدن خود در طی فعالیت‌ های روزمره دارید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
  2. افسردگی: شاید برایتان جالب باشد که بدانید افسردگی نیز می‌ تواند یکی از نشانه‌ های کمبود ویتامین دی باشد. طبق برآوردی که انجام داده‌ اند، 65 درصد از افراد به دلیل کمبود ویتامین دی دچار بیماری افسردگی می‌ باشند.
  3. نقص در ترمیم زخم‌ ها: اگر شما جای زخم پس از جراحی و بروز آسیب‌ ها را دارید، باید سطح ویتامین دی بدن خود را نیز مورد بررسی قرار دهید. اگر ویتامین دی شما پایین باشد، درمان به کندی انجام می‌ شود. مطابق با تحقیقاتی که بر روی افرادی که جراحی دندان انجام داده‌ اند نشان داده که کمبود ویتامین دی باعث التهاب و عفونت‌ های مدام در لثه می‌ گردد؛ اما حتی آن هایی که دچار بیماران دیابتی نیز هستند به دلیل نداشتن این ویتامین از عفونت پا رنج می‌ برند و درمان زخم‌ های آن ها نیز به کندی انجام می‌ شود.
  4. پوسیدگی استخوان: در پاسخ به سوال افرادی که می‌ گویند کمبود هر ویتامین چه تاثیراتی در بدن دارد؟ باید بگوییم که پوسیدگی استخوان در نتیجه‌ جذب نشدن کلسیم کافی و متابولیسم یکی از نتایج کمبود ویتامین‌ ها در بدن است. بسیاری از افراد مسن که دچار پوسیدگی استخوان و یا پوکی استخوان هستند باید کلسیم مصرف کنند؛ اما وقتی ویتامین دی بدن نیز پایین باشد، کلسیم به راحتی جذب بدن نمی‌ شود. پایین بودن تراکم مواد معدنی استخوان نشان می‌ دهد که بدن کلسیم و سایر مواد معدنی خود را از دست داده و این افراد مدام در معرض خطر شکستگی استخوان قرار می‌ گیرند.
  5. ریزش مو: ریزش مو اغلب می‌ تواند علت‌ های شایعی داشته باشد؛ اما کمبود ویتامین دی نیز یکی از علت‌ های آن است. اگر شما مدام ریزش موی شدیدی دارید ممکن است به دلیل کمبود تغذیه و مواد مغذی در بدن دار باشد. با توجه به این که معمولا سطح ویتامین دی بانوان در خون بسیار است، زنان بیشتر از مردان دچار ریزش مو از جمله طاسی موی سر و سایر قسمت‌ های بدن می‌ گردند. جالب است بدانید که کمبود ویتامین D باعث نرمی استخوان در کودکان نیز می‌ شود.

کمبود هر ویتامین چه تاثیراتی در بدن دارد؟

علائم کمبود ویتامین B12

بدن برای ادامه‌ حیات خود به انواع ویتامین‌ ها نیاز دارد و اگر انسان‌ ها آگاه باشند که کمبود هر ویتامین چه تاثیراتی در بدن دارد؟ هیچ گاه به خوردن غذاهای ناسالم نمی‌ پردازند. ویتامین B12 نیز از دیگر مهم‌ ترین ویتامین‌ هایی است که کمبود آن مشکلات متعددی را در سیستم بدن ایجاد می‌ کند. از جمله عوارض کمبود ویتامین B12 می‌ توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  1. کم کاری تیروئید: تیروئید برای حفظ عملکرد صحیح خود در بدن به ماده‌ ای به نام ویتامین B12 نیاز دارد. در صورت عدم وجود این ویتامین در بدن غده تیروئید نمی‌ تواند به اندازه‌ کافی هورمون‌ های مورد نیاز خود را تولید کند و در نتیجه فرد با کم کاری تیروئید مواجه می‌ گردد.
  2. ناباروری و سقط جنین: از دیگر علائم کمبود ویتامین ب 12 می‌ توانیم به سقط جنین و باردار نشدن زوجین اشاره کنیم. محققان به این نتیجه رسیده‌ اند که وجود تغییرات نادرست در تخمک گذاری زنان در نتیجه‌ کمبود ویتامین ب 12 می‌ باشد.
  3. مشکلات حافظه: آن دسته از افرادی که به مرور زمان با بیماری زوال عقل و یا آلزایمر مواجه می‌ شوند، از کمبود ویتامین ب 12 بسیار پایینی برخوردار هستند. در این صورت افراد می‌ توانند در طول روز کارهای غیر عادی همچون قرار دادن کلید در یخچال و یا فراموش کردن برخی از مسائل پیش پا افتاده را انجام دهند.
  4. سرگیجه: بدن شما برای انجام فعالیت‌ های روزانه و برخورداری از انرژی مضاعف به ویتامین ب 12 نیاز دارد. کمبود این ویتامین در بدن با کاهش اکسیژن در اندام‌ ها روبرو بوده که در نتیجه‌ کمبود اکسیژن خستگی، احساس کسالت و سرگیجه خواهد شد.
  5. اضطراب و افسردگی:
  6. امروزه بسیاری از ما در زندگی دچار استرس و اضطراب‌ های بسیاری هستیم که در نتیجه مشکلات فراوان ایجاد می‌ شود؛ اما باید بدانید که استرس بیش از حد و حتی افسردگی در نتیجه‌ کمبود بسیاری از ویتامین‌ ها ایجاد می‌ گردد. یعنی اگر آن دسته از ویتامین‌ هایی که در سنتز مواد شیمیایی مغز دخیل هستند کاهش پیدا کنند، اضطراب را با خود به دنبال خواهند داشت.
  7. دوبینی چشم: پایین ویتامین ب 12 در خون در مدت زمان طولانی و بی‌ توجهی به آن آسیب‌ های جدی بر بینایی افراد وارد می‌ کند. دوبینی یا تاری دید منجر می‌ شود که چشم حساسیت شدیدی به نور داشته و به نور زمان بینایی خود را نیز از دست بدهد.

نشانه های مهم کمبود ویتامین K

طبق تحقیقات انجام شده فقر ویتامین K در 31 درصد از بزرگسالان تاکنون دیده شده که این فقر می‌ تواند سلامت استخوان‌ ها، قلب و مفاصل را تحت تاثیر قرار بدهد. به همین خاطر در ادامه نشانه‌ های کمبود این ویتامین در بدن را بررسی می‌ کنیم:

  • دیابت: کافی نبودن ویتامین‌ K در بدن باعث می‌ شود که دیابت نوع 2 در افراد افزایش پیدا کند. محققان هلندی به این نتیجه رسیده‌ اند که علت دقیق این که چرا ویتامین‌ K دارای اثر محافظتی علیه دیابت می‌ باشد، مشخص نشده ولی شاید این ویتامین با کاهش التهاب و بهبود حساسیت به انسولین تاثیر مهمی در کاهش دیابت دارد.
  • بروز علائم آرتریت: اگر شما دارای ویتامین K کافی در بدن نیستید، مطمئنا استخوان‌ ها و غضروف‌ های شما با خطرات ابتلا به بیماری آرتریت روبرو خواهد بود. در چنین شرایطی باید در سریع‌ ترین زمان ممکن نزد متخصص مراجعه کنید.
  • بروز مشکلات قلبی: زمانی که سطح ویتامین K در بدن پایین باشد، کلسیفیکاسیون عروقی رخ می‌ دهد. این عارضه باعث می‌ شود که ابتلا به بیماری‌ های عروق کرونر قلب در افراد افزایش پیدا کند. افرادی که مبتلا به بیماری‌ های مزمن کلیه هستند نیز تعدادشان بیشتر شده و در معرض کلسیفیکاسیون عروقی قرار می‌ گیرند.
  • خونریزی‌ های بیش از حد: اگر شما در نتیجه‌ ایجاد کوچک ترین زخمی دچار خونریزی‌ های شدیدی می‌ شوید، شاید بدن شما با فقر ویتامین‌ K مواجه است. در زمان دوره‌ های شدید قاعدگی وجود خون در ادرار یا مدفوع، خونریزی‌ های بیش از حد از لثه‌ ها و بینی‌ ها همگی نشان دهنده‌ فقر این نوع ویتامین در بدن هستند.
  • کاهش قدرت استخوان‌ ها: یکی از مهم ترین فواید این ویتامین در حفظ سلامت استخوان‌ ها می‌ باشد که تحقیقات نشان داده میان افزایش ویتامین‌ K در بدن و همچنین افزایش تراکم استخوان و خطر کمتر شکستگی‌ های لگن ارتباط بسیار مستقیمی وجود دارد.
  • کبود شدن پوست: بسیاری از افراد هستند که با وارد شدن کوچک ترین ضربه به بدن آن‌ ها سریع کبود می‌ شوند. یک آزمایش ساده خون به خوبی می‌ تواند میزان سطح ویتامین K در بدن شما را مورد بررسی قرار بدهد.

کمبود هر ویتامین چه تاثیراتی در بدن دارد؟

کمبود ویتامین E چه نشانه هایی دارد؟

ویتامین E جزو آن دسته از ویتامین‌ هایی است که از خاصیت آنتی اکسیدانی برخوردار بوده و به حمایت از سلامت پوست و مو می‌ پردازد. این ویتامین جزو ویتامین‌ های محلول در چربی می‌ باشد که به خوبی می‌ تواند به مقابله با رادیکال‌ های آزاد پرداخته و در حفظ سلامتی بیماری‌ های قلبی و انواع و اقسام سرطان‌ ها نقش بسیار موثری را ایفا نماید.

همه‌ انسان‌ ها برای عملکرد صحیح سیستم ایمنی بدن خود به مقادیر قابل توجهی ویتامین E نیاز دارند که کمبود آن نیز می‌ تواند خطرات متعددی را در پی داشته باشد. از جمله علائم کمبود این ویتامین در بدن می‌ توانیم به اختلال در بینایی، سوزن سوزن شدن دست و پاها، ضعف عضلانیف مشکلات پوستی، ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن، احساس خستگی بیش از حد، ریزش مو و … اشاره کنیم. علاوه بر آن این ویتامین مشکلات دید، خشکی پوست، سرطان و ناباوری را نیز با خود به همراه خواهد داشت.

در نظر داشته باشید که ویتامین E علاوه بر این که از طریق مواد غذایی گوناگون نیز می‌ تواند وارد بدن شود، به صورت مکمل هم توسط کارشناسان به افراد تجویز می‌ گردد. ویتامین E علاوه بر خاصیت آنتی اکسیدانی یک اثر پیشگیری کننده در مقابل بیماری‌ ها دارد که کاهش آن در بدن باعث مشکلات تعادل و راه رفتن می‌ گردد. طبق آمار به دست آمده بسیار کم دیده شده‌ افراد با کمبود ویتامین E در بدن مواجه شوند؛ زیرا این نوع ویتامین را می‌ توانیم در بسیاری از مواد غذایی مشاهده کنیم که به مصرف افراد می‌ رسد.

چگونه به درمان کمبود ویتامین‌ ها اقدام کنیم؟

در این مقاله به پاسخ بر این سوال که کمبود هر ویتامین چه تاثیراتی در بدن دارد؟ پرداخته شد و تمامی موارد و مباحث آن را نام بردیم. حال سوال اینجاست که چگونه می‌ توانیم نسبت به درمان کمبود ویتامین‌ ها اقدام کنیم؟ درمان کمبود ویتامین معمولا به نوع و شدت آن بستگی دارد که پزشک متخصص شدت کمبود مواد مغذی و همینطور پیامدهای دراز مدت آن را مورد بررسی قرار داده و پس از گرفتن آزمایش‌ های مکرر میزان مصرف مکمل را به بیماران خود تجویز می‌ کند. حال افراد می‌ توانند از دو راه به درمان کمبود ویتامین‌ های خود بپردازند:

چگونه به درمان کمبود ویتامین‌ ها اقدام کنیم؟

ایجاد تغییرات در رژیم غذایی: زمانی که شما برای پیشگیری از کمبود ویتامین به متخصص مراجعه کنید، پزشکان در وهله‌ اول به شما توصیه می‌ کنند که رژیم غذایی خود را باید حتما تغییر دهید. به عنوان مثال؛ آن دسته از افرادی که همواره از کم خونی و فقر آهن رنج می‌ برند، پزشک متخصص در رژیم غذایی آن ها مواد غذایی همچون تخم مرغ، گوشت مرغ، گوشت تیره، حبوبات و سبزیجات را جای می‌ دهد. در مواردی که فرد با کمبود ویتامین حاد مواجه شود، متخصصان این گونه افراد را به پزشکان تغذیه ارجاع می‌ دهند. پزشک ممکن است که به بیمار خود توصیه کند که حتما باید برای مصرف مواد غذایی خود لیستی آماده کند و در طول روز با مشاوره‌ پزشک آن‌ ها را مصرف نماید. شاید لازم باشد که در چنین مواردی فرد به صورت منظم به متخصص مراجعه کرده و هر بار آزمایش خوب انجام دهد.

مکمل‌ های غذایی: یکی دیگر از راهکارهای درمان کمبود ویتامین استفاده از قرص‌ ها و مکمل‌ ها می‌ باشد. در بسیاری از موارد توصیه می‌ شود که مواد مغذی و ویتامین‌ های مورد نیاز بدن باید از طریق مواد غذایی تامین شود؛ اما در برخی از موارد بیمار نیاز به مصرف مکمل یا قرص ویتامین دارد. در چنین مواردی پزشکان به بیماران توصیه می‌ کنند که برای جذب بهتر مکمل‌ های غذایی مکمل‌ های دیگر را نیز در کنار آن ها مصرف نمایند. به عنوان مثال بهتر است که مکمل کلسیم و ویتامین دی با یکدیگر مصرف شود تا جذب کلسیم افزایش پیدا کند. در ادامه پیشنهاد می‌ کنیم که از مصرف خودسرانه‌ هر گونه مکمل غذایی بدون دستور پزشک خودداری نمایید.

کلام آخر

کمبود ویتامین در خون امروزه به یکی از مسائل و مشکلات رایج در میان افراد تبدیل شده که در اثر بی‌ اطلاعی و ناآگاهی شکل می‌ گیرد. معمولا علائم کمبود ویتامین‌ ها اغلب خفیف و نامشخص هستند. یعنی به سختی می‌ توان کمبود ویتامین را در نتیجه نشانه‌ یک بیماری تشخیص داد. به این منظور پیشنهاد می‌ کنیم که حتما هر 6 ماه یک بار آزمایش کلی انجام دهید تا به سادگی بتوانید میزان ویتامین‌ های موجود در بدن خود را مورد بررسی قرار داده و در صدد بهبود و درمان سایر بیماری‌ های خود برآیید.

از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت الو درمان سعی بر این داشته تا شما را کمبود هر ویتامین چه تاثیراتی در بدن دارد؟ آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر پیشنهاد و انتقادی می توانید از طریق سایت با ما در ارتباط باشید.

5/5 - (14 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفت + ده =

دکمه بازگشت به بالا